Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Проф. Методиев: Ваксинирайте се след имунологичен тест


Наличието на антитела след преболедуване не може да бъде поставено наравно с ваксинацията.  Антителата също са добър маркер за прекарана или текуща инфекция, но не могат като единствен тест да бъдат гаранция за решение във връзка с коронавируса. Това коментира пред Радио Варна имунологът проф. Красимир Методиев, преподавател в Медицински университет-Варна.

"Хората се раждаме с три основни имуногенетични маркера, които никой никога не може да промени – кръвната група, нивото на имунореактивност и типажа на  имуногенетичност. В този смисъл сме разделени на две групи – с ниска и с висока имунореактивност, което означава, че при всеки един от нас ще има различен имунен отговор срещу всеки един инфекциозен агент, включително и срещу коронавируса. Ето защо, ако  се базираме само на един тест за антитела, в една група от десет души с еднакъв клиничен статус, към които по еднакъв начин е приложена ваксината, не можем да очакваме, че тези десет души ще реагират абсолютно еднакво. Затова трябва да се наблюдават не само нивата на антитела, но и на клетъчния имунитет. Защото от двете форми на имунна защита, имунната ни защита се базира на клетъчния имунитет."

Това означава ли, че изследването за антитела е диагностичен тест, а не метод, по който да проверим дали имаме защита срещу КОВИД-19?  Когато един инфекциозен агент трябва да навлезе в човешкия организъм,  реагира с двете си основни защити – клетъчен имунитет и антитяло имунитет.  В даден момент може да нямаме антитела, но клетъчният имунитет да показва, че коронавирусът не е имал достъп до организма. 

Важи ли за антителата принципът  колкото повече, толкова повече?  Моите две дисертации във водещи чужди институти сочат категорично, че има разлика в имунния отговор на различните генетични варианти на хората. Нямаме право да решим, че този, който е с по-висок титър антитела, има по-голяма или по-дълга защита в сравнение с другия, който има по-малко антитела.

Професор Красимир Методиев е абсолютно убеден, че придобитият имунитет след преболедуване е в степени по-добър и по-силен от всякакъв друг имунитет, който се получава по-експериментален начин.

За стабилен имунен отговор след преболедуване е необходимо да минат поне три месеца, за да се формира стабилен имунен отговор срещу коронавируса. След този период ваксинирането и възможно по всяко време, но професор Методиев препоръчва това да стане след имунологичен тест за неговата клетъчна и антитялозависима реакция.

Изключение правят хората с придружаващи заболявания и активна инфекцияонкологичен процес, алергия, свръхчувствителност и още няколко противопоказания – тези хора  априори са увредени от своите допълнителни или водещи заболявания. Когато прилагаме ваксина, изтощаваме имунния отговор срещу другите заболявания. Придружаващите заболявания променят имунната картина.

Чуйте повече в прикачения звуков файл.

ВИЖТЕ ОЩЕ

Цончо Ганев от ПП "Възраждане": Има червени линии които няма да прекрачим, има и предложения които бихме подкрепили в следващия парламент

ПП „Възраждане” ще бъде предвидим участник в следващия парламент. Това което сме говорили и отправяли като послания към българските избиратели, ще работим, да бъде реализирано на практика. Това каза в обзорното предаване „Позиция” зам. председателя и депутат от „Възраждане” Цончо Ганев. „Точно това ни отличава от останалите политически субекти-..

публикувано на 27.11.21 в 15:35

Павел Христов: Изчегъртването на ГЕРБ се оказа силно преувеличено, въпреки инстуционалния натиск на който бяхме подложени по време на изборите

Резултатите на партия ГЕРБ на последните парламентарни избори са най- стабилни и с най- голяма перспектива за в бъдеще. Те не са лоши, както се опитват да ги изкарат- това каза варненския депутат от ПП „ГЕРБ” Павел Христов обзорното предаване на Радио Варна „Позиция”. Според народния представител „Продължаваме промяната” са проект и са различни..

публикувано на 27.11.21 в 14:57

Проф. Христо Кожухаров: Хората престанаха да вярват на щабове и на експерти

Професор Христо Кожухаров е психоаналитик и психотерапевт с над 30-годишна практика. В момента той оглавява Втора психиатрична клиника към УМБАЛ "Света Марина" във Варна, ръководител е на Катедра "Психиатрия и медицинска психология" в Медицинския университет във Варна и е председател на регионалната организация на Българската психиатрична асоциация...

обновено на 26.11.21 в 09:16

Фотографът Гаро Кешишян: Искам да съм златотърсач, не златар!

Гаро Кешишян е един от най-значимите български фотографи. Роден е във Варна през 1946 г. в семейство на арменци. В периода 1971 – 1981 г. работи като инженер-технолог в металургичната промишленост. След 1976 г. негови работи са показвани в самостоятелни и групови изложби в България, Унгария, Чехословакия, Полша, Югославия, Турция, СССР, САЩ,..

публикувано на 25.11.21 в 09:47
Скулпторът Николай Нинов в студиото на Радио Варна

Скулпторът Николай Нинов: Децата, които обичат да рисуват, нека следват импулса на вдъхновението

За шеста поредна година Радио Варна организира конкурс за детска рисунка на коледно-новогодишна тема . И също по традиция рисунката, избрана от жури, ще се превърне в поздравителната картичка на Радио Варна за празниците. Темата на конкурса т.г. е "Когато дойде Коледа". Всички деца на възраст от 6 до 16 години могат да до две рисунки. Няма..

публикувано на 24.11.21 в 07:35

Актьорът Велизар Емануилов: Всеки може да е всичко - и в Рим да отидеш, и папа да станеш

В годината, в която Варненският драматичен театър „Стоян Бъчваров” празнува своята 100-годишнина, беше издирена и преведена първата пиеса, поставена на сцената в морския град преди век. Комедията-трилър "Инстинктът" от Анри Кистмекер, сега режисирана от Стоян Радев Ге. К., заживя нов живот в 21 век. Тя бе представена пред публика във..

публикувано на 23.11.21 в 10:52

Галеристът Виктория Митева: Интуитивността в рисуването на децата е била стремеж за велики художници

За шеста поредна година Радио Варна организира конкурс за детска рисунка на коледно-новогодишна тема . И също по традиция рисунката, избрана от жури, ще се превърне в поздравителната картичка на Радио Варна за празниците. Темата на конкурса т.г. е "Когато дойде Коледа". Всички деца на възраст от 6 до 16 години могат да до две рисунки. Няма..

публикувано на 22.11.21 в 07:30