Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Колко пъти можем да се заразим с Ковид-19 и кои хора не боледуват

Снимка: pixabay



Колкото повече хора се заразят с вируса и преболедуват, толкова повече отслабва силата на вируса, каза за Радио Варна проф. Пенка Петрова, директор на Института по микробиология към БАН. Първото боледуване е най-тежко, ако има второ - е по-леко. А трето е най-вероятно да няма, защото имунната система вече трябва да е достатъчно обучена и човек да не може повече да се зарази.

Кога човек не може да се разболее от Ковид-19

Има такава вероятност, смята проф. Петрова. Това се случва при онези хора, които преди години са се срещали с друг коронавирус, който прилича на този в момента, тъй като в Европа циркулират доста различни вируси от това семейство. Възможно е да се получи кръстосан имунитет. Всеки от нас си спомня кога е боледувал тежко със силни болки в гърлото, с белодробни проблеми и е възможно това да е било коронавирусна инфекция и имунитетът към тогавашното заболяване да ни предпази сега от Ковид-19.

Трета доза на ваксината

Да запазим спокойствие и да не бързаме с третата доза срещу коронавируса, препоръчва проф.Пенка Петрова. Според нея в момента няма нужда да се имунизират хора с нормална имунна система.

Как да разберем силата на имунитета ни

Два са начините да разберем колко е силен имунитетът ни – с анализ на антителата, но с времето те спадат и се получава т.нар. избледняване на имунния отговор, така че те не винаги са показателни и това, че са ни спаднали антителата не означава, че сме загубили имунитет, смята проф. Петрова.

Другият тест, който може да се направи, е на клетъчния имунитет и се предлага в много лаборатории /бел.авт. – проверката ни установи, че неговата цена е около 180 лв., а резултатът е готов за 5 дни/. Този тест показва каква е имунологичната памет на имунната система, обясни проф. Петрова. При ново заразяване или нова среща с вируса, имунната система реагира адекватно, започва да произвежда отново антитела срещу коронавируса и се получава един добър имунен отговор, който да противодейства на инфекцията.

Ваксини в училище – да се ваксинират ли децата

За да продължат да работят нормално училищата е добре да се ваксинират по-големите ученици. Задължително трябва да се ваксинират учители, защото те са тези, които трябва да останат да работят в училище, да се срещат с всички заразени, незаразени, болни и здрави деца и да продължат успешно своята работа в учебните заведения, каза още проф.Петрова.

До кога ще продължи короновирусната пандемия

Досегашните коронавирусни пандемии, които са възниквали, са продължавали най-много до две години, коментира проф. Пенка Петрова. Тази се задържа доста дълго време, получиха се и доста варианти на вируса, затова е трудно да се прогнозира. Като цяло в света общият брой случаи спада всеки ден. Надяваме се до следващото лято да ограничим тази пандемия и да се справим с нея, заяви проф. Петрова.

По нейните  думи, България остава като остров на незащитено население, почти изцяло неваксинирано, и при нас е възможно да се задържи и по-дълго. Възможно е и околните страни да ни изолират, да не ни пускат да излизаме от нашата територия, още повече с тези случаи на скандално издадени фалшиви сертификати.



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Неуспешна първа среща на ИТН за кабинет с третия мандат

Неуспешно приключи първата от поредицата срещи, организирани от "Има такъв народ" в търсене на подкрепа за съставяне на правителство с третия мандат, предаде БНР. На нея трябваше да присъстват шестимата депутати от разпадналата се група на "Величие", лоялни на основателя на партията Ивелин Михайлов, но се яви само един народен представител -..

публикувано на 30.07.24 в 12:29

В Балчик решават за поставянето на три стоянки за електрически велосипеди

Търг с тайно наддаване за отдаване под наем на велостоянките в Балчик за една година, които са части от имоти, публична общинска собственост, предстои. Той ще бъде организиран след одобрение на Общинския съвет, а проекторешението влиза на сесия на 1 август. Топмобилити ЕООД е внесло искане до местната власт да бъде оператор на три стоянки – две по..

публикувано на 30.07.24 в 11:55

Коста Стоянов: Варна ще остане без нова библиотека и без финансиране за нея

Варненският депутат от "Възраждане" инж. Коста Стоянов смята, че з аради  "... грешки на управлението Варна ще остане без нова библиотека и без финансиране за нея". Това свое мнение той изпрати в писмо до медиите.  След проведен международен архитектурен конкурс през 2015 година, който събира 370 конкурсни предложения от 66 страни, през 2016..

публикувано на 30.07.24 в 11:28

Близо 200 хиляди лева безвъзмездна помощ получава Зоопаркът във Варна

Община Варна получава безвъзмездна финансова помощ за Зоопарка в Морската градина. Стойността на проекта е близо 200 хиляди лева, осигурени с евросредства.  Финансирането има за цел да бъдат разработени стратегически документи, които да осигурят техническа готовност, така че едно от любимите места на варненци да може да кандидатства за последващо..

публикувано на 30.07.24 в 11:25
Снимката е илюстративна

Община Варна отменя конкурса за директор на общинското предприятие ТАСРУД

Заповедта за обявяване и провеждане на конкурс за длъжността директор на общинското преприятие. “Транспорт и автоматизирана система за регулиране на уличното движение” е отменена, съобщиха от пресцентъра на Община Варна.  Припомняме, че на 25 юли  Община Варна обяви конкурс за директор на ТАСРУД.  Търсят нов директор на ТАСРУД във Варна..

публикувано на 30.07.24 в 11:09

В търсене на тръба: ВиК разкопа грешна улица във Варна

Улица "Петър Слабаков" в ж.к. "Бриз" във Варна е разкопана заради присъединяване на нова кооперация към ВиК-мрежата. Оказва се обаче, че на тази улица няма присъединителна тръба. В търсене на тръбата от дружеството са прокопали целия район въпреки опитите на живеещите на "Петър Слабаков" да им обяснят, че такава тръба не съществува.  Съседите им..

публикувано на 30.07.24 в 10:30

ГЕРБ с позиция след 13-ата сесия на ОбС във Варна

Общинските съветници от групата на ПП ГЕРБ в Общинския съвет във Варна изпратиха позиция до медиите по повод критики от страна на кмета на Варна към работата на местния парламент по време на сесията на 29 юли.  Те заявяват, че администрацията към момента "няма проектна готовност, за да гласува отпускане на средства за изготвяне на комплексни доклади..

публикувано на 30.07.24 в 10:30