Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Варненци-гълъбовъди вдигат летвата в спорта с гълъби

| обновено на 10.10.21 в 10:28
7
Снимка: Радио Варна

Варненците Траян Минчев и Александър Бучков, които по професия са архитект и търговец, паралелно развиват и друга своя страст – гълъбовъдство. Ако за Александър това е ново начинание - от около 4 години, то Траян се занимава от повече време и дори е част от голяма аукционна къща, в която се продават едни от най-скъпите екземпляри. Последният скъпо продаден гълъб е струвал малко над 1 млн. евро, разказа Траян Минчев, който се занимава активно и с Асоциацията на гълъбовъдите у нас. И двамата са категорични, че регионът на Варна има традиции в този отрасъл. Не е лесно да бъдеш добър селекционер на гълъби, трябва много да се практикува и чете, категорични са Траян и Александър, които са се захванали с това да популяризират този спорт.


Наскоро Александър и неговият гълъб Мадлен завършиха с чудесни резултати участието си в състезанието "Млади птици 2021" в Клуб за млади гълъби Варна - второ място в надпреварата 560 км.

Всеки гълъб познава своя гълъбовъд, имат си имена и носят много радости на всеки, който е дръзнал да се занимава с гълъбовъдство, разказват младите селекционери.

Още за това как се отглеждат спортни гълъби, какви разстояния изминават и колко скъп е спортът с гълъби, чуйте в интервю на Нина Милошевич:

В България популярен ли е този спорт и какво е специфичното за спортните гълъби?

Траян Минчев: Спортните гълъби покриват различни дисциплини - от 100 до около 1000 км. Обучението им е дело на гълъбовъд, който ги развъжда от ранна детска възраст. Популярен е този спорт в страната ни.

Александър Бучков: Разликата при отглеждането на спортни гълъби можем да сведем до това, че те се отглеждат в две зони:

1. Обучение и отглеждане в собствения си гълъбарник, където гълъбовъда ги отглежда, а състезанията се провеждат на отдалечено място. До него гълъбите се транспортират заедно в специални кутии и се пускат едновременно, за да се приберат в собствения си гълъбарник. Засича им се време чрез поставени чипове;

2. Вторият начин на отглеждане на гълъби е в гълъбодрум. Състезанията протичат само на това място. Това дава абсолютно равни права на всички гълъби, защото те се прибират на едно и също място. Засичат се в една и съща среда.

Кога е състезателният период за гълъбите?

Траян Минчев: Краят на април, началото на месец май е най-добрият период за състезания. Има и такива през септември.

Генетично ли им е зададено на този вид гълъби да са спортисти?
Александър Бучков: Да, те са такива породи. Това ги отличава от всички. Тяхната основна цел е да се приберат вкъщи.
Колко е средната продължителност на живот на спортните гълъби?
Траян Минчев: Около 10-15-сет години може да живее един пощенски гълъб. Има и такива, които достигат възраст и до 20-сет години.
Траян и Александър решават да създадат свой общ отбор, който носи името TEAM TRAL. Състезават се както по между си, така и в големи международни състезания. Един от тези големи форуми завърши наскоро в Португалия, разказват гълъбовъдите.
Подробности и любопитни факти за отглеждането на пощенски гълъби може да чуете в прикачения звуков файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Експерт алармира: Заради промени в закон заводи за изгаряне на боклук ще се появяват без екологични оценки

Коалиция „За да остане природа в България“ протестира срещу промените в Закона за опазване на околната среда и Закона за устройство на територия. Протестът се състоя в неделя в центъра на Варна. Промените бяха внесени от депутатите на ГЕРБ и ДПС между първо и второ четене на законопроекта за изменение и допълнение на Закона за насърчаване на..

публикувано на 16.04.24 в 08:30

Øystein G. Brun (BORKNAGAR): Природата е всичко!

Интервю с Øystein G. Brun (BORKNAGAR) „Fall“ e 12 студиен албум на норвежците BORKNAGAR. И отново природата е в основата на композициите. Така е било преди, така е и днес. Дискът излезе в края на февруари и със сигурност е поредният добър повод за поредното гостуване на Øystein G. Brun в „От другата страна“. Интервюто с Øystein G. Brun..

публикувано на 16.04.24 в 08:10
Закон за устройство на територията

Вера Стаевска: Три закона се променят тихомълком по неблагоприятен за гражданите начин

Коалиция "За да остане природа в България" остро се противопоставя на промените в Закона за опазване на околната среда и Закона за устройство на територия, които депутати от ГЕРБ и ДПС внесоха между първо и второ четене на законопроекта за изменение и допълнение на Закона за насърчаване на инвестициите. „Общата нишка във всички промени в тези..

публикувано на 15.04.24 в 09:30

Ed Wynne (OZRIC TENTACLES): В музиката трябва да се усеща радостта от нейното създаване

Интервю с Ed Wynne (OZRIC TENTACLES) OZRIC TENTACLES е английска инструментална рок група. В музиката им се преплитат елементи от разнообразни жанрове, включително психеделичен рок, прогресив рок, джаз, фюжън, електронна музика, дъб музика, уърлд, ембиънт. Създадени в Съмърсет през 1983 година, групата е издала над 30 албума, продадени в над..

публикувано на 15.04.24 в 09:10

БУНА 2 - да разбуним духовете с изкуство

За втора година вълна от съвременно визуално изкуство, музика и дебати ще разплиска варненския залив. А ние ще се изправим на първа линия, ще оставим вълните да ни намокрят и ще се опитаме да съзрем взаимовръзката между съвременната изразност и общочовешкото състояние. Това твърдят организаторите на Фестивала за съвременно изкуство БУНА, който..

публикувано на 15.04.24 в 08:00

Събират средства за третото издание на фестивала Q-jazz във Варна

Варненската школа "Дедал" започна кампания за набиране на средства в полза на предстоящите два фестивала, които организира.  На 11, 12 и 13 юли, в романтиката на рибарско селище "Карантината", ще се проведе третият фестивал  Q-jazz - Джазът на младите.  Както винаги събитието предвижда безплатен транспорт и свободен вход, а ако се осигури..

публикувано на 12.04.24 в 08:30

Експерт: Договори за разлика трябва да има за всички технологии за добив не енергия от морето, не само за вятърна

Предложенията за промени, внесени между първото и второто четене на Закона за енергията от възобновяеми източници в морските пространства, предвиждат името му да бъде променено и той вече да се нарича Закон за вятърната енергия в морските пространства. Това съобщи за Радио Варна Петко Ковачев, който е енергиен експерт в Инициативата „Зелени закони“...

публикувано на 11.04.24 в 08:30