Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Барут и мастило" - амбициозен проект на учители от Варна

Историята е важна част от живота на всяко общество. Факт е, че тя може лесно да бъде манипулирана, затова са историческите факти, които всяка нация пази в места като Държавния архив, например. 

Срещаме ви с учителите по БЕЛ и история Яница Петрова и Любомир Ангелов, които водени от желанието да предадат на учениците знания за исторически личности и факти по увлекателен начин, правят свой канал в интернет под името „Барут и мастило“. Иска им се да „запалят“ децата за знания, повече от онова, което има в учебниците. Двамата се учат да правят видеа и да разказват за историята и историческите ни личности по близък до децата начин.

Кой е барутът и кой мастилото?

Любомир Ангелов: Аз съм барутът. Като запален по историята човек, обичам барута, т.е. революцията, гърмежите. Една революция променя винаги една държава. Най-простият пример за това е Великата френска революция. Като видите днешна Франция, тя е продукт точно на тази революция, а там е изгърмян доста барут.

Яница Петрова: Аз съм мастилото. Смятам, че всяко нещо, което е било в историята може да бъде запечатано с мастило на хартия.

Какво споделяте във вашия канал, наречен "Барут и мастило"?

Яница Петрова: Ние го започнахме съвсем скоро и се учим в движение как да ставаме все по-интересни за аудиторията ни. Правим видеа за българския език, правилата в него, литературни видеа, най-вече свързани с исторически личности и факти. Общо взето неща, които винаги могат да бъдат в подкрепа на всеки един ученик и на всеки човек.

Как ви хрумват основните теми и видеата, които са в помощ на учениците?

Любомир Ангелов: В малкото ни останало свободно време, намираме време и за това, което се превръща повече в хоби. Идеята на този канал е да използва факти, които не са толкова познати на обществото. Чрез "Барут и мастило" се стремим по-голямата част от хората да научат тези толкова пикантни факти, които в учебниците са спестени. 




БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ
Факсимиле от проекта за трасе на лекото метро във Варна, публикуван в сайта на Община Варна

Арх. Христо Топчиев: Проектът за бул. „Цар Освободител“ дава приоритет на автомобилите

Разширението на бул. „Цар Освободител“ беше припознато като приоритетно за реализация и от новия екип на Община Варна. Предвидено е да се прави със смесено финансиране, общинско,  държавно и европейско, а най-вероятно и по Плана за възстановяване и устойчивост (ПВУ). П о този повод днес от администрацията организират  обществено обсъждане,  от..

публикувано на 24.04.24 в 07:58

Ани, която бяга с кауза и заразява с добро!

Да бягаш с кауза, за да помогнеш на друг. Това прави от близо две години Анна Христова, която е успешен маркетинг специалист. Макар и със сериозен дефицит на желязо, чисто здравословно, Анна се мобилизира, за да продължи да бяга с кауза и да заразява с добро още повече хора от своето обкръжение. Тя участва в маратони и полумаратони в..

публикувано на 23.04.24 в 16:08
Анна Заркова

Анна Заркова за събитията от убийството на Луканов и сега: Паметта ни се трие като червило с изтекъл срок на годност

Журналистът Анна Заркова ни връща към убийството на бившия премиер Андрей Луканов с новата си книга "Смъртта на Бялата лисица". Казва, че историята ѝ не е абсолютната истина, но е достоверен разказ, в който всички герои са истински личности - с изключение само на един - предполагаемият убиец. Неговата история е измислена, но в резултат на сериозни..

публикувано на 23.04.24 в 08:30

Проф. Милчо Лепоев: Дали да има леко метро зависи от пътникопотока

Инвестицията в леко метро е първоначално по-голяма, когато се прави подземно, после за поддържането се дават по-малко средства. Когато се прави по открит способ първоначалната инвестиция е по-малка, а след това за поддържане е по-голяма сумата. Именно това е работата на експертите в този Експертен съвет да намерят оптималното, което е..

публикувано на 22.04.24 в 08:15
Илин Димитров

Илин Димитров: Има голяма вероятност заради въздушния Шенген да останем без чуждестранна работна ръка през летния сезон

Туристическият бранш и това лято ще бъде изправен пред проблема с липсата на кадри и това не е новина. Това каза в обзорното предаване на РВ „Позиция“ Илин Димитров, съветник на президента Румен Радев по туризъм, образование и култура. „При вноса на кадри тази година е пълна каша, защото Шенген по въздух, позволява на всички, които влизат в..

обновено на 20.04.24 в 15:34

Alexander Krull (LEAVES' EYES, ATROCITY): Иска ми се холивудските филми за викингите да са по-достоверни

Интервю с Alexander Krull (LEAVES' EYES, ATROCITY) Творческият път на LEAVES' EYES започва преди 21 години. В групата се преплитат съдбите на музикантите от ATROCITY. Няма да сгрешим, ако кажем, че ATROCITY е тяхната по-мрачна, а LEAVES' EYES – по-нежна страна. LEAVES' EYES издадоха „Myths of Fate”, заради който идеологът зад двете групи..

публикувано на 20.04.24 в 15:15

Лекото метро по бул. "Цар Освободител" може да се замени и от електрически автобуси, ако е целесъобразно

"Лекото метро" във Варна ще бъде предимно „потопено“, а не повдигнато чрез колони. Шумовото натоварване ще бъде многократно намалено. Това предвижда проектирането на разширението на варненския булевард „Цар Освободител“ според инж. Кольо Червенков. Като част от инженерния екип в проекта, в обзорното предаване на Радио Варна „Позиция“, Червенков..

публикувано на 20.04.24 в 15:03