Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Днес се очакват разпити на екипажа и водолазен оглед на мястото на заседналия кораб

2
Снимка: Румен Сарандев

Операцията по спасяване на заседналия край Камен бряг кораб "Вера Су" продължава. Вчера беше източена част от горивото на кораба, но екипажът продължава да отказва да се евакуира.

Водолази споделиха, че корабът няма как да потъне повече от нивото, на което се намира в момента, защото в плитчините, на които е заседнал, дълбочината е между 6 и 8 метра.

За вчера от кризисния щаб планираха да бъде източено част от горивото на кораба, което се случи на два пъти. Планираше се също да бъде разпитан част от екипажа, но този част от него, която е била на вахта по време на злополучния инцидент, както и да се извърши водолазен оглед. Заради лошото време разпити не бяха извършени и водолазният оглед не се осъществи. Очаква се това да се случи днес, предаде БНТ.

Товарът, който остана на кораба "Вера Су", ще бъде изтеглен със специални помпи на три баржи, които ще бъдат осигурени от Европейската агенция по морска безопасност. Очаква се въпросните баржи да пристигнат в следващите дни. Все пак водата, проникнала в трюмовете на кораба, е разводнила част от азотния тор и именно това налага използването на тези помпи.

Към момента ситуацията на кораба е спокойна. Ако се наложи евакуация, тя може да се извърши или по море със специални катери, или по суша. На носа на кораба има специална мрежа от въжета, която е свързана с част от морския бряг и по тази мрежа се очаква да се изкачат моряците, ако нещо се случи.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Наблюдения с дрон показаха проблеми в централната част на Варна през лятото

Наблюдения с дрон показаха слабите места в централната част на Варна през летния туристически сезон. Те са извършени през август в района на Операта, входа на Морската градина и Морска гара от Агенцията за икономическо развитие. Първите резултати съобщи за Радио Варна Тодорка Димитрова, управител на агенцията. Според наблюденията..

публикувано на 26.09.24 в 07:10

Общинският съвет във Варна заседава днес

Общинският съвет във Варна се събира за 15-и път от началото на мандата. Сесията започва в 10 часа днес, 26 септември, в зала „Пленарна“. Проектът за дневен ред съдържа 12 точки. Една от тях е приемане на отчета на бюджета на Община Варна за миналата година. Съветниците ще разгледат също годишните финансови отчети за 2023 г. на общинските лечебни..

публикувано на 26.09.24 в 06:00
Албена

Слънчево и топло време

Днес сутринта ще има разкъсана висока и средна облачност, на места видимостта ще е намалена. През деня ще преобладава слънчево време. Вятърът ще е много слаб от южна четвърт, по-късно до умерен от югоизток. Минималните температурите ще са между 13° и 18°, максималните във вътрешността на района ще са между 28° и 31°, малко по-ниски ще останат по..

публикувано на 26.09.24 в 05:48

Адресите без ток

На 26.09.2024, от 9:00 до 17:00 , поради неотложни ремонтни дейности на съоръженията за доставка на електроенергия, ще бъде прекъснато електрозахранването в района на с. Дръндар. Временни смущения в електрозахранването са възможни от 9:00 до 10:30, от 15:00 до 17:00, в районите на с. Войводино, с. Николаевка. На 26.09.2024, от 8:30 до 14:00..

публикувано на 26.09.24 в 05:00

ОИК отказа да регистрира Илиян Карагьозов като независим кандидат за кмет на район "Приморски"

Общинската избирателна комисия във Варна отказа да регистрира Илиян Карагьозов като независим кандидат за кмет на район "Приморски", сочи решение на ОИК, публикувано в сайта ѝ. Причина за отказа е, че не са изпълнени законовите изисквания за регистрацията му за частичния вот на 20 октомври. "Приложеният списък в електронен вид не отговаря на..

публикувано на 25.09.24 в 17:37

Взривиха 160-метров комин в завод край Девня (СНИМКИ и ВИДЕО)

Взривиха стоманобетонен комин с височина 160 метра, който се намира на площадката на „Девня Цимент“. Операцията се извърши от фирма, притежаваща разрешително за специални взривни работи, издадено от Дирекция „Инспекция по труда“ - Варна. По посоката е положена 3-метрова пясъчна възглавница, която да омекоти удара от падането, уточниха от..

публикувано на 25.09.24 в 17:06

Окончателно: Пълна забрана за продажба на райски газ на физически лица

Парламентът прие окончателно на второ четене промени в Закона за здравето, с които се забранява продажбата на диазотен оксид (райски газ) и пълнители с него, включително и онлайн, на физически лица. В подкрепа на забраната гласуваха 105 народни представители, 47 бяха "против“ и 12 се въздържаха, съобщава БНР.  До момента беше..

публикувано на 25.09.24 в 16:59