Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Противогрипните ваксини - повече прогноза, отколкото защита

Снимка: БГНЕС

Противогрипните ваксини имат повече прогностичен, отколкото защитен характер. Изменчивостта на грипния вирус предполага да не очакваме, че ще получим максимален имунен защитен вариант. Това мнение изрази имунологът проф. Красимир Методиев в ефира на Радио Варна:

"В катедрите по микробиология и вирусология в цялата страна има колекция от грипни вируси, събирани над 50 години. Нито един път съответния изолиран грипен вирус от епидемичната вълна през съответната година не е повторил генетичния вариант на предходни грипни вируси. Ваксина срещу вирус може да бъде създадена, когато изолираме вируса, знаем неговата характеристика и когато е доказано, че точно този щам ще предизвика новата епидемична вълна."

Проф. Методиев уточни, че в момента ваксиналният щам срещу коронавирус, произведен от водещите фирми, е на базата на изолиран щам от коронавируса минимум преди половин година, а в някои от случаите и от по-дълго време. В рамките на това време коронавирусът мутира. Новите мутации в доста от случаите не отговарят на ваксиналния щам – това  е установено в редица водещи лаборатории по света. Това означава, че не можем да дадем 100% гаранция, че този ваксинален щам ще работи 100%:

"Ние виждаме процентите в момента. Случаите у нас категорично сочат, че  има между 15 и 18 % нови заразени хора, които са ваксинирани, както и такива, които са изкарали инфекцията веднъж.  Новите мутации на коронавируса не сме ги изучили докрай. Все още не сме изготвили ваксинални щамове срещу последните мутации на Ковид-19.  Очаква ни много тежък период на нови проучвания и на огромен труд в създаване на стабилен 100% гарантиращ имунен отговор на ваксиналния щам. 

Преди години същите тези фирми надуваха фанфарите, че са готови с ваксината на СПИН, но накрая се отказаха, защото разбраха, че огромната скорост на репродукция на вируса на СПИН заедно с невероятната му изменчивост не могат да позволят създаването на ваксина. Отказаха се и загубиха милиарди долари."

Чуйте повече в прикачения звуков файл:ВИЖТЕ ОЩЕ

Пианистката Жанета Бенун: Музиката лекува

С камерен концерт Варненската опера отбеляза 70-годишнината на Жанета Бенун - дългогодишен пианист, корепетитор и хормайстор. От 1988 Жанета Бенун е част от екипа на операта. Вече 33 години тя е част от представленията, които се поставят на варненска сцена.  Как и кога започна всичко за вас и Варненската опера? Бях учителка по пиано в..

публикувано на 02.12.21 в 10:48

Ирена Методиева и Петя Митева - заедно за децата със специални нужди

През последните 10 години Ирена Методиева , клиничен психолог и психотерапевт, е отдадена на мисията да подпомага деца и хора със специални потребности. Чрез метода на асистираната с коне терапия, с помощта на коня Арни и кучето Леда , яздейки сред природата, децата участват в различни дейности под формата на игра, които стимулират справянето им с..

публикувано на 01.12.21 в 12:18

Млад журналист и писател с награда за разказ, посветен на живота в Добруджа

Млад варненски журналист и писател спечели награда за разказ, обрисуващ живота и проблемите на хората в Добруджа. Андрей Андреев е журналист в информационна агенция във Варна, родом е от село Гроздьово, община Долни чифлик. Той пише разкази  и стихове. Андреев е отличен с поощрителна награда за разказа си „Последният”, с който участва в третото..

обновено на 01.12.21 в 10:55

"Черните обувки" на соца

Варненската поетеса Десислава Неделчева издаде своя първи роман „Черните обувки“.  Роман, който разказва за времето на социализма през очите на едно подрастващо момиче. Написана е с особена дистанция и отстраненост, макар да става ясно, че до голяма степен е автобиографичен. Формата на дневник, полудокументалността и конкретните имена на реални..

публикувано на 30.11.21 в 11:00
Доц. Николай Цонев

Тютюнопушенето - първата причина за рак на белия дроб

Ноември е международният месец за борба с рака на белия дроб. Кои симптоми издават заболяването, фактор ли е тютюнопушенето и кои са рисковите групи. На тези и още въпроси отговори потърсихме от доц. Николай Цонев - ръководител на направление „Онкология“ в УМБАЛ „Света Марина“ във Варна. Цялото интервю с него може да чуете в прикачения..

публикувано на 29.11.21 в 07:05

Николо Коцев от КИКИМОРА: "Музикантът трябва да е верен на принципите си, но и в крак с времето

Групата на Николо Коцев КИКИМОРА, а и самият Николо Коцев нямат нужда от представяне. За това се насочваме направо към повода, който провокира следващото интервю. На 4 декември в София КИКИМОРА ще представят новия си албум „Dirty Nails” на живо. Какво да очакват феновете и какви са причините за самия концерт от самия Николо Коцев. Привет, Николо,..

публикувано на 28.11.21 в 11:23

Цончо Ганев от ПП "Възраждане": Има червени линии които няма да прекрачим, има и предложения които бихме подкрепили в следващия парламент

ПП „Възраждане” ще бъде предвидим участник в следващия парламент. Това което сме говорили и отправяли като послания към българските избиратели, ще работим, да бъде реализирано на практика. Това каза в обзорното предаване „Позиция” зам. председателя и депутат от „Възраждане” Цончо Ганев. „Точно това ни отличава от останалите политически субекти-..

публикувано на 27.11.21 в 15:35
Подкасти от БНР