Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Повечето родители в Балчишко са „за“ тестовете в начален курс и връщането на децата в клас

82 процента от родителите на ученици от начален курс в основно училище „Антим I“ в Балчик са декларирали съгласие децата им да бъдат тествани с щадящите тестове два пъти седмично. От всички осем паралелки само една ще продължи обучението от разстояние в електронна среда – това е трети Б клас, тъй като само трима родители са били съгласни с тестовете, съобщи директорът Румяна Петрова. В основното училище са обхванати най-голям брой деца в начален курс – общо 194, от тях родителите на 159 са съгласни с тестовете и децата им ще учат присъствено.

„Надяваме се този начин на работа да проработи и да се върнат в класните стаи и децата от 5-7 клас. Не е непостижимо учителите да правят тестовете, както е разпоредено. На Запад се справят, ще се справим и ние“, бе коментарът на директора Румяна Петрова.

Припомням, че от днес всички ученици преминават на дистанционно обучение (ОРЕС), тъй като заболеваемостта е над 500 на 100 000.

В средното училище „Христо Ботев“ в Балчик децата от начален курс ще се върнат в клас, с изключение на паралелката в трети клас, където само 36 процента от родителите са дали съгласие. Проверката за коронавирус ще се прави в понеделник и четвъртък от училищен екип в състав медицинско лице, учителя на паралелката, човек от персонала или родители – доброволци, обясни директорът Станислав Николов, като уточни, че днес очакват да пристигнат тестовете според заявените бройки, за общо 46 деца на присъствено обучение при тях. Останалите ще учат дистанционно, осигурена е техническа възможност от страна на училището. 

В другото основно училище в Балчик – „Св.св. Кирил и Методий“, имат над 50 процента съгласие на родителите за тестване на децата от 1-4 клас. В средното училище "Христо Смирненски" в балчишкото село Оброчище окончателният резултат от проучването сред родителите показва, че само в един клас - трети, има над 50 процента желаещи родители децата им да бъдат тествани. Останалите  продължават онлайн, съобщиха от школото.

Началният курс в балчишкото село Сенокос ще се обучава онлайн, съобщиха от учебното заведение, тъй като повечето родители не са дали съгласието си децата им да се тестват. В ОУ "Васил Левски" в село Соколово, община Балчик, децата от малките класове се връщат в сряда присъствено на училище, сформиран е екип, който ще извършва тестването.

Репортажът на Албена Иванова можете да чуете тук.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Мотоклубове почетоха паметта на загиналия моторист при катастрофа на пътя за "Виница"

Мотоклубове почетоха паметта на загиналия при катастрофа моторист на лобното му място на пътя за "Виница". Десетки се събраха и положиха цветя. Инициаторите на събитието започнаха и подписка за поставяне на конуси в разделителната ивица на опасния участък. Вече 300 души са дали подкрепата си за исканите промени. Лента за ограничаване на скоростта и..

публикувано на 26.06.24 в 20:00

Лента за ограничаване на скоростта и колчета на пътя за кв. "Виница" искат варненци

Да се поставят ограничителни колчета на разделителната линия и гумена лента за ограничаване на скоростта на пътя за кв. "Виница" до спирка "Лотос" , където стана фаталният инцидент с моторист, искат варненци. Това каза Галин Димов, председател на мотоклуб "Вокил". Започва подписка за иницииране на нова организация за движение. Тази вечер ще се проведе..

обновено на 26.06.24 в 17:52

Морското търсене и спасяване не са регламeнтирани в Закона за бедствията и авариите

В летния сезон сме. Няма застраховани от инциденти.  Особено от произшествия във вода.  Морското търсене и спасяване не са регламeнтирани в Закона за бедствията и авариите.  Това пречи на общините по Черноморието да сътрудничат с доброволческите сдружения, които са свързани със спасителни операции на море, каза за Радио Варна флотилен адмирал..

публикувано на 26.06.24 в 16:33

Осъдиха на пробация варненка за теглене на кредит с чужда лична карта

Осъдиха на пробация 36-годишна жена, която използвала копие на чужда лична карта за теглен на кредит с "Бяла карта", съобщават от Районен съд - Варна. Случаят е от май 2021 година. Подсъдимата по неустановен начин се сдобила с копие на лична карта на друга жена и решила да кандидатства от нейно име за отпускане на кредит. От собствения си телефон тя..

публикувано на 26.06.24 в 16:32

Украински бежанци се срещнаха с работодатели

Близо 40 бежанци от Украйна, търсещи работа във Варна и региона, се срещнаха с работодатели по време на инициативата на хуманитарната организация "Каритас" и „Върховният комисариат за бежанците на ООН" в България. Акцент в събитието беше достъпът до пазара на труда за бежанците и възможността да си намерят работа у нас. "За последните 6 месеца сме..

публикувано на 26.06.24 в 16:22

31% от търговията на дребно у нас се реализира в големите вериги

31% от търговията на дребно у нас се реализира в големите вериги. Делът на нехранителните стоки е с по-силен – от него са над 50% от приходите, а в реализацията им са 40% от наетите лица. Това показват резултатите от проучване  „Роля и социално-икономически принос на модерната търговия (МТ) в България с акцент Североизточен регион“  на..

публикувано на 26.06.24 в 16:18

Откриха цял арсенал в дома на варненец

Огромно количество боеприпаси - 35 000 патрона за различно по вид огнестрелно оръжие, както и 2 броя гранати, за които липсва разрешение, бяха иззети от частен дом във Варна, съобщават от Районната прокуратура.  По случая се води разследване. Вече се разпитват свидетели, изготвят се експертизи.

публикувано на 26.06.24 в 16:00