Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Инж. Димчо Димов: Науката трябва да търси съвсем нови принципи на антивирусно действие за лечението на Covid-19

| обновено на 16.09.21 в 15:07
инж. Димчо Димов, специалист по лекарствена химия
Снимка: Радио Варна

Инженер Димчо Димов е специалист по лекарствена химия със стаж повече от 40 години в тази област. Основната част от професионалната му кариера е като научен сътрудник в Научноизследователския институт към някогашния Завод за антибиотици в Разград. Автор е на 22 патента в областта на лекарствената химия. Определя себе си като химик по професия и философ по душа, автор е на личен блог и има своите немалко последователи в социалните мрежи.

Пред последната година привлече интереса на медиите с информация за своя разработка на противовирусен препарат, работата по който започва през 80-те години на 20 век, почти завършен е преди около 20 години и оттогава до днес е в застой. Опитите му да намери подкрепа в научните среди, за да бъдат проведените нужните тестове и експериментът евентуално да се превърне в лекарство, са неуспешни. Идеята, изложена най-общо за неспециалисти е, че мастно-разтворимите епоксиди могат да се окажат ключова бариера на клетката срещу вирусите. Изходната суровина е алфа токоферолът - познат ни като витамин Е, но преминал през определени процеси на синтез и увеличаване на концентрацията много над тази, която получаваме чрез храната ежедневно. Според инженер Димов не антиоксидантното действие на алфа токоферола е най-същественото в случая, а способността му да образува олигомери, които създават епоксидни групи и блокират вирусите. Първоначално разработката е насочена срещу херпес вируси, след време изобретателят доказва върху себе си ефективност и срещу грипен вирус и смята, че може да сработи и срещу коронавируса, който също е РНК-вирус и атакува имунната система.

Основни идеи на разработвания принцип на противовирусно действие са публикувани и в научни статии като статията "Синтез и доказване на 1,2-епоксидокозан. Теоретично прогнозиране и практическо тестване на противовирусната му активност" с автори В. Йотов, М. Йотов, Д. Димов, Н. Стоянов, публикувана в годишника "Научни трудове" на Русенския университет "Ангел Кънчев" от 2010 година, широко достъпна в интернет.

Днес инженер Димов е пенсионер, но не се отказва от призванието си и, макар със скромни средства от пенсията си и с подкрепата на близки и приятели,  продължава да работи върху синтеза и изчистването на последните детайли на препарата. А той, оказва се, се основава на един натурален изходен продукт, разчита на процеси, които са естествени за имунния отговор на човешкия организъм и е с експериментално доказана в БАН липса на токсичност към клетките. 

Чуйте подробности в звуковия файл.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ
Денят Ашуре в Пловдив

Мюсюлманската общност празнува "Ашуре"

Започва новата 1446 година по ислямския или мюсюлманския календар, който се нарича Хиджра. Така се наименува епохата, в която пророкът Мохамед и неговите последователи се преселват от Мека в Медина, където основават и първата мюсюлманска общност, с което започва историята на Исляма. Първият месец от Хиджра се нарича Мухареми. Той започва, след..

публикувано на 19.07.24 в 10:00

Владичен: между спокойствието и отгласa на войната

Как се живее по време на война на село? Отговорът на този въпрос дава кметицата на Владичен, едно от селата в Болградски район на Одеска област в Украйна – Мария Игнатова. Разположено на западния бряг на най-голямото сладководно езеро в Украйна и второ по големина в Европа – Ялпуг, Владичен е село, населено преобладващо с етнически българи, чиито..

публикувано на 19.07.24 в 08:05

Ръководител на екип доброволци: Без дихателни апарати сме, не можем да сме в сърцевината на пожара

Доброволците, които се включват в овладяването на пожарите във Варна и областта, не разполагат с дихателни апарати. Те не могат да участват в най-голямата сърцевина на пожара, защото не само че са без, но и нямат право да работят с такова оборудване. Това каза за Радио Варна  Стойчо Стойчев, ръководител на екип от щатни доброволци към Община Варна. Той..

публикувано на 18.07.24 в 17:32
Археологически разкопки в Балчик, архив

Ежегодните разкопки в Балчик ще са през септември

За теренни археологически проучвания на късноантичната и ранносредновековна крепост "Хоризонт" и тази година са осигурени средства чрез Министерство на културата, съобщи директорът на Историческия музей в Балчик Радостина Енчева. Както през миналата, така и през тази археологическият сезон ще премине за около двайсет дни през септември. Теренните..

публикувано на 18.07.24 в 13:15
Провадия-Солницата

Търсят работници за разкопките в Провадия-Солницата

На първи август ще започне 20-ият археологически сезон за Праисторическия солодобивен и градски център Провадия-Солницата. Поради тази причина в момента от Историческия музей в Провадия обявиха, че търсят работници за работа на обекта . Работници се наемат за месеците август и септември, като работното време е от 6.30 часа до 14.00 часа, с..

публикувано на 18.07.24 в 09:20

Варна отбелязва с общоградско честване 187 години от рождението на Васил Левски

С общоградско честване във Варна ще бъдат отбелязани 187 години от рождението на Васил Левски.  Церемонията по полагане на венци и цветя, съпроводена с военен ритуал, ще се проведе на 18 юли от 9 часа на паметника на Апостола в Алеята на Възраждането в Морската градина, съобщиха организаторите от Община Варна.  Съорганизатори на събитието са..

публикувано на 18.07.24 в 07:00

Екоработилницата във варненския зоопарк с второ издание

За втора поредна година във варненския зоопарк ще се проведе екоработилницата на Академията за рециклиращо изкуство. Тази и следващата неделя (21 и 28 юли) между 14 и 16 часа всеки желаещ може да твори със счупени играчки и отпадъчни пластмаси. Входът за събитието е свободен, няма възрастови ограничения. Който желае, може да носи непотребна..

публикувано на 18.07.24 в 07:00