Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Стинг на 70 години

Втори октомври е датата, на която през 1951 г. e роден музикантът, певецът с кадифен глас Стинг. Неговите песни със сигурност са били "саундтрак" при зачеването на хиляди деца по света, а самият той отдава щастливия си брак на овладяването на мистичните похвати на тантрическия секс, благодарение на които сесиите със съпругата му Труди Стайлър могат да продължат с часове.

Както самият Стинг казва "Няма религия извън секса и музиката". И ако за първото можем само да се доверяваме на неговите думи и думите на съпругата му, поне за музиката знаем, че е наистина добър.

Стинг е една от най-култовите фигури на музикалната сцена, която заслужава признание.

Стинг, разбира се, не е истинското име на певеца. Той е роден на 2 октомври 1951 г. под името Гордън Матю Томас Съмнър в скромното работническо семейство на Ърнест (монтажник и след това собственик на магазин за мляко) и Одри (фризьорка и медицинска сестра) Съмнър.

История на самия прякор "Стинг" (жило/ужилване) идва от един жълто-черен пуловер от ранните години на бъдещия певец, с който той напомнял на оса. Сега, по собствените му думи, дори и семейството му не го нарича Гордън.

Страстта към музиката идва при него още от ранна детска възраст, когато е запленен от старата испанска китара, оставена в дома на семейство Съмнър от приятел.

И все пак музиката не е единствената професия на Стинг. За кратко е бил шофьор на автобус, строителен работник и дори данъчен служител, а след това между 1971 и 1974 г. завършва английска литература и в продължение на за две години преподава по специалността си.

По това време той обаче свири активно с различни джаз банди.

Така се стига до 1977 г., когато Стинг се мести от Нюкасъл в Лондон, където заедно със Стюарт Коплънд (барабани) и Хенри Падовани (скоро заменен на китарата от Анди Съмърс) основават групата The Police. От 1977 до 1983 г. те записват пет албума, чиито песни попадат на водещи места в музикалните чартове на Великобритания, печелят шест награди "Грами" и две отличия на Британските музикални награди.


Четири от тези пет албума попадат в Топ 500 на най-добрите музикални албуми на сп. Rolling Stone. Хитовете "Every Breath You Take" и "Roxanne" пък се нареждат в класацията на Rolling Stone за 500-те най-добри песни на всички времена.

И докато за повечето хора "Every Breath You Take" е нежна любовна песен, на практика Стинг я пише с идеята за психически нестабилен човек, който преследва обекта на желанията си чрез тормоз.

През 1983 г., на 18 август по време на концерт Стинг решава да напусне The Police. Разногласията между членовете на бандата стават все по-явни, а самият той смята, че вече е постигнал върха в музиката.

Две години по-рано - през 1981 г. той се появява на първото си солово участие за благотворителен концерт на "Амнести Интернешънъл", където изпълнява "Message in a Bottle" и "Roxanne", а след това участва в съвместното звездно изпълнение на "I Shall Be Released" на Боб Дилън заедно с Ерик Клептън. Джеф Бек, и Фил Колинс.

През 1982 г. пък излиза първият му солов сингъл - "Spread a Little Happiness", който попада в Топ 20 на британските чартове. Парчето е интерпретация на песен от мюзикъла на Вивиан Елис "Г-н Синдърс" от 1920 г.

През 1986 г. се завръща закратко в The Police за шестте концерта благотворителното турне на "Амнести интернешънъл" в САЩ - "A Conspiracy of Hope". Повторното събиране на групата е чак през 2007 г. за световно турне.

Стинг

Междувременно Стинг се отдава на соловата си кариера, световната слава и благотворителността. През годините той се занимава с множество социални каузи, сред които борбата със световния глад, защита на човешките права, опазването на околната среда, спасяването на тропическите гори, декриминализацията на марихуаната и много други.

Освен в музиката, Стинг е оставил малка следа и в киното. Някои от най-известните му роли са на Мартин Тейлър в Brimstone & Treacle, Фейд-Рота Харконен в едноименната екранизация на романа "Дюн" на Франк Хърбърт, Франкенщайн в The Bride, Фини в "Бурен понеделник", Фледж в "Гротеската" и Джей Ди в "Две димящи дула". Освен това е озвучавал злодея Зарм в анимационната поредица "Капитан Планета".

И все пак именно музиката го превръща в истинска легенда

Музикалният талант на Стинг варира между мелодичен поп и ню уейв, през джазови композиции, подобни на парчетата в The Dream of the Blue Turtles, класическа ренесансова музика в албума Songs from the Labyrinth, в който си партнира с босненския виртуоз на лютня Един Карамазов, и дори интерпретации на традиционни коледни мелодии в If on a Winter's Night.

