Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Близо 190 хиляди лева за "Римски терми на Одесос"

Снимка: БГНЕС

Съветниците от комисията по култура към Общински съвет – Варна единодушно дадоха съгласието си за отпускане на средства за аварийна консервация и реставрация на „Римски терми на Одесос“. Необходимата сума за извършване на най-неотложните дейности в археологическия обект е размер на близо 185 500 лв., стана ясно на днешното онлайн заседание на комисията. Решението за финансирането ще бъде взето от Общинския съвет.

"През последните години се наблюдава засилване на процесите на ерозия и разрушаване на античните зидове, сводове и арки в отделни участъци от Римските терми. По-голяма част от старите консервации са компрометирани в различна степен. Състоянието на обекта се влошава и с всеки изминал ден проблемът се задълбочава", заяви пред съветниците Игор Лазаренко, директор на Регионалния исторически музей – Варна, който управлява Римските терми. Той допълни, че достъпът до потенциално опасните участъци е ограничен, а груповите посещения – забранени.

Според действащия Закон за културното наследство опазването на недвижимите културни ценности на територията на общината е вменено на кмета. Това изключва възможността РИМ – Варна да финансира чрез държавните си субсидии реставрацията на Римските терми, обясни още директорът на културната институция.  По думите му приходите от обекта, особено през 2020 г. и 2021 г., могат да покрият само „козметични“ дейности по поддръжката на историческата забележителност.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Изложба живопис на Георги Андонов за първи път във Варна

30 самостоятелни изложби има в творческия си път кюстендилският художник Георги Андонов.  Днес е във Варна, където прави за пръв път представяне на творби-живопис. Ярки цветове, многопластовост и красота видя в галерията на Тереза Зиковска репортерът ни Ваня Славова.  Тя разговаря и с художника Георги Андонов, нека помиришем ефирно и..

публикувано на 10.07.24 в 16:02

Петра Димитрова с изложба живопис във Варна

Летният сезон в Галерия A&G Art Meeting, Варна,  продължава със самостоятелна изложба живопис на една млада художничка – Петра Димитрова. Откриването е на 10 юли от 18 часа. Все още в началото на творческия си път, Петра вече е разпознаваем автор, който изгражда собствен, провокативен стил на изразяване. Познаваме от предишни нейни..

публикувано на 10.07.24 в 14:10

Подаръци на Тодор Живков са изложени в РИМ-Варна

Единствена по рода си колекция може да разгледат варненци и гости на града в Регионалния исторически музей. Тя включва подаръци на българската държава и на държавния глава Тодор Живков от гости и делегации на правителствено ниво от цял свят. Периодът е 60-те и 70-те години, както и подготовката и честването на 1300-годишнината на българската..

публикувано на 09.07.24 в 10:34

Спечелиха дело срещу Община Варна за отказан достъп до обществена информация

Продуцентът Доно Цветков, носител на 3 награди „Варна”,спечели дело срещу Община Варна. Това пише в окончателно съдебно решение, според което той има право на информацията кой, как и по какви критерии е финансирал културни проекти от 2017 до 2021 година от варненския Фонд „Култура. След като от Община Варна не отговориха по същество на тези въпроси,..

публикувано на 08.07.24 в 11:50

Гостуваща изложба в РИМ-Варна: "Подаръкът - акт на дипломация и междудържавни отношения"

Исторически музей – Правец представя единствена по рода си колекция, включваща подаръци на българската държава и на държавния глава Тодор Живков от гости и делегации на правителствено ниво от цял свят. Периодът обхваща 60-те и 70-те години, както и подготовката и честването на 1300 годишнината на българската държава през 80-те години на ХХ..

публикувано на 07.07.24 в 11:24

Фестивалът „Киното – моя любов, моя песен“ за 13-ти път във Варна

Варна отново е домакин на фестивала за младежко изкуство „Арлекин“, от 3 до 8 юли. Част от него е 13-то издание на конкурса за пеещи деца и младежи „Киното – моя любов, моя песен“, от 5 до 7 юли. Над 40 деца от различни населени места в страната се представиха с популярни филмови песни Арт салона на Радио Варна. Тази година журито е в състав:..

публикувано на 06.07.24 в 16:36

Премиера на "Бохеми" тази вечер в Опера в Летния театър

Операта "Бохеми" със  звездното сопрано Красимира Стоянова в главната роля ще има своята премиера тази вечер от 21 часа във Варна.  Опера от Джакомо Пучини се поставя в рамките на Опера в Летния театър по повод  100 години от смъртта на Пучини.  Прочутият испански тенор Антонио Гандиа от Испания, гостуващ за пръв път във Варна, ще изпълни ролята..

публикувано на 06.07.24 в 10:53