Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Трафиканти дебнат потенциални жертви в интернет

Снимка: архив

Трафикът на хора с цел сексуална експлоатация е едно от най-широко разпространените престъпления в световен мащаб. Годишно жертвите в Европа достигат около 15 хиляди.

През миналата година в България са регистрирани 336 жертви на трафик, като почти всички са жени. По този повод, Националната комисия за борба с трафика на хора, съвместно с полицията и други институции стартира мащабна информационна кампания. Варна също се включва в нея чрез различни инициативи и обучения, организирани от общинската дирекция „Превенции”. Кампанията е под наслов „Не си играй със съдбата им”, а акцент са рисковете в интернет-пространството. Именно там е мястото, в което все по-често трафикантите набелязват своите жертви, каза за "Радио Варна" Димитър Василев, секретар на Местната комисия за борба с трафика на хора.

"Един от най-често срещаните методи за набелязване на жертви от страна на трафикантите в дигиталното пространство е методът "lover boy", чрез който се търси емоционална привързаност. Потенциалните жертви не знаят кой в действителност стои зад профила, с когото са в контакт. Трафикантите обаче успяват да омаят жертвите с мили думи и обещания. Целта е жертвата да се влюби, а след това да бъде експлоатирана в един по-късен етап", коментира експерта. Той призова родителите да бъдат по-внимателни и бдителни и да обръщат внимание как децата им прекарват времето си в интернет.

Най-честите жертви на този род престъпления са жените и младите момичета от проблемни семейства, нискообразованите, от по-малките населени места и тези с ниски доходи. Тази година в Местната комисия за борба с трафика на хора във Варна са постъпили 2 сигнала, каза още Димитър Василев.

По време на кампанията в морската столица, която ще продължи до 31 октомври са организирани серия от обучения и семинари с участието на различни държавни структури и организации, както и двудневна академия за доброволците от превантивните клубове към Дирекция „Превенции”. 

"Имаме разкрити превантивни клубове в 11 варненски училища, а доброволците очакват с нетърпение кампанията всяка година. Интернет и трафикът на хора са неразделни теми. Затова и решихме да проведем това обучение на нашите доброволци, които след това ще споделят информацията със своите връстници. В училищата, в които занятията са присъствени, информационните сесии с доброволците се провеждат на място. Имаме готовност и да проведем кампанията онлайн чрез различни приложения", каза Петя Атанасова, главен експерт „Училищна превенция” към Дирекция "Превенции". Тя допълни, че доброволците имат ключова роля в подобни кампании. В момента, в превантивните училищни клуове има близо 300 доброволци, но се търсят и още.

Чуйте повече за кампанията в репортажа на Иван Барбов:





БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

ОбС-Варна одобри продължаване на процедурата за изграждане на нова база на МГ

Общинският съвет във Варна даде съгласието за продължаване на процедурата по изграждане на нова учебна база на Математическата гимназия „Д-р Петър Берон“. Решението беше взето на днешното заседание на местния парламент с пълно единодушие, с 46 гласа „за“. Предвижда се модерният кампус да бъде изграден върху два имота – на ул. „Акад. Андрей Сахаров“ №..

публикувано на 28.03.24 в 13:01

ИТН върна веднага папката с мандата на президента (ВИДЕО)

Има такъв народ" върна веднага папката с третия проучвателен мандат. Румен Радев започва консултации за формиране на служебен кабинет, предаде репортер на БГНЕС. Представителите на ПГ на „Има такъв народ“ - в лицето на Тошко Йорданов, Станислав Балабанов и Ивайло Вълчев, благодариха за доверието на президента за третия мандат. Напълно ви..

публикувано на 28.03.24 в 11:02

Обработват Морската градина срещу кърлежи

От 28 март започва първата за 2024 г. обработка против кърлежи на терени с обществено значение във Варна. Дейностите се извършват от общинското предприятие „Дезинфекция, дезинсекция, дератизация“. Графикът предвижда първо да се обработят тревните площи в Морската градина и Зоопарка. Това ще стане в дните 28 и 29 март. В периода от 1 до 5 април ще бъдат..

публикувано на 28.03.24 в 10:37

Днес местният парламент гласува важни решения за новата база на МГ и Рибарско пристанище – Варна

Редовното заседание на Общински съвет – Варна ще се проведе днес, от 10:00 часа в зала „Пленарна“ на Община Варна. В предварителния дневен ред са включени 9 точки. Една от тях е продължаване на процедурата по изграждане на нова учебна база на Математическата гимназия „Д-р Петър Берон“. Изборът на постоянни и временни членове на Експертния съвет към..

публикувано на 28.03.24 в 09:40

Третият мандат отива при "Има такъв народ"

В 11 часа на „Дондуков“ 2 държавният глава Румен Радев ще връчи третия мандат за съставяне на правителство на парламентарната група на „Има такъв народ“, която да посочи кандидат за министър-председател, съобщиха от президентството. Припомняме, че първият мандат беше върнат от партия ГЕРБ-СДС, след като кандидатът за премиер Мария Габриел подаде..

публикувано на 28.03.24 в 08:41

Дигитално помагало подготвя зрелостници в социалните мрежи

Образователната платформа „Как се пише“ създаде дигитално помагало със задачи и упражнения, което да е в полза на дванайсетокласниците за държавния зрелостен изпит /ДЗИ/ по български език и литература. 50 дни преди изпита, помагалото вече е активно и може да се ползва от всеки в социалната мрежа Threads , в която се влиза и през профил в..

публикувано на 28.03.24 в 07:15
Варна

Облачно, но топло

Измерените температури в 5.00 часа тази сутрин – от 7 до 13 градуса. 7 градуса е в Карнобат, 10 в Шумен, 11 в Добрич и Русе, 13 в Разград и Силистра. Край морето 8 градуса е в Ахтопол, по 9 в Шабла и Бургас, 10 градуса е във Варна, 11 на нос Калиакра, 13 на нос Емине. Във Варна атмосферното налягане е 1008 хПа – по-ниско от средното..

публикувано на 28.03.24 в 05:52