Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Арсений Арсов празнува 40 години на сцена с "Травиата"

2
Арсений Арсов в "Травиата"
Снимка: ТПМЦ-Варна

29 октомври - петък - 19 часа - ОСНОВНА СЦЕНА

АРСЕНИЙ АРСОВ – 40 ГОДИНИ СЦЕНИЧНА ДЕЙНОСТ

Известният тенор и знаков солист на Варненската опера Арсений Арсов отбелязва през 2021 година 40-годишната си творческа дейност на оперната сцена във Варна. По този повод екипът на Държавна опера Варна му посвещава спектакъла на „Травиата“ на 29 октомври 2021 г., в който той ще изпълни емблематичната тенорова партия на Алфред Жермон. „Избрах „Травиата“, защото това е може би най-популярната и най-обичана опера на Джузепе Верди. Аз имам над 155 представления на това заглавие, но на първо място сега са моите колеги на сцената - блестящото сопрано Ирина Жекова и баритонът Пламен Димитров, едни от най-добрите интерпретатори на „Травиата” в България“, обяснява Арсений Арсов.

ТРАВИАТА

Опера от Джузепе Верди

Режисьор  Кузман Попов

Диригент  Димитър Косев

В ролите:
ВИОЛЕТА ВАЛЕРИ - Ирина Жекова
АЛФРЕД ЖЕРМОН - Арсений Арсов
ЖОРЖ ЖЕРМОН - Пламен Димитров
ФЛОРА - Жана Костова
АНИНА - Благовеста Статева
ГАСТОН - Христо Ганевски
БАРОН ДЮФОЛ - Гео Чобанов
МАРКИЗ Д'ОБИНИ - Людмил Петров
ДОКТОР ГРЕНВИЛ - Петър Петров
ЖОЗЕФ - Анатоли Романов

С участието на хор и оркестър на Държавна опера Варна

Възпитаник на Френската езикова гимназия и на Музикалната академия “Панчо Владигеров”, той завършва оперно пеене при проф. Сима Иванова и проф. Реса Колева и специализира при проф. Благовеста Карнобатлова-Добрева. Наградите от редица национални и международни конкурси, сред които „П.И.Чайковски” в Москва и „Мария Калас” в Атина, му отварят пътя към стремителна кариера. Като солист на Варненската опера дебютира в ролята на Паолино от оп.”Тайният брак” на Чимароза, а като солист на международната оперна компания „Eurostage” изпълнява централните тенорови партии в оперите „Ловци на бисери”, ”Риголето”, ”Мадам Бътерфлай”, „Набуко”. От 2000 г. е редовен гастролиращ солист на Националната опера в София, от 2010 отново е солист на ОФД Варна и Държавна опера Варна. Аплодират го в Мадрид, Барселона, Амстердам, Лисабон, Атина, Рим, Берлин, Кайро, Москва и други престижни оперни сцени по света. Оперният му репертоар включва 45 централни тенорови партии: „Любимата ми роля - тя не е една. Херцогът на Мантуа от „Риголето“ например. Ролята изисква много добра белкантова техника и овладян до край висок регистър. Неслучайно самият Верди казва, че който може да изпее Херцога, може да изпее всичко. Пял съм Херцога 97 пъти у нас и в чужбина. След едно представление на „Риголето“ в Понтеведра - Испания реших да се поразходя, а на улицата един човек ме разпозна и извика: „Il malo!“ (Злодеят), спомня си усмихнат певецът.

Извън сцената, Арсений Арсов е популярен и като вокален педагог, и с мисията си да изследва и съхранява за поколенията оперни гласове от миналото. „Нека използвам една метафора, пеенето е като писане върху пясъка на морския бряг. Ако не се запише гласа на един певец, се губи паметта за него. Нали днес знаем как са звучали Карузо, Калас, Пертиле, Шаляпин именно благодарение на техните грамофонни записи. От години издирвам и свалям записи от грамофонни плочи със солисти на Варненската опера като Мари Крикорян, Йорданка Тенчева, Станка Николова, Кирил Кръстев, Михаил Зидаров, Стефан Циганчев и много други. Имам вече реализирани 14 компактдиска, а през последните 10 години поддържам в моя you tube видеоканал плейлист, посветен на колеги от Варненската и Софийската опера. Правя всичко това с чувство за отговорност, защото за съжаление българската памет е твърде къса, особено към изкуството и духовните стойности“, обяснява Арсений Арсов.
„Същността е в това да сме здрави физически и духовно, да отсяваме истината от неистината, която стана твърде много в последно време. Да се обичаме, защото сме временни сенки на този свят и ако не прокарваме през себе си любовта, няма смисъл от живота ни“, споделя своята житейска истина певецът, който неотдавна издаде и първата си стихосбирка „Поетичен антракт“.
Арсений Арсов е носител на награда „Варна” (2008) и «Златна лира» на Съюза на българските музикални и танцови дейци за високи постижения в областта на оперното изкуство (2011). По повод 35-годишната му творческа дейност, е отличен с Почетен знак за заслуги на кмета на Община Варна (2016).


