Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Експерти: Съхненето на ясеновите пояси в Добруджа е необратимо, нужно е залесяване с устойчиви видове

Среща, свързана със застрашителното съхненето на голяма част от ясеновите пояси в Североизточна България, ще се проведе този четвъртък в Балчик. Експерти от различни институции ще запознаят присъстващите с резултатите от пробите, взети през последните две години, както и с набелязаните от тях мерки за справяне с проблема. 

Според информацията, изнесена от Североизточното държавно предприятие, процесът е необратим. От Института за гората към БАН, Лесозащитна станция – Варна и Регионална дирекция по горите – Варна смятат, че трябва да се пристъпи към незабавна реконструкция на поясите и залесяване с по-устойчиви видове. Според директора на Института проф. Георги Георгиев причините за съхненето са комплексни и е време да се вземат мерки, защото са засегнати пояси на територията на три поделения: ДЛС-Балчик, ДГС-Генерал Тошево и ДГС-Добрич.

По време на работната среща ще бъдат представени заключенията на учените и обсъдени най-адекватните мерки, които да доведат до възстановяване на така важните за Добруджа полезащитни пояси.

Заинтересованите могат да се включат в дискусията малко преди 13.00 часа на паркинга на бензиностанцията, която се намира на кръстовището на пътищата Балчик-Добрич и Варна-Дуранкулак.

Подробностите чуйте в репортажа на Албена Иванова:


ВИЖТЕ ОЩЕ

МЗ: Наличието на антитела не е достатъчно за издаване на сертификат

От Министерството на здравеопазването съобщиха, че резултатите от изследване за антитела не са достатъчни за издаването на сертификат за преболедуване. В съобщението се посочва становище на Европейския център за профилактика и контрол на заболяванията, че положителен резултат от изследване за антитела не може да изключи протичаща инфекция и не..

публикувано на 26.10.21 в 17:11

Близо 1000 души са преминали през ковид зоните във Варна за две седмици

981 души са преминали през ковид зоните в общинските Диагностично-консултативни центрове във Варна в последните две седмици - от 11 до 24 октомври, съобщават от дирекция „Здравеопазване“ към Община Варна. Най-много - 372 души, са прегледани в ДКЦ II „Свети Иван Рилски“ в Аспарухово.  Направени са 345 теста, от които 129 са положителни. 36-ма са..

публикувано на 26.10.21 в 16:37

Задължително "зелен сертификат" и тест преди да се качим на борда на самолета за САЩ

Американските власти обявиха нови правила за влизане с въздушен транспорт в САЩ, считано от 8 ноември 2021 г., като отпадат досегашните териториални ограничения, основани на престоя или преминаването на пътниците през определени държави в последните 14 дни. По информация на посолството ни във Вашингтон всички чуждестранни граждани, които пристигат по..

публикувано на 26.10.21 в 16:12

Транспортният министър: Собственикът е целял "Вера Су" да бъде потопен (Снимки и видео)

Разходите по спасителната операция на заседналия в скалите на Камен бряг кораб "Вера су" ще бъдат възстановени от застрахователя. В противен случай България ще заведе иск. Това заяви транспортният министър Христо Алексиев на брифинг в кораборемонтния завод "Одесос". Той посочи, че действията на корабособственика навеждат към мисълта, че единствената цел е..

публикувано на 26.10.21 в 14:50

Болничните сдружения подкрепиха зелените сертификати

Българската болнична асоциация (ББА), Националното сдружение на частните болници (НСЧБ)и Националното сдружение на областните многопрофилни болници за активно лечение (НСОМБАЛ) подкрепят новите противоепидемични мерки , въведени със заповед на министъра на здравеопазването от 19 октомври 2021 г. Това става ясно от декларация на болничните сдружения,..

публикувано на 26.10.21 в 14:43

"Вера Су" вече е във Варна (ВИДЕО)

Товарният кораб "Вера Су" вече е на варненското пристанище. Той е бе изтеглен от трите влекача, които го измъкнаха от скалите на Камен бряг.  Операцията стана възможна, след като плавателният съд беше освободен от последното количество от товара.  Акцията продължи повече от седем часа и в нея се включиха три влекача.  „Вера Су“ измина първите си..

обновено на 26.10.21 в 14:27

Бизнесът организира национален протест срещу мерките

Обединеният български бизнес организира Национален протест срещу мерките, въведени срещу разпространението на COVID-19. „Считаме, че сегашната система за прилагане на „зелените“ сертификати е дискриминационна и освен, че не решава проблемите на здравната криза, задълбочава икономическата такава“,  казват в позицията си организаторите...

публикувано на 26.10.21 в 12:43