Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Подредиха изложба с картини от дарение "Иван Деянов" в Балчик

Платната  са от фонда на Исторически музей-Панагюрище

Държавен културен институт "Културен център "Двореца"представя изложба от фонда на Исторически музей-Панагюрище с картини от дарение "Иван Деянов".

Творенията на българските класици ще бъдат изложени  до 10 януари на следващата 2022 г. в галерия "Тихото гнездо" на културния център.

ДАРЕНИЕ „ИВАН ДЕЯНОВ”

 Иван Луков Деянов е роден в София на 24 септември 1903 и е наследник на известните възрожденски родове – Хаджидеянови от Панагюрище и Бешкови от Свищов.

 Възпитаник е на Втора мъжка гимназия в София. Започва да се занимава с колекционерство в ученическите си години. Тогава издава и младежкото литературно-художествено списание „Фар”, в което сътрудничат Васил Стоилов, Любомир Далчев, Иван Далчев и други известни по-късно художници и писатели. След завършване на гимназията е назначен за пръв уредник на музея на операта, за който активно събира експонати.

 До 1944 г. колекциите му нарастват значително. Домът му се превръща в музей, който за жалост е разрушен при бомбардировките на София на 10 януари 1944 г. Скоро след това сам и с помощта на приятели разчиства руините и събира оцелелите културни ценности: монети, геми, камеи, пръстени, накити, народни музикални инструменти, икони, щампи, картини, рисунки, снимки, ръкописи и др. Успява да възстанови и увеличи сбирките, които в някои моменти достигат до 70.

 Популярността му е голяма. Името му присъства в научни трудове. Сам той работи над различни теми. Запазени са негови бележки за старозагорската опера, биографични данни за хора на изкуството и интересни факти, свързани с различни предмети.

 Иван Деянов остава в историята като ерудит, колекционер и поклонник на българското изкуство и култура. Умира на 23 декември 1980 г. в София.

 На 15 октомври 1982 г. неговите братя Георги и Сава и сестра му Мария даряват колекциите му на Исторически музей – Панагюрище с изричното желание културните ценности, които наброяват около 3000 единици, да станат част от фонда на музея и да бъде обособен музей „Дарение „Иван Деянов””. Част от дарението е експонирано в Синята Хаджидимитрова къща – една от експозициите на музея в Панагюрище.

 Изложбата, която гостува в ДКИ „Двореца“ – Балчик, съдържа част от художествената сбирка на Дарението „Иван Деянов”. Сред имената на авторите, чиито картини могат да се видят, са известните български художници: Илия Петров, Николай Русчуклиев, Дечко Узунов, Давид Перец, Милко Божков, Стоян Венев, Георги Павлов – Павлето, Светлин Русев, световно известният с опаковането на сгради и терени Христо Явашев – Кристо.   2021 г. Ирина Ботева


ВИЖТЕ ОЩЕ

„Война и мир“ излиза с илюстрации на Теодор Ушев

Романът на Лев Толстой „Война и мир“ излиза днес с илюстрации на световноизвестния аниматор Теодор Ушев. „Това издание на "Война и мир" е резултат на 2 годишен труд. 50 илюстрации туш върху оризова хартия, в 4 тома”, написа в профила си във Фейсбук Тео Ушев, който е най-влиятелният аниматор в света за..

публикувано на 08.12.21 в 12:35

"Извисяване" – сборна изложба, посветена на творческия дух

Традиционната сборна изложба за края на годината вече е подредена във варненската галерия "Арт Маркони". "Извисяване" няма да бъде открита официално заради пандемичната обстановка, но всеки би могъл да разгледа картините след предварителна уговорка. Изложбата е посветена на несъкрушимия, вечно изправящия се след всяка буря, творчески дух. За изложбата..

публикувано на 08.12.21 в 10:28

Горица Маджарска от Враца с голямата награда от "Вапцаровите дни"

Горица Маджарска от Враца беше отличена с голямата награда в Националния рецитаторски конкурс, част от поетичните празници „Вапцарови дни”. Тази година те имаха своето 7 издание и с него беше отбелязана и 140-годишнинтата от основаването на Висшето военноморско училище "Никола Йонков Вапцаров" във Варна. В литературния конкурс голяма награда не беше..

публикувано на 08.12.21 в 10:16

"Състояния" - изложба живопис на Ели Маринова

Тя не е точно художник в класическия смисъл на думата. Но научава, че може и иска да рисува в недотам ясните спомени на детските си години. Варна познава Ели Маринова предимно като радиоводещ и журналист. С маслена живопис се занимава повече от 20 години. Експериментира в новите визуални изкуства като фотоманипулация и вектрна илюстрация. Илюстратор е..

обновено на 07.12.21 в 15:38

"Като очи, като уста, като птица, като слънце"

Градската художествена галерия "Борис Георгиев" във Варна, представя една изложба, която провокира вглеждането в два на пръв поглед противоположни свята - света на природата и света на техниката. Людмила Миланова, която учи и живее в Германия, търси връзката между тях през погледа на фолклорното съзнание и на съвременния прочит. Нарекла е проекта си "Като..

публикувано на 06.12.21 в 16:00

Коя ще е коледната картичка на Радио Варна?

Виктория Митева, Виктор Петков и Николай Нинов е тазгодишното жури, което оценява детското творчество в 6-ия конкурс за коледна картичка на Радио Варна. Между многото рисунки, разказани вицове и истории на художници, журито отдели няколко интересни и картини с характер.  Искреност и топлина трябва да излъчва рисунката, защото това е посланието на Коледа,..

публикувано на 06.12.21 в 15:50

Адел оглави британските класации за албуми и сингли

Певицата Адел оглави британските класации за албуми и сингли за втора поредна седмица, съобщи сайтът на компанията, следяща за продажбите. Хитът "Easy On Me" е на първо място в класацията за синглите за седма поредна седмица и вече е най-добре представилата се в това отношение песен. В класацията на албумите, "30" на Адел запазва популярността си и не..

публикувано на 05.12.21 в 16:46
Подкасти от БНР