Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Три лъва на оригиналния държавен герб от времето на цар Иван Шишман

Ценната находка е открита в Аврен

Бронзова пластина, която се е носела като висулка, с щампован герб на Царство България, от 14 век, края на управлението на цар Иван Шишман, е открита в землището на община Аврен, Варненска област. На накита, който е възможно да е част от огърлица, са изобразени три лъва.

Откритието оповести проф .Николай Овчаров, пластината беше предадена на Игор Лазаренко, директор на Регионалния исторически музей. Проф.Овчаров обясни, че бизнесменът Младен Станев е открил при засаждане на дърво в градината си пластината и след почистването и  е станало ясно каква е находката.

Според проф. Овчаров пластината е била носена от воин и е доказателство за неговата високопоставеност.Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Всички ученици дистанционно във Варна и Белослав от 25 октомври

Всички ученици дистанционно във Варна и Белослав от 25 октомври. Мярката касае децата от 1-ви до 12-ви клас в училищата от община Варна и община Белослав. Това съобщи за Радио Варна Ирена Радева, директор на Регионалното управление по образование. В община Варна заболеваемостта е 885 на 100 хил. души, а в Белослав - 904 на 100 000...

публикувано на 24.10.21 в 16:14

Почти целият товар от кораба „Вера Су” е претоварен

Почти целият товар от кораба „Вера Су” е претоварен, съобщиха от Министерството на транспорта. Едната част е транспортирана до пристанище Варна-Изток, а другата - в цистерни е превозена с моторен кораб „Варна" до ферибота в Белослав. Даниела Стойнова разговаря с Росен Граматиков - офицер по сигурността на фериботния комплекс относно операцията...

публикувано на 24.10.21 в 13:04
Разтоварването на кораба „Вера Су“ край Камен бряг

Прекратяват акцията по претоварването на "Вера су"

Акцията по претоварването и изтеглянето на заседналия край Камен бряг кораб днес няма да продължи. През последните 40 часа от товара на кораба бяха прехвърлени на баржи около 1500 кубически метра товар и впоследствие прехвърлени на ферибота „Варна“. През цялата нощ влекачи се опитваха да изтеглят от скалите плавателния съд, който след..

публикувано на 24.10.21 в 09:39

Германия: България е високорискова държава по отношение на коронавируса

От неделя България и Хърватия стават част от групата държави от ЕС, обявени за високорискови ковид зони, реши германското правителство, съобщи агенция ДПА, позовавайки се на информация от института „Роберт Кох”. Всеки, който не е напълно ваксиниран или оздравял, който влиза на територията на Германия..

публикувано на 24.10.21 в 07:52

Ваксинираните заразяват по-малко, сочи ново проучване

Хората, които са напълно ваксинирани срещу COVID-19, са много по-малко заразни за другите с коронавирус, въпреки появата на Делта-варианта, който се счита за много по-заразен. Това показват нови няколко проучвания. Констатациите опровергава слуховете, че ваксините вече не помагат за предотвратяване на разпространението на вируса...

публикувано на 24.10.21 в 07:51

От днес нови правила за влизащите от България в Германия

Считано от 24 октомври 2021 г., неделя, Германия въвежда нови изисквания за пристигащите от България, след като страната ни бе класифицирана като високорисков регион заради COVID-19. Всички влизащи в Германия от България ще трябва да попълнят дигитална форма за предварителна регистрация и да..

публикувано на 24.10.21 в 05:54
Пластмасов макет на молекулата на Ковид-19.

3354 са новозаразените с Covid-19 у нас

3354 са новозаразените с коронавирус у нас, сочат данните на Единният информационен портал за борба с Covid-19. Това е със 1472 случая по-малко спрямо вчера. 87,81% от новозаразените не са ваксинирани. 58 души са починали за последното денонощие, като 94,83% от тях не са ваксинирани. Общо битката с вируса..

публикувано на 24.10.21 в 05:49