Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Униформени с урок по безопасност на пътя във варненска детска градина

6
Снимка: С. Спиридонова

Служители на реда днес посетиха Детска градина № 23 „Иглика” във варненския квартал „Виница” и изнесоха лекция на малчуганите.

Инициативата се провежда по повод Световния ден за възпоменание на жертвите от пътно-транспортни произшествия, който се чества всяка година в края на месец ноември.

Чрез беседи, образователни презентации, рисунки и игри децата от градината ще затвърдят своите знания за безопасността на пътя, разказаха пред микрофона на Радио Варна педагогическият съветник Златинка Димитрова и учителят Даринка Дончева:

Голям интерес предизвика у децата пристигането на полицейската кола. Момчета и момичета влязоха в ролята на малки служители на реда като пробваха част от полицейското оборудване.

Обучението за безопасност на движението по пътя започва в детската градина още от 1-ва група. 

Специална площадка, наподобяваща пътно платно с пешеходни пътеки, е изградена в двора на детското заведение. Чрез нея децата участват в практически упражнения за правилно поведение на пътя и учат как да пресичат.

Малчуганите от 3-та и 4-та група на забавачницата са подготвили специална изненада за своите родители, под формата на есенни листа с послания за безопасно шофиране.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Кампания набира средства за костенурките у нас

Kaмпания за набиране на средства започват от единствения у нас спасителен център за костенурки в днешния т.нар. „Щедър вторник” – 30 ноември. (Денят е в противовес на т.нар. черен петък). Центърът се намира в обзорското с. Баня, работи от 2007 г., и до момента през него годишно минават между 200 и 800 костенурки. Искаме да изградим..

публикувано на 30.11.21 в 15:12

Заспаха ли зимен сън мечките в Белица?

Ноември си отива, природата с всеки изминал ден ни напомня за наближаващата зима, която „чука на вратата“. И част от обитателите на Парка за танцуващи мечки край Белица вече заспаха своя зимен сън, а останалите се подготвят активно. Подготовката за т.н. хибернация при мечките е започнала още през септември с консумиране на по-голямо количество..

публикувано на 30.11.21 в 14:53

Жител на с. Червенци: На село рядко има от коронавирус да боледуват хора

Ваксинирани ли са жителите на вълчидолското село Червенци? Как приемат противоречивите твърдения за ваксинацията срещу Ковид 19 и страхуват ли се от вируса? На село нямат нужда от зелен сертификат, защото там няма заведения, културни институции като театър, опера, киносалон, камо ли големи магазини над 300 кв. м. или молове. Мотивацията за..

публикувано на 30.11.21 в 12:30

От Андреевден денят започва да расте

Православната църква почита на 30 ноември паметта на Св. Апостол Андрей Първозвани, който пръв от апостолите е бил повикан да тръгне след Христа. Българският народ отбелязва Андреевден като празник на семето (зърното). Този ден се свързва с разбирането, че..

публикувано на 30.11.21 в 07:28

„Лесна работа“ – Подарък щастие за всеки, който иска да го получи

Бързам да ви включа в разкошното настроение на едно съвършенство. Тези дни се оказах на невероятно място. Слънце огряваше улицата и младежи свиреха джаз. Ноемврийски джаз, а доставяше вълнуващи летни преживявания. Минувачите забавяха ход, за да послушат възхитени. Винаги е така: една красива мелодия може за минути да превърне ноември в..

публикувано на 29.11.21 в 16:55

18-годишна добричлийка напът да стане първата българка, полетяла в космоса

Първокурсничката от Софийския университет Татяна Иванова е приета да участва в единствената програма в света , която тренира и сертифицира кандидат-астронавти за участие в суборбитален полет. Програмата се организира от Международния институт по космически науки и Project PoSSUM и си партнира с двата космически университета в САЩ, където треньори са..

обновено на 29.11.21 в 16:16

Предай хартия, спаси дърво

Събирате ли разделно хартията от останалите отпадъци? А знаете ли, че един тон рециклирана хартия спасява от изсичане 17 дървета? Над 100 офиси на фирми, учреждения, учебни заведения и домакинства във Варна предават безвъзмездно за рециклиране хартията си за кампанията „Лист по лист“. От 2000 г. насам, благодарение на участниците в..

публикувано на 29.11.21 в 15:52