Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Ново и модерно оборудване РИМ-Варна

| обновено на 25.11.21 в 08:19
8
Обновеното фондохранилище на отдел „Най-нова история“ към Регионален исторически музей-Варна
Снимка: Радио Варна

Придобивката за варненския регионален исторически музей е по проект, финансиран от Министерство на културата.
Купено е модерно оборудване за част от фондохранилищата на отдел „Най-нова история“. Монтирани са нови стилажни модули с цел осигуряване на допълнително пространство за новопостъпващи културни ценности. Купени са  и четири метални шкафа с чекмеджета за съхраняване предимно на експонати от хартия, включително големия брой плакати и афиши, с които разполага фондът на отдела.
Новите метални стелажи и шкафове заменят старите дървени, които са били от основаването на музея преди десетилетия, изкривени и амортизирани. Близо 30 хил. са експонатите, които пази във фондохранилищата си отдел „Най-нова история“ към Регионален исторически музей-Варна.
Проектът допринася за осигуряване на устойчиви условия за съхраняване на движимите културни ценности чрез подобряването на микроклимата на фондохранилищата, съобщават от музея. За целта са  купени два броя влагоуловители, които отговарят на високи техническите характеристики и спомагат за контрола и редуцирането на влажността в помещенията.
В резултат на изпълнение на проекта се модернизира оборудването и условията за работа в част от фондохранилищата на Регионален исторически музей -Варна. Подобриха се възможностите за съхраняване на многобройните и разнородни експонати във фондохранилищата на отдела. Създаването на устойчиви условия за опазване и съхраняване на движимите културни ценности в РИМ –Варна допринася за запазване на тяхната експозиционна и научна стойност.

Още за новата придобивка, благодарение на проектно финансиране е размер на 15 хил.лв от Министерството на културата, разказва Златка Антова - завеждащ отдел "Най-нова история" при РИМ-Варна:
Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Ангел Заберски трио с "Магията на Марлене" във Варна

30 ноември 2021 - зала 1 - 19:00 ч. Magic of Marlene Магията на Марлене   концерт-спектакъл Вера Шандел и Ангел Заберски Трио Превърнала се в  абсолютния мит на седмото изкуство  Марлене Дитрих (1901- 1992), на 60-годишна възраст, започва втора бляскава кариера, изпълнявайки на световна сцена, песните от филмите си, както..

публикувано на 30.11.21 в 06:20

Балетът "Раймонда" тази вечер на варненска сцена със солисти на Софийска Опера и Балет

30 ноември – вторник – 19 часа – ОСНОВНА СЦЕНА РАЙМОНДА Балет от Александър Глазунов Хореографска редакция - Олга Панго Режисьор - Деян Прошев В ролите: Марта Петкова (примабалерина на Софийска Опера и Балет), Никола Хаджитанев (премиерсолист на Софийска Опера и Балет), Павел Кирчев (премиерсолист на Държавна опера Варна), Галина..

публикувано на 30.11.21 в 06:19

Концерт-спектакъл "Любов" представят Деси Тенекеджиева и маестро Йордан Камджалов

Актрисата и продуцент Деси Тенекеджиева и диригентът Йордан Камджалов ще поднесат на варненската публика своя вълнуващ концерт-спектакъл „Любов“ тази вечер от 18.00ч. и от 20.00ч. на Основна сцена на Държавна опера Варна. Творческото дуо ще излезе на сцената заедно с Варненската филхармония и ще представи младите лауреати на фондациите “Стоян..

публикувано на 28.11.21 в 09:28

Абстрактните пространства на Валентин Узунов

Десет години по-късно Валентин Узунов отново представя своя самостоятелна изложба във Варна. Абстрактните живописни платна са подредени в галерия "Папийон". И ще останат там до 9 декември. Експозицията е съставена от най-новите творби на автора, завършени в последните дни, както и картини от любими негови цикли през годините. Да бъдат представени..

публикувано на 27.11.21 в 10:40

Варненският апелативен съд отново е дом на изкуството на школа „Дедал”

Арт-салонът на Апелативния съд във Варна отново е сцена на изкуство. Точно месец преди Коледа школа „Дедал” подреди изложбата 12/36: 12 художници с 36 творби. Приходите от продажбата ще подпомогнат дейността на младите художници, която беше затруднена от епидедемията. Авторите са бивши и сегашни възпитаници, продължаващи или завършили..

публикувано на 25.11.21 в 17:06

Приказки за дървото разказва художникът Цветан Лазаров

На 25 ноември 2021 г., от 18.00 часа Арт Галерия “Ларго” ще представи Цветан Лазаров с изложба – живопис и скулптура, озаглавена „Приказки за дървото” . Това е петата самостоятелна изява на софийския художник във варненската галерия. След няколкогодишно очакване в настоящата изложба авторът представя не само живопис, но и кавалетна бронзова..

публикувано на 25.11.21 в 14:54

Представиха календара "Стара Варна" за 2022 година

За 23-та поредна година излезе от печат календарът „Стара Варна”. Изданието за 2022 година беше представено днес в едноименния музей в морската столица, намиращ се на улица „Цар Калоян” 5 в центъра на града. Календарът съдържа 12 уникални фотографии , разказващи за живота и духа на Варна в периода между 1880-та и 1970-та година. "Календарът е..

публикувано на 25.11.21 в 14:36
Подкасти от БНР