Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Марияна Николова за летописната книга на Суворово

| обновено на 10.02.22 в 14:06

В края на септември 2021 година официално беше представено за широката публика луксозно издание на "Летописната книга на село Козлуджа, Варненско (Суворово)" по записки на свещеник Христо Попсавов и под редакцията на Марияна Николова, директор на Музея на Възраждането във Варна.

Свещеник Христо Иванов Попсавов служи през втората половина на миналия век в суворовския храм “Св. Възнесение Господне”. Оставил е за идните поколения няколко книги, но за съжаление само една от тях - летописът на Суворово, е съхранена в оригинал. След две години работа по структурирането на съдържанието и пренаписването за целите на отпечатването, книгата имаше своята премиера в новата конферентна зала на НЧ "Пробуда 1896“ в Суворово. Книгата може да бъде намерена в библиотеките и в Музея на Възраждането, където в основната експозиция е изложен и оригиналът - впечатляващ ръкопис голям формат в подвързия със сребърен обков от старинно евангелие.

Съдържанието обхваща събития и факти от древността до наши дни. Описани са подробно открити в района кости на праисторически животни и по-нови археологически артефакти, които авторът сам събира и предава за съхранение във Варненския археологически музей. Според редактора на книгата, авторът на летописните записки е човек с невероятното чувство за историчност и не пести труд, време и усилия да събере данни за битката от 21 юни 1774 г., за строежа на първото българско училище в населеното място, за историята на местната църква и т.н. Не се поддава лекомислено на местни легенди и предания за събития, станали по тези земи, а упорито търси източници за тяхната достоверност. Прилежно записва детайлите в своя дневник и умело съчетава текстове с много добри рисунки, които прави собственоръчно. В скиците си е отразил и запазил за поколенията, например, детайли от съществували някога чешми и разказва за тях.

Освен находките, свещеникът събира и богати сведения за облеклото на хората от суворовския край, за използваните тъкани, за обичаи, народни песни, които записва... Голяма част от книгата е отделена на описание на 70 рода от Суворово с родословното им дърво.

Мариана Николова започва първоначално работа по книгата като изследовател и без намерение да я възражда в печатно издание. Но по-късно обаче, една среща с колега от екипа на Радио Варна - Габриела Гаврилова, дава идеята и тласъка уникалният летопис на Суворово да намери спомоществователи и да бъде отпечатан и да достигне до широката публика.

Колко трае съвремието в перспективата на историята?

Това е един ръкопис, който от днешна гледна точка можем да наречем съвременен. Говорим да съвременна епоха в последните 50-100 години.

Каква тежест имат подобни летописи, които се занимават с историята само на едно селище?

Огромна е тежестта, но първо трябва да подчертаем подхода на конкретния изследовател. Не винаги е летописна книга, понякога са само бележки, коита не са подредени, няма конкретна зависимост, но маркират събития, които иначе биха останали извън контекста на общия исторически процес. А конкретно селище може да има своя специфика в своето историческо развитие.

Много ли са подобни бележки или книги?

Подобна книга е направена за едно плевенско село - Стежерово. Ръкописът на тамошната книга се е съхранявал в Троянския манастир. Писана е също от свещеник, служил в това село и то в същия период - 40-те години на миналия век. Интересна е връзката, че свещеници от един и същи времеви период се заемат с една и съща задача - да съхранят историята, спомена за миналото на селото и за великите личности, оставили своя следа в това селище.


Дали е имало някакво общо разбиране в православната църква, че в периоди на криза е важно и трябва да се съхрани паметта на общността, спомените?

По време на представянето на книгата говорихме със свещеник, който спомена, че е имало подобна насока от Българската православната църква към местни свещеници, за да запишат сведения за местната история. Може би след средата на 20 век е имало някаква тенденция местните свещеници да записват подобни бележки за селището, в което служат.

Ако е така, предстоят интересни открития.

Трябва да правим разграничение за това, когато имаш задължение да правиш нещо и когато влагаш лично отношение. Цялата книга на свещеник Христо Попсавов е пропита с неговото лично отношение.

Какъв е неговият подход?

Той извършва огромна събирателска дейност, проучва документи, съхранявани в Държавен архив Варна. Има подхода на професионален учен. Аргументира се много добре. Подлага на съмнение различни легенди, които му биват предадени.

Какво знаем за свещеник Попсавов? Той представя ли се в книгата?
По отношение на собствената си личност той е доста лаконичен, дори в родословните дървета, информацията е сбита, вплита своето име, по-скоро колкото да присъства, като част от информацията. Много е лаконичен по отношение на себе си и на семейството си. Това, което знаем от неговите съвременници е, че е бил много деликатна и скромна личност. Отдал се е на призванието си да пази енориашите си, които е наричал свои чеда.


