Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

WWF стартира кампания, посветена на борбата с престъпленията срещу дивата природа

В ХXI век търсенето на диви животни и на продукти от тях нараства. Огромен е интересът към слоновата кост, кожи на тигри и мечки, коруби от костенурки, рога на елени и кози, яйца от застрашени птици, хайвер от диви есетри. Съвместен доклад на WWF и TRAFFIC определя престъпленията срещу дивата природа като „втората най-значителна заплаха за биоразнообразието след загубата на местообитания“. Повечето животни, обект на трафик, се продават и купуват онлайн – в социални мрежи, мобилни приложения и специализирани форуми.

За по-малко от 50 години сме загубили 68% от дивите животни на планетата. Освен това каналите за нелегален трафик на диви животни подпомагат и други престъпни дейности като фалшификации, отвличания и пренос на наркотици. Заедно с трафика на дрога и оръжие, престъпленията срещу дивата природа се нареждат сред най-печелившите криминални дейности в световен мащаб, генерирайки приходи от над 17 милиарда евро годишно.

Като природозащитна организация WWF България от години работи за превенция на незаконните дейности, особено в защитени зони като Пирин, Странджа, Рила, Витоша, на безразборно строителство и сечи в едни от последните диви кътчета у нас. Спасителният мечешки отряд полага усилия за предотвратяване на конфликта човек-мечка, а експерти-ихтиолози работят с дунавските и черноморските рибари така, че да опазват критично застрашените есетри. В момента WWF подготвя и първото по рода си проучване за мащаба на закононарушенията срещу дивата природа, каквото засега липсва на национално ниво.

Предстои изработването на четвърти анализ за обема на незаконния дърводобив у нас. Според последния доклад скритите приходи, придобити от нерегламентирани сечи, възлизат на 150 милиона лева годишно. Но освен финансовите щети, нелегалното изсичане на гори води и до загуба на местообитания на дивите животни. Тази Коледа WWF надига глас против престъпленията срещу дивата природа. Всеки, който иска, може да се включи в борбата с незаконната търговия с диви животни, бракониерството, нелегалния улов, използването на забранени ловни и риболовни принадлежности като подкрепи кампанията на wwf.bg/koleda

Нада Тошева, координатор на проекта „Успешно преследване на престъпленията срещу дивата природа в Европа“, WWF в предаването "На светло":



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Георги Гергов ще обжалва решението на СГС за Пловдивския панаир

Бизнесменът Георги Гергов ще обжалва решението на Софийски градски съд, който определи за нищожен апорта на варненските акции от Панаира в доминираното от него дружество „Пълдин туринвест“, предаде Радио Пловдив.  Софийски градски съд: Община Варна никога не е ставала собственик на 29 % от акциите на Пловдивския панаир По думите му..

публикувано на 25.07.24 в 17:29
Снимката е илюстративна

До 2 август пускат движението между ул. "Прилеп" и "Подвис", септември асфалтират бул. "Христо Смирненски"

До 2 август ще бъде пуснато движението и се очаква възстановяването на маршрута на автобусите в участъка от бул. „Христо Смирненски“ между улиците „Прилеп“ и „Подвис“, като намерението на фирмата-изпълнител е през август да може да се ползва и участъкът до ул. „Мир“, съобщиха от ВиК-Варна.  До 2 август се очаква да се възстанови маршрутът..

публикувано на 25.07.24 в 17:00

Възстановяват повредения след вандализъм паметник на Николай Коперник във Варна

Община Варна възстановява повредената знакова скулптура на великия астроном Николай Коперник, която е разположена в Морската градина. Скулптурата е дело на бележития български артист Любомир Далчев. При вандалската проява неотдавна бяха повредени ръцете, глобусът и постаментът ѝ.   Възстановителните дейности включват укрепване на увредените..

публикувано на 25.07.24 в 16:36

В петък: Конституционният съд се произнася за промените в Конституцията

Конституционният съд ще се произнесе утре дали последните изменения на Конституцията (шестите по ред поправки) противоречат на основния закон.  Това става ясно от съобщение на сайта на съда. Съдът беше сезиран от президента Румен Радев, който атакува измененията, без промените, свързани със съдебната власт, и от депутати от 49-ото Народно събрание,..

публикувано на 25.07.24 в 16:29
Балчик

Първите данни за сезона в Балчик – повече туристи, по-малко нощувки

13 на сто по-малко нощувки са реализирани в община Балчик. Това показват данните за шестмесечието на тази година спрямо предходната. От януари до края на юни дестинацията е привлякла с над 11 хиляди повече туристи – общо 117 хиляди, които обаче са намалили престоя си тук. Средното пребиваване е 3.6 дни, за разлика от миналата година, когато е бил с ден..

публикувано на 25.07.24 в 16:25

Светещ таван с морски обитатели - част от новото оборудване на детската хирургия към МБАЛ "Св. Анна" (СНИМКИ)

Дарение на нова апаратура и цялостно оборудване за 150 000 лева получи от сдружението „Аз вярвам и помагам“ с председател Владислав Николов отделението по детска хирургия в Многопрофилната болница за активно лечение „Св. Анна“ във Варна с началник д-р Румен Христов .  Изпълнителният директор на болницата д-р Красимир Петров благодари за..

публикувано на 25.07.24 в 15:35
Снимката е илюстративна

Консултации за настаняването в общински жилища в Балчик, чакат предложения на гражданите

До края на седмицата текат обществени консултации за настаняването в общински жилища в Балчик.  Граждани, групи и организация могат да изпращат предложения в писмена форма до председателя на Общинския съвет – на хартиен носител в секретариата на местния парламент или по електронна поща  obsbalchik@gmail.com . Становищата и коментари ще бъдат..

публикувано на 25.07.24 в 13:55