През 2003 г. е награден с рицарски орден от кралица Елизабет II. През 2014 г. Белият дом го дарява с наградата на центъра "Кенеди", връчвана за особено заслуги в областта на изкуството.

През 2000 г. е въведен в Залата на славата на Холивуд. През 2006 г. е класиран на 62-ро място сред най-добрите живи изпълнители. VH1 го поставя на 63-то място сред стоте най-добри рок изпълнители. Списание Q го нарежда под №80 в класацията си за най-добрите изпълнители на XX век. Общо за цялата си кариера - заедно с The Police и соловите му изпълнения, Стинг е продал над 100 млн. копия.

Стинг има два брака. От 1976 до 1984 г. е женен за актрисата Франсис Томълти, с която имат две деца. По-големият му син - Джо Съмнър участва и в последното турне на Стинг, което мина и през България.

От 1982 г. насам обаче певецът живее с актрисата и филмов продуцент Труди Стайлър. Двамата имат четири деца./webcafe.bg


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

"Свободата води народа" е отново в Лувъра

Посетителите на Лувъра в Париж ще могат да открият истинските цветове на картината "Свободата води народа" на Йожен Дьолакроа след реставрацията й, която продължи повече от шест месеца, предаде АФП. Творбата, смяната за шедьовър на живописта, беше пожълтяла от натрупалите се в продължение на десетилетия слоеве лак и мръсотия. Картината, на..

публикувано на 01.05.24 в 15:44
Аладжа манастир

Само два музейни обекта във Варна работят днес

Днес, 1 май, както и в останалите празнични дни покрай Великден (от 3 до 6 май), отворени за посещение ще са само два музейни обекта във Варна , съобщават от Регионалния исторически музей във Варна. На днешния празник можете да посетите единствено "Аладжа манастир" и "Побити камъни" , а на 24 май, освен тях, отворен ще е и Музеят на Възраждането...

публикувано на 01.05.24 в 06:59

Концертът "Джаз в Първо студио" на група Soulbmoll ще звучи в ефира на Радио Варна

Концертът "Джаз в Първо студио" на група Soulbmoll ще се излъчи на 2 май от 12:30 часа в ефира Радио Варна. В програмата  групата изпълнява музика от първите им два албума „В този ред на мисли“ и „Причини“, аранжирана за биг бенд. SoulBmoll е една от най-успешните банди на българската сцена през последните  години. Музикантите са млади, амбициозни,..

публикувано на 30.04.24 в 23:34

Двама актьори от варненския театър с номинация "Аскеер"

Две номинации за наградата "Аскеер" за Драматичен театър „Стоян Бъчваров“ във Варна. За главна мъжка роля е номиниран Константин Соколов за ролята му на Петър в "Ботушът" от Лило Петров, с режисьор Стоян Радев Ге. К. Недялко Стефанов за ролята на Симеон в същата постановка. Пред Радио Варна Стефанов, за когото това е първа номинация заяви, че..

публикувано на 30.04.24 в 18:14

Международният фестивал "Варненско лято" се открива с концерт на 22 юни

Откриването на фестивала е подчинено на идеята за обединена Европа, каза на пресконференция в община Варна артистичният директор Марио Хосен.  Ще има световна премиера на произведение на белгийския композитор Патрик Дюър, написано специално за фестивала, което е реверанс към председателството на Белгия на Съвета на Европейския съюз. Пианистът..

публикувано на 30.04.24 в 15:44

Военноморският музей откри изложба „Светци – воини и покровители на бойното поле“

Изложбата „Светци – воини и покровители на бойното поле“ бе открита в навечерието на 6 май – Ден на храбростта и Празника на Българската армия във Военноморски музей Варна. Иконите представят култа към светците воини, почитани по българските земи – св. Георги, св. Димитър, св. Теодор Тирон, св. Мина, както и архангел Михаил, водач на ангелите и..

публикувано на 30.04.24 в 12:57

30 април - Международен ден на джаза

Международния ден на джаза отбелязваме на 30 април за 14 –та поредна година. Датата е определена през 2011 г. по идея на посланика на добра воля на ЮНЕСКО Хърби Хенкок и ръководството на организацията. Тази година музикалният празник ще акцентира върху културните и артистични връзки между Мароко, Европа и Африка, тъй като за домакин на..

публикувано на 30.04.24 в 07:39