Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Започна прибирането на едроразмерните кактуси и сукуленти в Ботаническата градина на Балчик

Днес започна ежегодното прибиране на едроразмерните кактуси и сукуленти от откритата експозиция в „Градината на боговете“ и градина „Разсадника“. Растенията прекарват всеки зимен период в закрита оранжерия, при температура около 15°С. На площ от 680 кв. м от месец април бяха експонирани над 600 екземпляра от 42 растителни вида.
Кактусите са предимно от род Opuntia, а сукулентите от род Aloe, както и от семействата Млечкови (Fam. Euphorbiaceae) и Столетникови (Fam. Agavaceae).
 
Служители на градината, съвместно с колеги от УБГ Екопарк - Варна пренасят на ръце огромните растения, някои от които тежат над 300 килограма, за да се ограничи отчупването на парчета. Отчупените части ще бъдат вкоренени и при откриването на следващия летен сезон ще бъдат експонирани заедно с останалите едроразмерни видове.
 
Екзотичните растения са една от визитните картички на Университетска ботаническа градина – Балчик, която съхранява втората по големина в Европа колекция от кактуси и сукуленти след тази в Княжество Монако.

През зимните месеци посетителите могат да се насладят на богатството от видове в експозиционната оранжерия.

Подробностите чуйте в звуковия файл:





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Лятно кино във варненските квартали от 20 август

Варненци и гости отново ще гледат Кино под звездите. Емблематичният формат ще обиколи варненските квартали през следващите 10 дни с най-доброто от българското кино. За девети път почитателите на седмото изкуство ще се насладят на прожекции на открито, като този път организаторите са подбрали нови и атрактивни български филми. Филмовият маратон започва..

публикувано на 19.08.24 в 12:25

Монголия: между традиция и модерност

Монголия е непокорна, дива и изпълнена с екзотична красота. Туризмът в тази държава е изключително добре развит, а хората ревностно пазят и до днес традициите си. Те спят в юрти, чиито врати винаги са обърнати на юг. Това припомни пътешественикът Пламен Узунов. Наскоро той се върна от мястото - дом на невероятни природни чудеса, за да ни разкаже за..

публикувано на 19.08.24 в 09:25

Преградиха тротоар с метална верига

Тротоар с в центъра на Варна е преграден с метална верига, захваната с катинари за близките пътни знаци. За случая на ул. Ангел Кънчев 10 в редакцията ни сезираха пешеходци, чиито път ежедневно минава оттам и веригата се явява препятствие за тях. "Когато някой им спре пред гаража има си институции - да се обърнат към тях. Това ограждение е..

публикувано на 19.08.24 в 09:06

Макети на самолети, танкове и кораби във Варна

Макети на самолети, танкове, автомобили, кораби и много други може да разгледат любителите на моделизма в залата на Учебния музей към Археологическия музей във Варна.  Традиционната годишна изложба на местния Модел клуб беше подредена през почивните дни. Участници от цялата страна се включват в инициативата, която се провежда за 14-а..

публикувано на 19.08.24 в 09:00

На лов за трюфели

Сухото време и високите температури влияят на реколтата от трюфели, които се отглеждат в гората край балчишкото село Оброчище. Това съобщи за Радио Варна един от четиримата собственици на плантацията Димитър Димитров.  Сезонът е приключил  по-рано - през юли, вместо в края на август.  Отглеждат черен летен и черен есенен трюфел...

публикувано на 19.08.24 в 07:50
146 години от Шипченската епопея

Национални чествания на 147-годишнината от Шипченската епопея

Националните чествания на 147-годишнината от Шипченската епопея и 90-годишнината от освещаването на Паметника на свободата на връх Шипка започват днес и ще продължат до 27-ми август . В програмата са предвидени разнообразни събития- конкурс за рисунка на тема „Паметникът на свободата“, национално състезание за ученици, изложби, представяне на книги..

публикувано на 19.08.24 в 07:40

Успението на Свети Йоан Рилски честваме на 18 август

Православната църква празнува успението на Свети Йоан Рилски Чудотворец, почитан като небесен покровител на българския народ. Най-обичаният роден светия е живял между 9-и и 10-и век. Животът му на отшелник в Рила планина е образец на духовно съвършенство. Роден е в село Скрино̀ в Осоговската планина, недалеч от град Бобошево, във втората..

публикувано на 18.08.24 в 10:13