Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лесна работа: Хубав живот

| обновено на 11.11.21 в 10:40
Снимка: pixabay.com

Коментар на Даниела Иванова
Аудио файлът е със субтитри

Здравейте! Какво си представяте, щом стане дума за хубав живот?

Сцена от любим филм, в която главният герой, застанал пред френските прозорци на изключителния си дом, доволно отпива питие от кристална чаша? В нозете му - кротко полегнал нощният град, към чиито светлинки луната допълва елегантен блясък. Нашият човек се взира във великолепната панорама. Лек, приятен джаз озвучава картинката.

Казваме си развълнувано: „Ех, да можеше само...“ и мислено изваждаме героя от стаята, за да поставим себе си на негово място. Преди това, разбира се, орязваме двайсетина килограма от теглото си, издокарваме се в някоя забележителна дрешка, стягаме стойка, оправяме прическа и мислено изпълняваме всички изисквания и ритуали, които по наша преценка биха подхождали на този хубав живот.

Сцените могат да са различни. Местата, цветовете, панорамата, питието в чашата, компанията и времето от денонощието – също.

Същественото е идеята за хубав живот – по начина, по който я разбира всеки един от нас.

Познавах човек, който непрекъснато очакваше негов по-възрастен роднина да му даде ключовете за магазините си и да му довери събирането на оборота в края на деня. Мечтата му за хубав живот включваше следното: по цял ден да се мести от маса на маса в кафенетата в центъра на града, следвайки слънцето, в края на работното време да събира оборота от споменатите магазини и с претъпкан портфейл да пристъпва към основната си житейска цел – юнашко харчене на парите по ресторанти и нощни клубове.

Веднъж, на празник възрастният му роднина прояви чувство за хумор и му подари брандиран ключодържател на луксозна марка автомобили. И до днес сцената е пред очите ми: с каква надежда въпросният герой изхвърча на улицата да си търси возилото и как искрено се разгневи, веднага щом осъзна, че вместо палто, получава копче. В случая се сдоби само с ключове... Всъщност, прие го като подигравка, а не като намигване. И причината е в това, че имаше очаквания. Според мен абсолютно неоснователни, но последното, вероятно, е въпрос на гледна точка.

Естествено, празникът беше дотам. Младежът дълго време не проговори на шегаджията. Аз, обаче, си мисля, че всичко е било за добро. Докато се сърдеше, „потърпевшият“ спря да си представя как безгрижно върти синджирчето си по главната улица, ведро събира оборота от чуждия бизнес и енергично го пилее за удоволствия, запретна ръкави и се залови за работа. Така че, в случая мерките проработиха.

Човекът спря да фантазира и започна да живее.

Животът... с всичките му там особености: неудобства, неочаквани ситуации, проблемни случки, конфликтни точки и странни хора. Нали, в повечето случаи, именно това са детайлите, които определят пътя? Нали, ако мечтаем за хубав живот, точно по наш вкус, с победите, приказните моменти, с желаните резултати и празничните наздравици, трябва да сме готови да извървим целия път дотам и да преодолеем всички пречки и неудобства, които той ни предлага?

Хубавият живот е лесна работа, когато знаем точно какво искаме.

И, разбира се, когато сме наясно, че искаме цялото нещо, защото наградата не върви самостоятелно, а обикновено е резултат от усилията, които полагаме, за да я получим.

Аз съм Даниела Иванова и ви желая неудобствата по пътя винаги да си струват и да водят до търсения от вас резултат. Наградата е най-ценна, когато сме се борили за нея.

А хубавият живот? Получаваме го, стига да го изберем и да положим усилия.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Ретрограден Меркурий от 5 август проваля сделки, ваканции и връзки

От пети август започва Ретрограден Меркурий . Всички говорят за него и му приписват всякакви житейски неудачи - от счупен мобилен телефон до разпад на любовта. Малцина обаче знаят какво наистина представлява Ретроградният Меркурий. Това е астрономическо явление , при което възниква илюзията за движение на планетата Меркурий в обратна посока. Това..

публикувано на 04.08.24 в 09:41
Света Евдокия

Православната църква почита Света Евдокия Персийска

Православната църква почита на 4 август Света Преподобна мъченица Евдокия-Персийска. Света Евдокия живяла в Персия около 363 година. Затова я наричат Персийска. И тя била подложена на мъчения, но не се отказала от християнството. Затова пострадала мъченически. Името й произхожда от гръцки и означава:..

публикувано на 04.08.24 в 09:24

Благотворителният базар за грамофонни плочи с кауза "Аз вярвам и помагам" с четвърто издание във Варна

На 3 август, неделя, от 11 до 19 ч. на площад "България" във Варна (до статуята "Рибарят и златната рибка") ще се проведе третото издание на базар за грамофонни плочи в подкрепа на благотворителната кампания за събиране на капачки и стотинки "Аз вярвам и помагам". Нейна основна цел е събирането на средства в полза на отделения, в които оцеляването на..

обновено на 03.08.24 в 15:30

Във Варна откриха 15-ата "Алея на книгата"

15-ото издание на "Алея на книгата" беше официално открито във Варна. Кметът на морската столица Благомир Коцев и областният управител проф. Андрияна Андреева дадоха начало на събитието, което ще продължи до 11 август на обичайното си място по пешеходната част на бул. „Сливница“ до централния вход на Морската градина и Слънчевия часовник.  "Алея на..

публикувано на 02.08.24 в 18:58

Отбелязваме Илинден по стар стил

Илинден е денят, в който се почита Свети пророк Илия. По стар стил той се отбелязва на 2 август, а по нов - на 20 юли. Свети Илия се тачи от всички християни като най-големия библейски пророк и заедно с Моисей. Има поверие, че на този ден морето взима най-много жертви.  Днес имен ден имат: Илия, Илиян, Илин, Илина, Илияна, Илко.

публикувано на 02.08.24 в 09:41

Изложбата "Разкази от злато и сребро" от днес в Балчик

От днес до 14 октомври в Каменната зала на Двореца в Балчик е достъпна богата и много различна изложба, създадена да допълни събитията по отбелязването на 100-годишнината от началото на построяването на Двореца - бившата лятна резиденция на румънската кралица Мария Единбург, съобщават домакините от Държавния културен институт Представената в Каменна..

публикувано на 01.08.24 в 16:00

БАБХ въвежда допълнителни мерки срещу чумата по дребните преживни животни

Във връзка с влошената епизоотична обстановка в Румъния и Гърция и заболяването чума по дребните преживни животни, със заповед на изпълнителния директор на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ), се въвеждат допълнителни мерки за предотвратяване на разпространението на болестта у нас. Ръководството на Министерството на земеделието и..

публикувано на 01.08.24 в 12:45