Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Скулпторът Николай Нинов: Децата, които обичат да рисуват, нека следват импулса на вдъхновението

3
Скулпторът Николай Нинов в студиото на Радио Варна

За шеста поредна година Радио Варна организира конкурс за детска рисунка на коледно-новогодишна тема. И също по традиция рисунката, избрана от жури, ще се превърне в поздравителната картичка на Радио Варна за празниците. Темата на конкурса т.г. е "Когато дойде Коледа". Всички деца на възраст от 6 до 16 години могат да до две рисунки. Няма ограничение относно материалите, инструментите или техниката на рисуване. Рисунките се приемат лично в Радио Варна или с пощенско клеймо до 30 ноември 2021 г. Регламент на конкурса тук

В състава на журито т.г. са скулпторът Николай Нинов, галеристът Виктория Митева и графичният дизайнер и преподавател Виктор Петков. 

„Сигурен съм, че ще видим страхотни неща”, сподели Николай Нинов, скулптор и преподавател. В никакъв случай малките художници не трябва да се колебаят дали да участват, подчерта Нинов. Децата, на които им харесва да рисуват, ако ги кара отвътре да го правят, трябва да продължават. Все по-малко са хората, които наистина обръщат внимание на този импулс. Ако потенциалът, който децата притежават може и да не бъде разгърнат изобщо, ако подценят този импулс. В крайна сметка художниците са друга порода, нали. Изкуството винаги е било и винаги ще бъде елитарно. Така, че тези деца не бива да се оставят да бъдат част от масата, а по-скоро да се стремят да бъдат част от този елит, който е всъщност групата на артистите, каза още скулпторът.

В галерията по-долу може да видите рисунките, които станаха празнични картички на Радио Варна в петте издания на конкурса дотук.

Повече чуйте от разговора на Мариела Димитрова с Николай Нинов:

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

"Черните обувки" на соца

Варненската поетеса Десислава Неделчева издаде своя първи роман „Черните обувки“.  Роман, който разказва за времето на социализма през очите на едно подрастващо момиче. Написана е с особена дистанция и отстраненост, макар да става ясно, че до голяма степен е автобиографичен. Формата на дневник, полудокументалността и конкретните имена на реални..

публикувано на 30.11.21 в 11:00
Доц. Николай Цонев

Тютюнопушенето - първата причина за рак на белия дроб

Ноември е международният месец за борба с рака на белия дроб. Кои симптоми издават заболяването, фактор ли е тютюнопушенето и кои са рисковите групи. На тези и още въпроси отговори потърсихме от доц. Николай Цонев - ръководител на направление „Онкология“ в УМБАЛ „Света Марина“ във Варна. Цялото интервю с него може да чуете в прикачения..

публикувано на 29.11.21 в 07:05

Николо Коцев от КИКИМОРА: "Музикантът трябва да е верен на принципите си, но и в крак с времето

Групата на Николо Коцев КИКИМОРА, а и самият Николо Коцев нямат нужда от представяне. За това се насочваме направо към повода, който провокира следващото интервю. На 4 декември в София КИКИМОРА ще представят новия си албум „Dirty Nails” на живо. Какво да очакват феновете и какви са причините за самия концерт от самия Николо Коцев. Привет, Николо,..

публикувано на 28.11.21 в 11:23

Цончо Ганев от ПП "Възраждане": Има червени линии които няма да прекрачим, има и предложения които бихме подкрепили в следващия парламент

ПП „Възраждане” ще бъде предвидим участник в следващия парламент. Това което сме говорили и отправяли като послания към българските избиратели, ще работим, да бъде реализирано на практика. Това каза в обзорното предаване „Позиция” зам. председателя и депутат от „Възраждане” Цончо Ганев. „Точно това ни отличава от останалите политически субекти-..

публикувано на 27.11.21 в 15:35

Павел Христов: Изчегъртването на ГЕРБ се оказа силно преувеличено, въпреки инстуционалния натиск на който бяхме подложени по време на изборите

Резултатите на партия ГЕРБ на последните парламентарни избори са най- стабилни и с най- голяма перспектива за в бъдеще. Те не са лоши, както се опитват да ги изкарат- това каза варненския депутат от ПП „ГЕРБ” Павел Христов обзорното предаване на Радио Варна „Позиция”. Според народния представител „Продължаваме промяната” са проект и са различни..

публикувано на 27.11.21 в 14:57

Проф. Христо Кожухаров: Хората престанаха да вярват на щабове и на експерти

Професор Христо Кожухаров е психоаналитик и психотерапевт с над 30-годишна практика. В момента той оглавява Втора психиатрична клиника към УМБАЛ "Света Марина" във Варна, ръководител е на Катедра "Психиатрия и медицинска психология" в Медицинския университет във Варна и е председател на регионалната организация на Българската психиатрична асоциация...

обновено на 26.11.21 в 09:16

Фотографът Гаро Кешишян: Искам да съм златотърсач, не златар!

Гаро Кешишян е един от най-значимите български фотографи. Роден е във Варна през 1946 г. в семейство на арменци. В периода 1971 – 1981 г. работи като инженер-технолог в металургичната промишленост. След 1976 г. негови работи са показвани в самостоятелни и групови изложби в България, Унгария, Чехословакия, Полша, Югославия, Турция, СССР, САЩ,..

публикувано на 25.11.21 в 09:47