Какви са уроците от тази летописна книга?
Ще се върна малко назад във времето - през 20-те години на 20 век от тогавашното министерство на просвещението към местните учители и свещеници са изпратени анкетни карти. Те са универсални, подобни карти имаме запазени и при нас, информацията в тях се свежда до наименование на селището, има ли то по-стари наименования, известни личности, археологически обекти, особености на различните обичаи, носии. Доста схематично отбелязано. Подобни анкетни карти са направени и през 50-60-те години на 20 век. Те са споменати и от самия свещеник в книгата. Тук вече виждаме разликата от това да си анкетьор и да извършваш събирателска дайност - зад този труд имаме една ерудирана личност, която не само събира информацията, но и я анализира, за да достигне до най-пълния начин до бъдещите поколения.
Оригиналната летописна книга на Суворово
Има уроци и за съвременника?
Съвременните технологиите улесняват достъпа до информация и донякъде ние не навлизаме в детайлите. Един от големите приноси на тази книга е разработването на родословни дървета на всички съществуващи фамилии от селото. За наследниците това беше много емоционален момент.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Марина Великова представя "Ледовете на Антарктика" във Варна

Изложбата "Ледовете на Антарктика" на колегата Марина Великова от Българското национално радио ще бъде представена в 19 часа днес, 2 август, на входа на Морската градина във Варна.  Снимките са направени по време на участието и в 32-рата антарктическа експедиция, ръководена от проф. Христо Пимпирев. Представянето е по повод отбелязването на три..

публикувано на 02.08.24 в 16:40

Етническият българин Алексей Куцарев: Украйна се бори с недостиг на ток и на работници

Липсата на ток, заради руските удари по енергийната система на Украйна и дефицитът на работници са основните проблеми, с които се сблъсква бизнеса там. Имаме над 1000-км фронтова линия, много работници са на фронта и това води до недостиг на кадри, разказва Алексей Куцарев, чието семейство – етнически българи, се занимава със земеделие в..

публикувано на 02.08.24 в 08:05

Rick Casais Miranda (BLANKET HILL): Постепенното израстване е по-добро за една група

Интервю с David Masion и Rick Casais Miranda (BLANKET HILL) BLANKET HILL е хардкор банда от Люксембург. Предстои й първи концерт във Варна. Заедно с BLANKET HILL на сцената ще се качат родните BEHIND BARS и MILLION SUSPECTS. Датата е 9 август. Мястото – „Хале 3”. През 2023 BLANKET HILL стигат и до Япония. Иначе са били на една сцена с TERROR,..

публикувано на 02.08.24 в 07:35
Ивелина Кадири

Ивелина Кадири: ДНК данните са нещо неприкосновено, към което маркетингът трябва да се отнася с уважение

Ивелина Кадири е магистър по икономика и по арт мениджмънт, маркетолог с многостранни интереси и убеденост в интердисциплинарното бъдеще на науката. Има дългогодишен професионален опит в областта на авиацията и енергетиката, а в момента е мениджър регулаторни дейности в българска софтуерна компания, световен лидер в управлението на електрозарядни..

публикувано на 01.08.24 в 08:30
Сияна Георгиева и Симеон Георгиев

Защо да се доверим на интериорен дизайнер при обзавеждането на имот

Един имот придобива по-висока стойност, ако е бил обзаведен от интериорен дизайнер. Това споделят специалисти в областта на интериорния дизайн у нас изхождайки от практиката, която имат. В България, и конкретно във Варна, все повече хора наемат интериорни дизайнери, когато обзавеждат жилището си, хотели, заведения и др. Архитект Сияна..

публикувано на 31.07.24 в 09:55

„Небето - риза нетъкана”- изложба на Александър Габровски

Поредната изложба във варненската галерия A&G Art Meeting в разгара на лятото ще ни изстреля в небесните простори не само заради мотото, а и поради смелото, неочаквано приключение, в което ни въвлича младият творец Александър Габровски. Откриването е днес,  31 юли, от 18:30 ч . на ул. "Любен Каравелов" 8. Изразът „Небето, риза нетъкана” в една..

обновено на 31.07.24 в 09:28

Георги Василев: Волейболът винаги ще е част от живота ми, но днес нямам време за него в живописта

Бившият волейболист и треньор Георги Василев представя до 19 август във Варна своя самостоятелна изложба живопис. 24-те творби са подредени на ул. "Шейново" 3. Това е четвъртата експозиция на автора, който за първи път се изявява творчески във Варна, а не в родния Добрич.  Първата изложба на Георги Василев беше преди година и половина в..

публикувано на 30.07.24 в 09:20