Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лесна работа: Визионерите

Снимка: Pxhere

Здравейте! Тази календарна година е изключително интересна за България. Месеци наред ведро отваряхме и затваряхме парламента.  Докато го правехме, раждахме шедьоври на военната стратегия и тактика. Съвсем естествено, без много да се напрягаме... 

Да не се повтарям, но съм сигурна, че ако Сун Дзъ беше сред нас, почти всекидневно бихме го дарявали с повод за гордост как чудесно прилагаме трактата му на практика. И ето, че вече сме на прага на идеалната, впечатляваща, мотивираща и свръхинтересна „две в едно“ комбинация. Тръпнем в очакване на резултати. Лично аз внимателно се взирам в менюто. 

Има разнообразие. Дори има потенциал човек неволно да се удави в море от информация. Президентската надпревара е атрактивна за наблюдение - все пак, за разлика от другата, тя не се повтаря като пилешка супа в обедно меню. И в нея, естествено, забелязваме различни мотивации. 

Без да изчерпвам списъка: някои следват предварително набелязания си кариерен път, в което по принцип няма лошо... Други се кандидатират, за да разнообразят монотонното си ежедневие, или в отговор на чужди планове и очаквания. Трети търсят реванш. В случай, че някой иска просто да пътешества, ясно е, че президентът не би следвало да е безгрижен, високо платен турист, чийто куфари непрекъснато са стегнати, в очакване на следващото пътуване и остават недокоснати за кратко през декември, когато собственикът им записва новогодишното обръщение към нацията. 

 Напоследък в контекста на президентските избори много намесват промяната. 

 В това отношение не е новина, че промяната може да бъде всякаква. Към добро, или пък не... 

И едва ли е достатъчно кандидат за президент да обяви, че той /или тя/ е промяната и кокетно да запърха с мигли, дори чистосърдечно да вярва в думите си. Особено притеснително е, когато подобна промяна започва с граматически грешки в предизборен плакат. Просто не знаеш какво следва и доколко правилно ще е то. Да си лидер и визионер не означава да ти хареса нещо и просто да го твърдиш, защото... и ти не знаеш защо. Да си визионер е нещо голямо и много ценно. 

Отворих темата, тъй като лидерът на другите, би трябвало да е добър лидер първо на себе си... Да е наясно със своя собствен свят, да е разбрал и подредил живота си и да го насочва в правилната посока. После са смелите мечти, ясният план за следващите години и визията, която вдъхновява. Ние, хората, изпитваме потребност да сме част от нещо по-голямо. Нещо, което непрекъснато разпалва пламъчето на интереса ни и ни дава причини сутрин бързо да скачаме от леглото с идеята, че започва поредният чудесен ден, който ни приближава към една добра кауза. 

Получава се, когато лидерът е добър и набелязаната от него цел е правилна и достойна. Както казах, менюто е разнообразно. Има добре тренирани, високо образовани, красиво говорещи, правилно пеещи, интересни и не толкова интересни хора. И нищо лично, но тъй като бъдещето е важно и всеки от нас се вълнува от него, бих искала да следвам хора, които в настоящия момент виждат кристално ясно бъдещата картина и пътя, по който да вървим. Да следваш визионер е завладяващо.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ
ОУ

Ден на отворени врати за бъдещи възпитаници на ОУ "Христо Ботев" във Варна

Ден на отворени врати се провежда днес в ОУ „Христо Ботев“ във Варна. Училището, което се намира в кв. Аспарухово, посрещна деца от всички детски градини в района, на които им предстои да бъдат първокласници. След тях сградата ще посетят и деца, които ще бъдат в пети клас през следващата учебна година. Малчуганите бяха посрещнати в двора..

публикувано на 26.04.24 в 13:10

Възпитаници на МГ-Варна с поредни успехи по лингвистика и български език и литература

Поредни успехи завоюваха възпитаници на Математическата гимназия "Д-р Петър Берон" във Варна.  Деветокласникът Павел Василев достигна първото място от Националния кръг на олимпиадата по лингвистика.  "Лингвистиката ми помага да мисля по нестандартни начини, които са полезни и помагат в различни ситуации", подчерта за Радио Варна..

публикувано на 26.04.24 в 09:46

Дрешник с кауза дава втори шанс на ненужните дрехи

Текстилните отпадъци са един от актуалните глобални проблеми, свързани със замърсяването на околната среда. По данни на Българска асоциация "Кръгов текстил",  всяка година в Европейския съюз се изхвърлят 5 милиона тона текстил. От тях, над 3 милиона тона  попадат в смесения битов отпадък и съответно вредят на природата. Вдъхновени от Деня на..

публикувано на 26.04.24 в 09:30

19 хорови формации изнасят концерти във Варна

18 хорови формации от Варна и един гостуващ хор от Балчик ще изнесат концерти в морската столица. Включвайки се в VIII Национална инициатива „България пее“ на Българския хоров съюз, Община Варна организира на 26, 27 и 28 април поредица от концерти в Градската художествена галерия „Борис Георгиев“. В 18:00 ч. днес началото ще постави Мъжкият хор на..

публикувано на 26.04.24 в 09:16

Антверпен - град с минало и бъдеще

Барокови фасади съжителстват със съвременна градска среда. Историческите сгради имат нов живот, а старото пристанище е зона на атракции и музеи. Антверпен е чудесен пример как се съчетава историческото наследство с модерния живот. По бреговете на река Шелда, в северната част на Белгия се намира един от значимите центрове на търговията. Известен като..

публикувано на 25.04.24 в 16:30
Снимката е илюстративна.

Варненец за лекото метро: Накъде отиваме - напред ли, назад ли

Критики към проекта за изграждане на лека градска железница отправи варненец по време на обществено обсъждане на проекта за разширение на бул. "Цар Освободител", в плана, на който е предвидено и леко метро. Според Красимир Ковачев, който е практикуващ строителен инженер, решението е морално остаряло. Аз съм против тази железница - те са присъщи за..

публикувано на 25.04.24 в 14:51

Осигурени са средства за традиционните фестивали на Балчик

С решение от днес се осигуряват бюджетни средства на юридически лица с нестопанска цел за организиране на традиционните фестивали на Балчик.  Това са международният хоров фестивал-конкурс „Черноморски звуци“, който и тази година ще открие фестивалното лято в дните от 12 до 16 юни, като за него се подсигуряват 40 хиляди лева. Два дни след това..

публикувано на 25.04.24 в 12:57