Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

"Барут и мастило" - амбициозен проект на учители от Варна

Историята е важна част от живота на всяко общество. Факт е, че тя може лесно да бъде манипулирана, затова са историческите факти, които всяка нация пази в места като Държавния архив, например. 

Срещаме ви с учителите по БЕЛ и история Яница Петрова и Любомир Ангелов, които водени от желанието да предадат на учениците знания за исторически личности и факти по увлекателен начин, правят свой канал в интернет под името „Барут и мастило“. Иска им се да „запалят“ децата за знания, повече от онова, което има в учебниците. Двамата се учат да правят видеа и да разказват за историята и историческите ни личности по близък до децата начин.

Кой е барутът и кой мастилото?

Любомир Ангелов: Аз съм барутът. Като запален по историята човек, обичам барута, т.е. революцията, гърмежите. Една революция променя винаги една държава. Най-простият пример за това е Великата френска революция. Като видите днешна Франция, тя е продукт точно на тази революция, а там е изгърмян доста барут.

Яница Петрова: Аз съм мастилото. Смятам, че всяко нещо, което е било в историята може да бъде запечатано с мастило на хартия.

Какво споделяте във вашия канал, наречен "Барут и мастило"?

Яница Петрова: Ние го започнахме съвсем скоро и се учим в движение как да ставаме все по-интересни за аудиторията ни. Правим видеа за българския език, правилата в него, литературни видеа, най-вече свързани с исторически личности и факти. Общо взето неща, които винаги могат да бъдат в подкрепа на всеки един ученик и на всеки човек.

Как ви хрумват основните теми и видеата, които са в помощ на учениците?

Любомир Ангелов: В малкото ни останало свободно време, намираме време и за това, което се превръща повече в хоби. Идеята на този канал е да използва факти, които не са толкова познати на обществото. Чрез "Барут и мастило" се стремим по-голямата част от хората да научат тези толкова пикантни факти, които в учебниците са спестени. 
ВИЖТЕ ОЩЕ

Проф. Методиев: Ваксинирайте се след имунологичен тест

Наличието на антитела след преболедуване не може да бъде поставено наравно с ваксинацията.  Антителата също са добър маркер за прекарана или текуща инфекция, но не могат като единствен тест да бъдат гаранция за решение във връзка с коронавируса. Това коментира пред Радио Варна имунологът проф. Красимир Методиев , преподавател в Медицински..

публикувано на 21.10.21 в 16:36

За добро здраве в студените месеци пулмологът д-р Румяна Малчева препоръчва: Физическа активност, правилно дишане, добър сън, билки

Делта вариантът на COVID-19 засега не се проявява по-различно от предходните варианти по отношение на тежестта на протичане. По-скоро разликите са в бързо разпространение сред нови групи хора, като например децата, казва пулмологът д-р Румяна Малчева. Умерената физическа активност и добър сън и почивка поддържат тонуса ни, а стресът ни прави..

публикувано на 20.10.21 в 10:09

Актрисата Александра Майдавска: За тази професия се изисква стойностен и издръжлив характер

Едно от най-младите лица във варненския Драматичен театър "Стоян Бъчваров" е Александра Майдавска. Завършила НАТФИЗ през 2020 година в първия клас на доц.Пенко Господинов. Първата и роля на професионална цена е Маша в спектакъла „Владимир” от Матяж Зупанчи на режисьора Николай Кенаров. Следват Емилия  в „Отело” на Уилям Шекспир, режисиран от..

публикувано на 19.10.21 в 09:10

"Открий колелото" или защо да караме повече велосипеди в града

Всеки ден, Теодоси Бялков (Тео) изминава с велосипеда си между 8 и 20 км. ( Той е и един от малкото хора, които всяка сутрин слизат до морския бряг във Варна, за да снимат изгрева на слънцето ). Покрай няколкото колелета в семейството му, а и десетките хиляди, които не се използват толкова активно, в средата на лятото се ражда мечтата му..

обновено на 18.10.21 в 09:03

Да се разходим наоколо с фотографа Пламен Михайлов

Поредна изложба в нетрадицонно пространство се откри във Варна. Домакин е популярен магазин за месо в центъра на града. Там фотографът Пламен Михайлов подреди свои творби в черно-бяло, снимани наоколо .   Художникът Димитър Трайчев представя автора така: Всички гледат. Едни виждат, други не. Някои от тези, които виждат, забелязват...

публикувано на 15.10.21 в 10:44
Корабът

Иван Цонев: ИАМА и „Гранична полиция“ трябваше да се качат на "Вера Су" веднага след инцидента

Варненският апелативен съд, най-вероятно, ще гледа на 19 октомври делото, в което капитанът и вторият  помощник-капитан на кораба „Вера Су” ще обжалват постоянните си мерки за неотклонение. Това съобщи в морското предаване на Радио Варна председателят на Българската асоциация на морските капитани Иван Цонев. Той отново напомни, че от асоциацията..

публикувано на 14.10.21 в 09:35

"Изгубени във времето" - дебютен албум на Атанас Кателиев

Атанас Кателиев с дебютен миниалбум, който носи названието „Изгубени във времето“. Победителят в един от големите музикални формати ще го представи за първи път във Варна. Събитието е на 15 октомври от 20 часа в заведение на Морска гара. Там талантливия изпълнител освен новите си неща ще изпее и вече познатите „Вярваш ли ми“ и „Четеш по устните ми“,..

публикувано на 13.10.21 в 09:00