Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Обявиха призьорите в Международния Екслибрис конкурс - Варна

Победителите в четвъртото издание на Международен Екслибрис конкурс - Варна ще бъдат официално обявени от 18 часа в галерия „Ларго”. Тогава ще бъде открита и самостоятелна изложба на победителя от третото издание на конкурса - украинския художник Олег Денисенко. Преди откриването, от 17 часа пловдивският майстор на графиката Румен Нечев ще представи лекция на тема “Красотата на ръчната хартия” и ще направи демонстрация на живо на процеса на създаване на ръчна хартия.

Международното жури на конкурса, с председател Димо Колибаров, се събра в морската столица на 20 и 21 септември, за да определи призьорите.

"Големият победител е Иван Русачик от Беларус, Ана Трояновска от Полша е в втора награда, а третото място е за българина Петър Лазаров", съобщи за Радио Варна председателят на журито. Димо Колибаров уточни, че Христо Найденов е носител на наградата, посветена на Йордан Петков /творбата на Христо Найденов е на снимката вляво/.

Най-младият участник в Международния Екслибрис конкурс е на 19 години, а най-възрастният – на 82 години.

Съпътстващо събитие на конкурса ще бъде и беседата „Магията на графиката“ с водещ варненският художник Димо Миланов, който ще демонстрира процеса на създаване на офорт. Датата на това събитие е 24 септември 2021, петък, от 18:00 часа, а мястото е галерия „Ларго”.

След закриването на изложбата в галерия Ларго, представителната експозиция ще бъде показана във Варненското национално училище по изкуствата „Добри Христов”, а след това – в галерия „Аспарухово Арт” на Народно читалище „Просвета 1927”.ВИЖТЕ ОЩЕ

Премиера на "Българи от старо време" на 1 и 2 март във Варна

На 1 и 2 март ще бъде премиерата на спектакъла "Българи от старо време" във Варна. Мястото е Държавната опера, а часът - 19.  Режисурата на оперетата от Асен Карастоянов е поверена на Николай Априлов. В ролята на Дядо Либен ще видим Иво Танев, а в Хаджи Генчо ще се превъплъти Владислав Карамфилов - Въргала.  "Българи от старо време" е четвъртата..

публикувано на 28.02.24 в 15:05

Обществено обсъждане на парите за култура и празничен концерт за Деня на любителското художествено творчество в Балчик

С дата 1 март в Балчик е насрочено об­щес­тве­но­то об­съж­да­нена проек­та за на­ред­ба за фи­нан­си­ра­не на кул­тур­ни­те дей­нос­ти в об­щи­на­та. Срещата ще започне в 10.30 часа в за­се­да­тел­на­та за­ла на Об­щин­ска ад­ми­нис­тра­ция. С та­ка вне­се­на­та проек­то­на­ред­ба кул­тур­ният ка­лен­дар мо­же са­мо да се обо­га­тя­ва,..

публикувано на 28.02.24 в 13:08

Музеят на Възраждането показва реликви в чест на провъзгласяването на Батенберг за княз на България

За първи път във Варна ще бъдат показани реликви в чест на провъзгласяването на Александър Батенберг за български владетел. Три забележителни подноса, които младият княз получава като дар от жителите на Русе, Ловеч и Берковица, ще бъдат част от изложбата „Александър I: по Божията милост и Народна воля Княз на България“ . Експозицията, включваща и..

публикувано на 28.02.24 в 09:26

Връчиха отличията на лауреатите в 23-тото издание на "Моята България"

Лауреатите от XXIII издание на Регионалния ученически конкурс за художествено слово „Моята България“ бяха отличени в Младежкия дом във Варна. Специалната награда на кмета на Варна Благомир Коцев отиде при Крум Ростислав Стоянов от Театрално студио „Вълшебната завеса“ при ЦПЛР – Общински детски комплекс, Варна.  През тази година оценяващата комисия..

публикувано на 26.02.24 в 16:00

"Литература и комикс" от 21 март до 2 април във Варна

Модулът "Литература и комикс", първа част от поредицата "Литературен прожектор" ще се проведе от 21 март до 2 април във Варна.  Акцент в програмата е гостуването на избрани пана от Третата национална изложба на българския комикс в три локации във Варна - Регионалната библиотека "Пенчо Славейков", Градската художествена галерия "Борис Георгиев" и..

публикувано на 26.02.24 в 10:47

Детските хорове на Българското и Румънското национално радио излизат за първи път заедно на една сцена в Букурещ

Детските хорове на Българското и Румънското национално радио ще изнесат съвместен концерт на 29 февруари (четвърътк) в Букурещ. Събитието, което е част от програмата за международно сътрудничество между двете радиа и е посветено на високите хорови постижения, ще се проведе от 19:00 ч. местно (и българско време) в Радиозалата на Румънското..

публикувано на 24.02.24 в 09:33
„Битката при Варна“, художник Ян Матейко

Със съвместен фестивал на открито Варна и Полша планират да отбележат 580 години от Битката при Варна

Възможностите за отбелязването през тази година на 580-ата годишнина от Битката при Варна обсъдиха на работна среща днес варненски заместник-кметове и  консула на Република Полша в България Малгожата Хейдук – Громек. На срещата присъства и Милен Димов, временно изпълняващ длъжността директор на парк-музей „Владислав Варненчик“. Заместник-кметовете и..

публикувано на 23.02.24 в 18:16