Театрално-музикален продуцентски център Варна – Драматичен театър „Стоян Бъчваров“ и Държавна опера Варна: За нас всеки зрител е важен. Изкуството не ни дели. От ТПМЦ обявиха за всички зрители пакетна отстъпка - 30% от цената на всеки билет.  С цел максимална сигурност при посещение на културни събития от зрителите се изисква да покажат зелен сертификат (за ваксинирани или преболедували Covid) или бърз антигенен тест (за неболедували и неваксинирани).




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Изложба с илюстрации на художника Боян Янев

Изложбата е подредена в художествен музей "Георги Велчев" и в нея са събрани произведения от различни периоди на неговия творчески път. Показани са едни от първите илюстрации на художника - част от неговата дипломна работа в Художествената академия, изпълнени в гваш, по "Приключенията на Том Сойер" и "Приключенията на Хъкълбери Фин" от Марк Твен...

публикувано на 05.10.24 в 16:02

"Любимо място" - изложба на Здравка Василева

От 26 септември 2024 галерия "Ларго" организира за втори път самостоятелна изложба на проф. Здравка Василева. Експозиция е озаглавена „Любимо място“ и представя пред варненската публика колекция от живописни платна, рисувани специално за изложбата и изпълнени в характерния стил на пловдивчанката. Изискана палитра, дълбочина на цвета,..

публикувано на 05.10.24 в 13:27

Димитър Манолов и Мая Манолова с изложба живопис "Следи/ 3"

За десети път варненската галерия "Арт Маркони" посвещава изложбеното пространство на творчеството на Димитър Манолов, след като напусна този свят. Преди три години мотото на изложбите беше „Присъствие”. С него беше припомняно за яркото артистично присъствие в художествения живот, както на град Варна, така и в българската живопис на Димитър Манолов. Вече..

публикувано на 05.10.24 в 13:17

Изложбата "Срещи с безкрая" събира творби от пленер в Балчик

До 31 октомври в Художествената галерия на Балчик е подредена изложбата, резултат от деветдневния труд на художниците, участници в традиционния пленер за гр. Балчик „Художници, Балчик, Любов – Среща на европейски морета“. Пленерът и за кратко фестивал е основан през 2001 г. и не е прекъсвал изданията си вече 23 години. Във времето са създадени огромен..

публикувано на 04.10.24 в 12:00

Творби на Борис Георгиев гостуват в Градската художествена галерия - Варна

Градската художествена галерия “Борис Георгиев” - Варна, представя за пръв път две непоказвани в града произведения на своя патрон - портретни рисунки на актрисата Роза Попова (1879-1949 г.) и художествения критик Стефан Митов (1895-1963 г.), които са притежание на Софийска градска художествена галерия. Рисунките са датирани 1928 г. Борис Георгиев..

публикувано на 03.10.24 в 19:07

Представят каталога "50 години Етнографски музей - Варна"

Етнографският музей във Варна ще представи юбилейно издание, което включва 50 експоната от фонда на музея, свързани с основните теми в експозицията, която представя бита и културата на населението във Варненския регион от втората половина на ХIХ и началото на ХХ век. Изданието "50 години Етнографски музей - Варна" ще бъде представено от 16 часа на 10..

публикувано на 03.10.24 в 12:14

Керанка Далакманска с премиера на стихосбирката "Петият ъгъл" в Каварна днес

Керанка Далакманска представя днес своята нова поетична книга "Петият ъгъл". Премиерата е от 18.30 часа в Художествената галерия "Христо Градечлиев" в Каварна. Редактор на изданието е  писателят Георги Джилянов, а художник - Андрей Градечлиев.  Датата 2 октомври е значима за поетесата - днес тя празнува рожден ден и продължава да търси своя "пети..

публикувано на 02.10.24 в 10:30