Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Фармацевтът Калоян Лазов за пандемията: „Усмихвай се зад маската. Усмивката е вятърът, който издухва неприятните мисли“

Снимка: infocall.bg

Фармацевтът Калоян Лазов от Балчик споделя прозрението си за усмивката. Той продава 46 години лекарства за здраве на хората, а сега се е посветил на билколечението. Другият съвет за здраве, който той дава, е да се усмихваме зад маската. Когато се усмихваш, правиш добрина първо на себе си и след това на другия, казва аптекарят с дългогодишна практика.

Усмивката е положителната енергия, която пръскаш около себе си и с която зареждаш себе си.

Усмивката е моето „добре дошъл“ към теб.

Усмивката е вратата към моята душа.

Усмивката е ключът към моето сърце.

Усмивката е светлината, която осветява моя път.

Усмивката е вятърът, който издухва неприятните мисли от моята душа. 

Усмихвай се зад маската.

Усмихвай се до последния си дъх.

Така ще те запомнят всички с удоволствие. 

Да държиш усмивката на лицето си е трудна задача. Всеки си го казва, но е трудно за изпълнение. Потъваш в проблемите и променяш изражението си.

Стремете се да се усмихвате, да виждате хубавото във всеки човек. Даже в лошото човек трябва да търси хубавото, защото лошото му показва колко хубаво може да е хубавото. Най-важното послание е, че усмивката издухва всички неприятни мисли от моята душа, и от твоята – също. Във връзка с ковидпандемията, дори и зад маската, казвам, усмихвай се!

Известният писател и активист за използване на алтернативна медицина Мирзакарим Норбеков препоръчва да се усмихваме, дори и когато не ни е смешно. Тогава идва радостта … чувстваме се добре, защото се усмихваме, а не обратното – да се усмихваме, когато сме добре.

Поначало лошите мисли водят до стрес, вдига се кръвното налягане. Когато мислиш лошо, ти си вредиш на себе си най-много, а не на този, за когото мислиш или е насреща. По същия начин, когато се усмихваш, правиш добрина първо на себе си и след това на другия.

Като аптекар с 46-годишен стаж, вие каква рецепта имате за усмивки?

Рецепта ли? Най-различни билкови рецепти за усмивки. Вече приключих с активната си дейност, сега имам повече време и реших да се занимавам малко повече с билколечение, от каквото преди време съм се интересувал. Дадох си сметка, че лекарствата, които съм продавал, до голяма степен са химия … Докато хранителните добавки и билките те действат по-бавно, но помагат на организма да се самоизлекува. Консумирам повече плодове и зеленчуци – имат толкова много витамини, предпочитам ги. Протеини са набавям от месото, но го консумирам по-малко.

Цялото интервю на Албена Иванова чуйте в звуковия файл:




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Пламена Иванова: Възрастните губят радостта от живота, когато забравят игрите от детството си

Варненският психолог и психоаналитик във формиране Пламена Иванова-Бучинска събра в една увлекателна книга "70+ игри от нашето детство". Пламена Иванова е създател на Център за терапия, приложни изкуства и обучения във Варна и на Зона за свобдни игри за деца от 7 месеца до 3 години. Опитът и там, заедно с вдъхновението от игрите с малката и..

публикувано на 19.07.24 в 08:30

От актриса до военен кореспондент: пътят на Горица Радева от Велико Търново до Донбас

Тя е актриса. Играла е на няколко български театрални сцени. Работила е като PR на Шуменския театър. Повече от 10 години събира стари театрални афиши и пиеси. Сред тях са оригинални ръкописи на Йордан Йовков, част от кореспонденцията му до Елин Пелин, първото издание на пиесата "В полите на Витоша" на Пейо Яворов.  Последната сцена, на която застава -..

публикувано на 18.07.24 в 08:05

Белослава: Имам един вдъхновяващ живот, който ценя от сърце

На 18 юли в клуб Ментол   посрещаме Белослава с проекта “Welcome to 74th street” . Заедно с нея на сцената ще бъдат музикантите от J P3: Живко Петров - пиано, Димитър Семов - ударни, Димитър Карамфилов - контрабас и Младен Димитров (Mr. Moon) програминг и перкусии. Събитието е с начален час 21 часа . Чуйте цялото интервю с Белослава в..

публикувано на 18.07.24 в 07:05

Георги Стоянов: Опитите с извалявания от потенциални облаци е в интерес на земеделието ни

Експериментите са свързани с измененията на климата и недостига на вода в някои райони на станата. Такива вече се правят в съседна Румъния от български учени и метеоролози. В напреднала фаза на опити са САЩ, Канада, Китай и Русия, каза за Радио Варна Георги Стоянов, председател на Български фермерски съюз.  Европа изостава, но в Румъния се..

публикувано на 17.07.24 в 08:15

Морски еколог: Високите температури са пагубни за част от живите организми в Черно море

Наблюдаващата се тенденция от последните 8-9 години за изместване на сезоните и удължаване на лятото остава. Високите температури започват още от края на май и вече в началото на юли достигат своя пик, както на атмосферния въздух, така и на морската вода . Тези фактори носят последици за живите организми в Черно море.  Това каза доц. д-р Виолин Райков..

публикувано на 16.07.24 в 08:35

Румънецът Габриел, който чисти България: Много добри хора срещнах за една година

Румънецът Габриел, който е познат у нас с акциите си по почистване на различни градски пространства и който намери много съмишленици, не се отказва и продължава да дава добър пример. Той живее и работи в Лондон, където заедно със съпругата си отглеждат децата си. Тя е от Варна и прекарват известно време и в морската столица. Семейството редовно пътува до..

публикувано на 16.07.24 в 08:30
Каръл и Норман Макдоналд

"Шотландски боец" от село Куманово

Какво знаете за Шотландия? Част е от Обединеното кралство, а населението ѝ е около 5 милиона и 500 хиляди души. Известни са с характерния си, специфичен акцент в изговора на думите, който понякога затруднява общуването с тях. Шотландци са и съпрузите Норман и Каръл Макдоналд, които от години прекарват летата си в аксаковското село Куманово. Те..

публикувано на 15.07.24 в 08:20