Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

БАЗ и СЗБ: Преназначаването на Кацаров и Балтова е израз на безпрецедентна арогантност

Снимка: Ани Петрова

Българската асоциация на заведенията (БАЗ) и Сдружението на заведенията в България (СЗБ) изразяват своето категорично несъгласие с преназначаването на служебния министър на здравеопазването Стойчо Кацаров и служебния министър на туризма Стела Балтова, съобщават от организациите. Продължаването на работата на тези двама служебни министри и ясно заявената от президента Румен Радев позиция, че „няма да има промяна в политиката на новото служебно правителство“, говори само едно – десетките писма, стотиците изявления в медиите и хилядите скандиращи под прозорците на властта на хора от нашия бранш остават пренебрегнати. Властимащите отказват да чуят и разберат исканията ни за справедливост и равнопоставеност в защита на основното ни право на труд.

Затова, обединеният туристически бранш, се обръща към новите-стари служебно назначени министри на здравеопазването и на туризма, така:

Уважаеми госпожи и господа, които за наше съжаление ще продължите да взимате важни решения за съдбата на България, това което направихте срещу нашия бранш е геноцид и ние ще продължим да търсим и отстояваме правата си с всички позволени от закона средства! Липсата на адекватна комуникация с бизнеса и на действия от ваша страна за решаване на настоящите проблеми, показа вашият огромен управленски дефицит, чиито резултати се налага да „изплащаме“ ние!

В лицето на г-н Кацаров ние виждаме човек, който целенасочено съсипва нашия сектор, прикривайки така персоналната си вина за провалената ваксинационна кампания. Провал, започнал с изказванията за пандемията и ваксините на гражданина Кацаров преди да седне в министерското кресло. Тези изказвания могат да бъдат определени само като грозна и безмилостна „заигравка“ със страховете на българските граждани. Заигравка, която същият този гражданин, вече „титулуван“ с гръмкото служебен министър на здравеопазването направи опит да заличи като въведе прикрита задължителна ваксинация именно на нашия сектор. Няма да допуснем това!

Вчера служебния премиер Стефан Янев каза, че задължителната ваксинация е неприемлива, защото е дискриминация. Но не забелязва дискриминацията към младите хора в България и затворените бизнеси в туризма.

Секторът ни не разпознава като добър и надежден партньор и министър Стела Балтова. За месеците, през които заемаше поста в предишното служебно правителство, тя по никакъв начин не защити българския туризъм, не потърси път и начини да спомогне процеса по възстановяване на сектора след тежката една година от началото на пандемията. Неглижира сочените от нас проблеми и по никакъв начин не поде инициатива за справянето с последиците от кризата. В тези няколко кратки, но важни за туризма месеца, с бездействието и пасивното си отношение, министър Балтова по-скоро работеше срещу интересите на сектора, отколкото в негова полза.

В заключение искаме да заявим отново: отровните плодове на работата на служебните министри Стойчо Кацаров и Стела Балтова са вече факт – бутафорни противоепидемични мерки вместо силна и резултатна ваксинационна кампания, липса на социална и икономическа подкрепа както за работещите в сектора хотелиерство и ресторантьорство, така и за бизнеса!

Остро осъждаме тези резултати и заявената липса на намерения за „промяна в политиката на новото служебно правителство“. Този подход ще доведе до крах българския туризъм! 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Конфликт между кмет и Общински съвет във Варна

Кметът на Варна Благомир Коцев призова лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов да отговори на въпроса дали съветниците от партията му гласуват в ущърб на Варна по партийна повеля или е решение на местно ниво. Поводът за изявлението му е днешното гласуване в Общинския съвет, при което с 16 "за" и 30 "въздържали се" местният парламент не прие отпускането на..

публикувано на 29.07.24 в 20:35
Снимката е илюстративна

МВнР: Отменени са полетите на редица авиокомпании от и до летището на Бейрут

Във връзка с развитието на обстановката в региона на Близкия изток, Министерството на външните работи уведомява за отмяната на полетите на редица авиокомпании от и до международното летище на Бейрут, Ливанска република. МВнР напомня на българските граждани за своето предупреждение от 22 юни 2024 г. за преустановяване на всякакви пътувания до Ливан и..

публикувано на 29.07.24 в 17:52

От БСП се обявиха против спирането на важните за Варна проекти, финансирани от държавата

Общинските съветници от Коалиция "БСП за България" обявиха своята категорична позиция против "спирането на важните за Варна проекти, финансирани от държавния бюджет". Те изпратиха своето становище в писмо до медиите.  "От конфронтацията между кмет и Общински съвет губят само варненци", коментират от БСП във Варна. Те призовават кмета на общината да..

публикувано на 29.07.24 в 17:44
Снимката е илюстративна

Съдят за подкуп надзирател във варненския затвор

50-годишен надзирател в Затвор-Варна ще бъде съден  по обвинителен акт на Окръжната прокуратура във Варна за приет подкуп в размер на 500 лева.  За извършеното се предвижда наказание „лишаване от свобода“ за срок до осем години и „глоба“ в размер до 10 000 лева, уточняват от Апелативната прокуратура във Варна.  К.К. работел като надзирател в ОЗ..

публикувано на 29.07.24 в 17:12

"Възраждане" с критики към кмета на Варна за бързите ремонти

Заместник-председателят на Общинския съвет във Варна Николай Костадинов, който е част от групата на "Възраждане" в местния парламент, заяви в позиция, изпратена до медиите, че "е динственият виновен за липсата на активност във Варна е само кметът Коцев".  Костадинов определи като "екзотично" кметското присъствие на сесии на ОбС-Варна. Според..

публикувано на 29.07.24 в 16:50

Олинклузивът - не толкова привлекателен за туристите във Варна през лято 2024

Олинклузув офертата вече не е толкова привлекателна за туристите, идващи във Варна. Все повече са тези, които избират частично изхранване в хотела, в който са отседнали. Това е наблюдение на Павлин Косев, председател във Варна на  Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация . По думите на Косев, във Варна и региона отсядат все..

публикувано на 29.07.24 в 16:26

Отпускат 80 хил. лева за ремонт след пожара в ДКЦ-то във Владиславово

Близо 80 000 лв. ще отпусне Община Варна за възстановяване на щетите от пожара в ДКЦ III в квартал „Владислав Варненчик“. Решението беше взето с 44 гласа „за“ и 2 „въздържал се“ на днешното заседание на местния парламент. Пожарът, който избухна на 7 юли, нанесе сериозни материални щети на третия етаж на едното крило на сградата. Пострадали са основно..

публикувано на 29.07.24 в 15:57