Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Силвия Такворян: Експериментът разкрива необятни територии пред мен

Новият сингъл на певицата разказва за междуличностните отношения на съвременния човек

Силвия Такворян е един от артистите на варненската музикална сцена, чието звучене не можем да поставим в стандартните рамки на поп музиката. Певицата определя стила си най-общо като инди поп и обича да е в основата на целия процес по създаването на една песен: от композирането, аранжирането и писането на текста, през звукозаписа и изсвирването на инструментите, та чак до смесването - всичко това минава през нейните ръце и сърце. Разбира се, тя е отворена и към съвместна работа с други музиканти и продуценти и новата ѝ песен доказателство за това. Не дели изразните средства на акустични и електронни, а използва тези, които най-точно предават посланието ѝ.Как и кога се събуди твоят интерес към музиката?

Още като малко дете съм си импровизирала разни мелодии и майка ми ме е записвала. И макар да звучи малко преувеличено, това на практика са си били първи детски композиции. В последствие ми стана интересно да ги превръщам в завършени песни и започнах да се колаборирам с приятели, които свирят на различни инструменти. Преминах през няколко групи, за да стигна до днес, когато вече съм солов изпълнител.

Как стигна до това решение - повече да не си част от група, а да продължиш самостоятелно?

Стана естествено, без да вземам конкретно решение за това. Започнах да се интересувам от музикална продукция, тъй като изпитвах нуждата да създавам целия инструментал - от до. Записах няколко курса за музикално продуциране, от които научих много. Това обаче не означава, че не изпитвам желание да работя и с други хора, което е много обогатяващо изживяване.

Разкажи повече за най-новата си песен - "Don't Try To Change Me"!

Тази песен е колаборация с финландския музикален продуцент Roope Bahne, с когото се запознах на един от въпросните курсове по продуциране. Той много хареса песента ми "Quicksand" и ми предложи да ѝ направи ремикс. На мен съответно ми допадна неговата работа и го поканих да работим заедно върху новата ми песен. Аз я композирах на китара, но инструменталът е изцяло негово дело и останах наистина впечатлена от това, което чух.

За какво се разказва в текста на песента?

Ако приемем, че всеки от нас е една палитра от цветове, когато срещнем друг човек, който също е палитра от цветове, какво се случва при тази среща? Размиват ли се цветовете или преливат един в друг? Нашите цветове пребоядисват ли тези на другия или се губим в цялата тази картина? Идеята е, че всеки от нас сам по себе си е пъстър, носи светлина в живота на другия и е хубаво, когато отсрещната страна оценява това. Разбира се и ние трябва да приемаме неговата пъстрота и да се обогатяваме от нея, вместо да се опитваме да наложим себе си.Експериментът е основна част от твоя процес на музициране. Какви територии открива той пред теб?

Необятни. Започвайки работа по дадена песен, аз не знам какво ще се случи. Има артисти, които винаги имат концепция в главата си и ясна представа за това, как ще изглежда завършената им творба. Това е успешна стратегия и аз я уважавам и подкрепям. Просто при мен творческият процес работи по различен начин - не знам какво ще излезе и не знам кога ще бъде готово. Но когато моментът дойде, аз усещам, че е готово.

Разговора на Силвия Такворян с Добо Мързов в предаването Улица "Събота" слушайте в прикачения звуков файл.

ВИЖТЕ ОЩЕ

Ирена Методиева и Петя Митева - заедно за децата със специални нужди

През последните 10 години Ирена Методиева , клиничен психолог и психотерапевт, е отдадена на мисията да подпомага деца и хора със специални потребности. Чрез метода на асистираната с коне терапия, с помощта на коня Арни и кучето Леда , яздейки сред природата, децата участват в различни дейности под формата на игра, които стимулират справянето им с..

публикувано на 01.12.21 в 12:18

Млад журналист и писател с награда за разказ, посветен на живота в Добруджа

Млад варненски журналист и писател спечели награда за разказ, обрисуващ живота и проблемите на хората в Добруджа. Андрей Андреев е журналист в информационна агенция във Варна, родом е от село Гроздьово, община Долни чифлик. Той пише разкази  и стихове. Андреев е отличен с поощрителна награда за разказа си „Последният”, с който участва в третото..

обновено на 01.12.21 в 10:55

"Черните обувки" на соца

Варненската поетеса Десислава Неделчева издаде своя първи роман „Черните обувки“.  Роман, който разказва за времето на социализма през очите на едно подрастващо момиче. Написана е с особена дистанция и отстраненост, макар да става ясно, че до голяма степен е автобиографичен. Формата на дневник, полудокументалността и конкретните имена на реални..

публикувано на 30.11.21 в 11:00
Доц. Николай Цонев

Тютюнопушенето - първата причина за рак на белия дроб

Ноември е международният месец за борба с рака на белия дроб. Кои симптоми издават заболяването, фактор ли е тютюнопушенето и кои са рисковите групи. На тези и още въпроси отговори потърсихме от доц. Николай Цонев - ръководител на направление „Онкология“ в УМБАЛ „Света Марина“ във Варна. Цялото интервю с него може да чуете в прикачения..

публикувано на 29.11.21 в 07:05

Николо Коцев от КИКИМОРА: "Музикантът трябва да е верен на принципите си, но и в крак с времето

Групата на Николо Коцев КИКИМОРА, а и самият Николо Коцев нямат нужда от представяне. За това се насочваме направо към повода, който провокира следващото интервю. На 4 декември в София КИКИМОРА ще представят новия си албум „Dirty Nails” на живо. Какво да очакват феновете и какви са причините за самия концерт от самия Николо Коцев. Привет, Николо,..

публикувано на 28.11.21 в 11:23

Цончо Ганев от ПП "Възраждане": Има червени линии които няма да прекрачим, има и предложения които бихме подкрепили в следващия парламент

ПП „Възраждане” ще бъде предвидим участник в следващия парламент. Това което сме говорили и отправяли като послания към българските избиратели, ще работим, да бъде реализирано на практика. Това каза в обзорното предаване „Позиция” зам. председателя и депутат от „Възраждане” Цончо Ганев. „Точно това ни отличава от останалите политически субекти-..

публикувано на 27.11.21 в 15:35

Павел Христов: Изчегъртването на ГЕРБ се оказа силно преувеличено, въпреки инстуционалния натиск на който бяхме подложени по време на изборите

Резултатите на партия ГЕРБ на последните парламентарни избори са най- стабилни и с най- голяма перспектива за в бъдеще. Те не са лоши, както се опитват да ги изкарат- това каза варненския депутат от ПП „ГЕРБ” Павел Христов обзорното предаване на Радио Варна „Позиция”. Според народния представител „Продължаваме промяната” са проект и са различни..

публикувано на 27.11.21 в 14:57
Подкасти от БНР