Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Благотворителна кампания събира средства за специална люлка във Варна

Семейство Раличкови от Варна обвърза големите събития от живота си като осъществява различни благотворителни инициативи. Сега – последната им цел е събиране на средства за специализирана люлка за деца с двигателни проблеми, каквато няма в морската столица. Още за каузата чуйте от инициатора на идеята Елена Раличкова в интервю за Радио Варна:

Семейство Раличкови е част от много благотворителни инициативи. Преди 10 години за своята сватба решават да помолят гостите си вместо цветя, да им донесат детски книжки и играчки, които даряват на дом за деца. Елена и съпругът й са новатори на идеята, която и до днес – 10 години по-късно, продължават да осъществяват под различни форми много млади семейства.

Елена РаличковаПреди 5 години за първия рожден ден на близнаците им Самуил и Борил, с подкрепата на приятели успяват да съберат средства и да обновят детския кът в Зоологическата градина във Варна. „Тогава си бяхме обещали, че ако имаме трето дете пак ще посветим кауза за 1-я му рожден ден“, разказа Елена.

Това вече е факт. Семейство Раличкови са горди родители на трима сина. Най-малкият – Боян преди дни навърши 1 годинка и семейството си е поставило нова цел – за различните деца, тези които не срещаме често на площадките, защото няма люлки за тях.

„Решихме да съберем средства и да направим люлка, такава каквато във Варна няма - люлка за деца с двигателни проблеми, които също да ни радват със своите усмивки. И те да имат място, на което да се забавляват.“, разказа Елена.

Семейството вече има идея откъде ще бъде поръча люлката. Избрали са варненска фирма, с която в момента уточняват детайлите. Цената на люлката ще излезе около 7000 лв. с всички съпътстващи разходи. „Самата люлка не е толкова скъпа, тя е 4300 лв. без ДДС, но след това има монтаж, има транспорт.Трябва да сложим ударопоглъщаща настилка, а под нея трябва да налеем и бетон.“, обясни добродетелката.

Няколко пъти вече ми казват защо се занимаваш“ и „това не е твоя работа, имаме си община“, или „държавата може да го направи“... И аз отговарям, че ако трябва, дори и с трите деца ще ходя от врата на врата, но такава люлка ще има!“, категорична е варненката. Тя сподели, че се радва на голяма подкрепа в социалните мрежи и благодари на всички съпричастни към каузата.

Инициативата има собствена страница във Фейсбук - "Варна заедно за специална люлка", на която вече започна и благотворителен онлайн базар. В него всеки може да продаде нещо, което му е непотребна у дома – вещи, книги, дрехи, играчки, обясни Раличкова. Средствата от продажбите ще бъдат дарени за закупуването и изграждането на специалната люлка.

Каузата вече има и открита банкова сметка. С изключително вълнение инициаторката на идеята сподели, че по нея вече има събрани 750 лв. и още 700 лв. от рождения ден на Боян. Планувано е да се състои и физически базар, който ще се организира в края на ноември на Фермерския пазар във Варна.

Люлката ще бъде поставена в Зоологическата градина в морската градина във Варна.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Пианистката Жанета Бенун: Музиката лекува

С камерен концерт Варненската опера отбеляза 70-годишнината на Жанета Бенун - дългогодишен пианист, корепетитор и хормайстор. От 1988 Жанета Бенун е част от екипа на операта. Вече 33 години тя е част от представленията, които се поставят на варненска сцена.  Как и кога започна всичко за вас и Варненската опера? Бях учителка по пиано в..

публикувано на 02.12.21 в 10:48

Ирена Методиева и Петя Митева - заедно за децата със специални нужди

През последните 10 години Ирена Методиева , клиничен психолог и психотерапевт, е отдадена на мисията да подпомага деца и хора със специални потребности. Чрез метода на асистираната с коне терапия, с помощта на коня Арни и кучето Леда , яздейки сред природата, децата участват в различни дейности под формата на игра, които стимулират справянето им с..

публикувано на 01.12.21 в 12:18

Млад журналист и писател с награда за разказ, посветен на живота в Добруджа

Млад варненски журналист и писател спечели награда за разказ, обрисуващ живота и проблемите на хората в Добруджа. Андрей Андреев е журналист в информационна агенция във Варна, родом е от село Гроздьово, община Долни чифлик. Той пише разкази  и стихове. Андреев е отличен с поощрителна награда за разказа си „Последният”, с който участва в третото..

обновено на 01.12.21 в 10:55

"Черните обувки" на соца

Варненската поетеса Десислава Неделчева издаде своя първи роман „Черните обувки“.  Роман, който разказва за времето на социализма през очите на едно подрастващо момиче. Написана е с особена дистанция и отстраненост, макар да става ясно, че до голяма степен е автобиографичен. Формата на дневник, полудокументалността и конкретните имена на реални..

публикувано на 30.11.21 в 11:00
Доц. Николай Цонев

Тютюнопушенето - първата причина за рак на белия дроб

Ноември е международният месец за борба с рака на белия дроб. Кои симптоми издават заболяването, фактор ли е тютюнопушенето и кои са рисковите групи. На тези и още въпроси отговори потърсихме от доц. Николай Цонев - ръководител на направление „Онкология“ в УМБАЛ „Света Марина“ във Варна. Цялото интервю с него може да чуете в прикачения..

публикувано на 29.11.21 в 07:05

Николо Коцев от КИКИМОРА: "Музикантът трябва да е верен на принципите си, но и в крак с времето

Групата на Николо Коцев КИКИМОРА, а и самият Николо Коцев нямат нужда от представяне. За това се насочваме направо към повода, който провокира следващото интервю. На 4 декември в София КИКИМОРА ще представят новия си албум „Dirty Nails” на живо. Какво да очакват феновете и какви са причините за самия концерт от самия Николо Коцев. Привет, Николо,..

публикувано на 28.11.21 в 11:23

Цончо Ганев от ПП "Възраждане": Има червени линии които няма да прекрачим, има и предложения които бихме подкрепили в следващия парламент

ПП „Възраждане” ще бъде предвидим участник в следващия парламент. Това което сме говорили и отправяли като послания към българските избиратели, ще работим, да бъде реализирано на практика. Това каза в обзорното предаване „Позиция” зам. председателя и депутат от „Възраждане” Цончо Ганев. „Точно това ни отличава от останалите политически субекти-..

публикувано на 27.11.21 в 15:35
Подкасти от БНР