Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Подредиха изложба с картини от дарение "Иван Деянов" в Балчик

Платната  са от фонда на Исторически музей-Панагюрище

Държавен културен институт "Културен център "Двореца"представя изложба от фонда на Исторически музей-Панагюрище с картини от дарение "Иван Деянов".

Творенията на българските класици ще бъдат изложени  до 10 януари на следващата 2022 г. в галерия "Тихото гнездо" на културния център.

ДАРЕНИЕ „ИВАН ДЕЯНОВ”

 Иван Луков Деянов е роден в София на 24 септември 1903 и е наследник на известните възрожденски родове – Хаджидеянови от Панагюрище и Бешкови от Свищов.

 Възпитаник е на Втора мъжка гимназия в София. Започва да се занимава с колекционерство в ученическите си години. Тогава издава и младежкото литературно-художествено списание „Фар”, в което сътрудничат Васил Стоилов, Любомир Далчев, Иван Далчев и други известни по-късно художници и писатели. След завършване на гимназията е назначен за пръв уредник на музея на операта, за който активно събира експонати.

 До 1944 г. колекциите му нарастват значително. Домът му се превръща в музей, който за жалост е разрушен при бомбардировките на София на 10 януари 1944 г. Скоро след това сам и с помощта на приятели разчиства руините и събира оцелелите културни ценности: монети, геми, камеи, пръстени, накити, народни музикални инструменти, икони, щампи, картини, рисунки, снимки, ръкописи и др. Успява да възстанови и увеличи сбирките, които в някои моменти достигат до 70.

 Популярността му е голяма. Името му присъства в научни трудове. Сам той работи над различни теми. Запазени са негови бележки за старозагорската опера, биографични данни за хора на изкуството и интересни факти, свързани с различни предмети.

 Иван Деянов остава в историята като ерудит, колекционер и поклонник на българското изкуство и култура. Умира на 23 декември 1980 г. в София.

 На 15 октомври 1982 г. неговите братя Георги и Сава и сестра му Мария даряват колекциите му на Исторически музей – Панагюрище с изричното желание културните ценности, които наброяват около 3000 единици, да станат част от фонда на музея и да бъде обособен музей „Дарение „Иван Деянов””. Част от дарението е експонирано в Синята Хаджидимитрова къща – една от експозициите на музея в Панагюрище.

 Изложбата, която гостува в ДКИ „Двореца“ – Балчик, съдържа част от художествената сбирка на Дарението „Иван Деянов”. Сред имената на авторите, чиито картини могат да се видят, са известните български художници: Илия Петров, Николай Русчуклиев, Дечко Узунов, Давид Перец, Милко Божков, Стоян Венев, Георги Павлов – Павлето, Светлин Русев, световно известният с опаковането на сгради и терени Христо Явашев – Кристо.   2021 г. Ирина Ботева


ВИЖТЕ ОЩЕ

Във Варна ще отбележат 179 години от рождението на Капитан Петко войвода

179 години от рождението на Капитан Петко войвода ще бъдат отбелязани във Варна на 18 декември, понеделник, от 11 часа.  Официалната част пред паметника на войводата ще бъде отбелязана  на площад „Тракия“ с тържествени поднасяне на цветя и венци и военни почести.  В 18 часа ще се проведе  концерт на фолклорните състави на тракийско дружество..

публикувано на 11.12.23 в 12:11

Коледен концерт в Каварна днес

В празничната програма за коледните и новогодишни празници, днес, 11 декември, се вписва концерт, който ще се проведе от 18 часа в Художествената галерия „ Христо Градечлиев“ в Каварна. В него ще вземат участие актьорът Владимир Михайлов, Ерсин Мустафов – музикант, певец, фронтмен на група „JEREMY?“, Петър Писарски и Петър, по-известен като „Пепи“..

публикувано на 11.12.23 в 10:41

Шоу от книгата на "Гинес" гостува във Варна

Нова версия на прочутия спектакъл на световноизвестния хореограф Мустафа Ердоган – „Огънят на Анадола“ , гостува днес във Варна в Двореца на спорта.  Танцовото шоу е вписано в книгата за рекорди „Гинес“ в две категории – за най-бързо танцово представяне с 241 стъпки в минута и за най-многобройна публика с 400 хиляди души на едно място...

публикувано на 09.12.23 в 09:45

Виртуално Храмът на Кибела ще привлича местни и туристи в Исторически музей – Балчик

Исторически музей - Балчик подписа договор за пълно финансиране на проект, одобрен на последната сесия към Министерството на културата на стойност 27 840 лв. по темата "Дейности по представяне на движимото културно наследство в музеите и художествените галерии“. Проектът се нарича "Иновативен начин за представяне на Храма на Понтийската майка на боговете..

публикувано на 08.12.23 в 21:38

Рисунката на Пресила Махмудова е коледна картичка на Радио Варна

Рисунката на 15-годишната Пресила Махмудова ще бъде коледна картичка на Радио Варна. Тя спечели първо място в тазгодишния конкурс "Коледна приказка", обявен от медиата. Пресила е ученичка в СУ „Неофит Бозвели“ във Варна. На второ място се класира Никол Стефанова, на 6 години, от град Попово. Трети е 9-годишният Давид Станулов от варненското училище..

публикувано на 08.12.23 в 16:44

"Изобилие" - празнична сборна изложба живопис и пластика

В дните преди Коледа всеки от нас настройва сетивата си в очакване на чудо. Понякога, улисани в ежедневните битки, не оценяваме факта, че имаме покрив над главата си, имаме какво да сложим на трапезата, имаме с кого да я споделим, имаме на кого да се обадим. Малки чудеса, изпълващи дните и живота ни. Към тях, хората на изкуството добавят светлина и багри...

публикувано на 07.12.23 в 13:54

"Народ без култура е народ без бъдеще"

С втори протест варненските дейци на културата отново напомнят за тежкото финансово положение на сектора. Първият беше на 1 ноември, когато те мирно напомниха, че културният сектор е изоставен и неглижиран през последните 30 години. Пред сградата на театъра във Варна се събраха актьорите от Държавния куклен театър, операта в града, драматичния театър..

публикувано на 06.12.23 в 13:38