Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Епидемиолог: Колективен имунитет ще имаме тогава, когато всички се ваксинираме

Д-р Цветелина Великова
Снимка: Ани Петрова

Колективният имунитет, придобит чрез ваксини, а не чрез преболедуване е по-дълготраен и по-устойчив. Виждаме примерите на страни от ЕС като Португалия, Великобритания и Франция, където е постигнат висок процент на ваксинирани срещу ковид-19. Смъртността в тези страни е изключително ниска – няколко души на фона на стотици на ден у нас. Това коментира за Радио Варна д-р Цветелина Великова - специалист по Клинична имунология в болница „Лозенец” в столицата и преподавател в Софийски университет "Св. Климент Охридски". 

Третата доза или бустерната е подходяща за всеки, каза в интервю за Радио Варна д-р Великова, която е и един от медицинските специалистите в групата „Ваксини” във фейсбук, които отговарят на въпроси за ваксините и не допускат дезинформация. 

Голяма част от хората, които са се ваксинирали срещу ковид-19, със сигурност ще ваксинират и своите деца, когато имат тази възможност, каза още д-р Великова. Тя смята, че другите, които ще направят тази крачка, са онези, които загубиха много близки хора и виждат колко мъчителна е смъртта и въобще болничното лечение при този вид заболяване. 

Върлува митът, че децата не боледуват тежко, разказва д-р Цветелина Великова. Те също могат да боледуват тежко. Самата част на децата от населението е по-малка, затова ние виждаме по-малко заболели, докато процентно тежкото боледуване при тях, е същото както и при възрастните, коментира епидемиологът. Д-р Великова е категорична, че родителите трябва да имат предвид усложненията след преболедуване от ковид при децата. Те могат да се проявят в много по-късен етап и да са с трайни последици за организма. Няма от какво да се притесняват по отношение на безопастността и ефективността на ваксината за деца. Както виждаме тези проучвания продължават по-дълго. Много по-сериозно се гледа цялата документация на тези изпитвания, за да се вземе решение за използването им, добавя още д-р Великова. 

За съжаление пада възрастовата граница на заболелите от COVID-19. Липсата на ваксина сред подрастващите ги прави по-уязвими, категоричен е специалистът. 

Всеки има право на мнение, но не всеки има факти, категорична бе д-р Цветелина Великова, по отношение на дезинформацията в медиите и в интернет пространството. Групата "Ваксини" във фейсбук е единствената у нас, в която медицинските специалистите отговарят с факти и научни обяснения на въпроси, свързани с ваксините. Там категорично не се допуска дезинформация, добавя д-р Великова. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Павел Веснаков: Историята от филма "Безветрие" е вдъхновена от реалния живот

Филмът "Безветрие" на Павел Веснаков беше представен на фестивала "Златна роза" във Варна. Лентата разказва за син, който се завръща в чужбина, за да продаде апартамента на баща си, защото в имота ще се строи голф игрище. " Героят, за когото разказвам, попада в свят, нов за него... Героят,  накъдето и да се обърне, вижда и усеща едно и също нещо, от..

публикувано на 25.09.24 в 07:00

Травъл блогърите в България с изложба до Слънчевия часовник

Годишната изложба на Асоциацията на собствениците на туристически онлайн медии в България ще бъде открита днес от 18.30 часа до Слънчевия часовник във Варна. Тя е под надслов "България - магнетична и красива" и представя чрез снимки популярни и не толкова известни кътчета, сред които лазурни езера, драматични планини, дълбоки пещери, уединени..

публикувано на 24.09.24 в 08:15

Цветан Момчилов представя новия си албум "Полет"

Варненският музикант Цветан Момчилов продължава да предизвиква сетивата и духа на търсещите слушатели. На 11 септември той издаде новия си албум "Полет" , който съдържа пет композиции и е записан в Концертното и звукозаписно студио на Радио Варна. Използваните инструменти са роял, глас и няколко различни източни перкусионни инструмента, чийто..

публикувано на 23.09.24 в 11:48

Деян Статулов представя книгата "Между два кадъра" в Социалната чайна

42-рият Фестивал на българския игрален филм „Златна роза“ ще се проведе във Варна от 19-и до 26-и септември 2024 г. и ще предложи на публиката разнообразна програма от филми, дискусии, книги, инициативи за млади творци и прожекции на открито.  Основен организатор на събитието е ИА Национален филмов център, съвместно с Министерството на..

публикувано на 22.09.24 в 12:44

Иван Църов: С обявяването на Независимостта България се връща на политическата карта на Европа

С обявяването на Независимостта България се връща на политическата карта на Европа като самостоятелна държава - това каза в интервю за Радио Варна директорът на Регионалния исторически музей във Велико Търново Иван Църов. Той припомни, че Берлинският договор прави Българското княжество васално на Османската империя. Независимостта е плод на множество..

обновено на 22.09.24 в 08:14

Тодор Марев: Дербито на Варна трябва да носи радост и гордост (ВИДЕО)

Тази неделя е варненското футболно дерби между "Спартак" и "Черно море". Този мач винаги е имал особен заряд и създава специална атмосфера. "Очаквам хубав двубой! Голямото ми желание е да няма никакви ексцесии, защото ще има доста деца. Нека победи по-добрият", коментира за Радио Варна в  навечерието на този сблъсък една от футболните легенди на "Черно..

публикувано на 20.09.24 в 09:50

Илин Димитров: Летният сезон беше труден, но сравнително успешен

Летният туристически сазон е към своя край. Той беше труден, но сравнително успешен. Това каза за Радио Варна бившият служебен министър на туризма, а сега секретар на президента по култура, образование и туризъм Илин Димитров. По думите му, летният сезон е малко по-добър от миналогодишния. Малко по-слаби са резултатите спрямо рекордния за..

публикувано на 20.09.24 в 07:50