Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Атина иска ЕК да въведе задължителна трета доза за над 60-годишни

Атина, 15 март 2020 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Гръцкият премиер Кириакос Мицотакис настоява в писмо до Европейската комисия за въвеждането на задължителна трета доза от ваксината за хора над 60 години.

Тази мярка вече действа в Гърция и активизира ваксинирането.

Налагането на трета доза, като част от европейския сертификат за хора над 60-годишна възраст, според премиера Мицотакис, е мярка, която да контролира пандемията.

В Гърция вече е въведено ограничението за валидност на сертификата 6 месеца и при непоставена трета доза лицата се третират, като неваксинирани. Данните на министерството на здравеопазването показват засилен интерес на гърците да си поставят бустерна доза, за да запазят правата си на по-облекчено пътуване и свободен достъп до обществени места.

Правителството в Атина не планира въвеждане на локдаун, след като напълно ограничи входа за неваксинирани на обществени места. Лекарите от съвета за контрол на пандемията призовават да се затворят всички заведения поне за два месеца.

Финансовият министър Стайкурас съобщи, че Гърция получава от Фонда за възстановяване средства в размер на 1,5 милиарда евро за сектор здравеопазване. С тях се предвижда модернизация на 80 държавни болници, както и закупуване на скъпа медицинска апаратура.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Ново увеличение на случите на коронавирус в Балчик

Крех­кият спад на за­ра­за­та с ко­ро­на­ви­рус в об­щи­на Бал­чик се из­мес­тва от но­во уве­ли­че­ние на слу­чаи­те. Бол­ни­те към 30 ноем­ври са 190, от тях 15 са в бол­ни­ца. Сед­ми­ца по-ра­но в спи­съ­ка на ле­ку­ва­щи­те се от Ко­вид-19 са впи­са­ни 157 мес­те­ни жи­те­ли.  Но­ви­те слу­чаи за периода, впи­са­ни в ре­гис­тъ­ра, са 83...

публикувано на 30.11.21 в 17:38

Има готовност за зимното поддържане на пътищата във Варна

Заради мокрия сняг, който преваля в село Каменар и в крайните квартали на Варна, от общината организират дежурства на фирмите, които отговарят за зимната подготовка на пътищата. Това съобщи Тихомир Тимов - началник на отдел "Общинска инфраструктура " в общината. Тази вече ще бъдат обработени платната и на Аспарухов мост. Чуйте повече в звуковия..

публикувано на 30.11.21 в 17:21

Учениците от Долни чифлик се връщат в клас

Възстановяват присъствените учебни занятия в седемте училища в община Долни чифлик, Варненска област. Учениците ще бъдат в клас на ротационен принцип. Децата се връщат в училище заради понижаването на заболеваемост в общината. Припомняме, че и в община Бяла учениците се върнаха в училище. Засега данните за Варна и останалите  общини в региона,..

публикувано на 30.11.21 в 16:44

Изследват безплатно варненци за ХИВ/СПИН на 1 декември

По повод Световния ден за борба с ХИВ/СПИН на 1 декември от 9.00 часа в двора на Медицинския университет във Варна ще бъде открит мобилен кабинет, в който студенти, преподаватели и всички желаещи граждани могат да се изследват безплатно и напълно анонимно за своя ХИВ-статус. Кабинетът е част от традиционната АНТИСПИН кампания във Варна, организирана..

публикувано на 30.11.21 в 15:27

МРРБ: Участъкът от "Струма", където стана катастрофата, няма Акт 16

До ден днешен пътят, където стана инцидентът със северномакедонския автобус, няма Акт 16 , защото не са приключили отчуждителните процедури. Това заяви регионалният министър Виолета Комитова на брифинг в МРРБ, на който представи резултатите от възложената проверка на пътния участък Драгичево – Долна Диканя, предаде БГНЕС. И тук сме строили на чужда..

публикувано на 30.11.21 в 14:44

Откриват PCR лаборатория в ДКЦ ”Св.Клементина”

Първата ПСР лаборатория в общински диагностично –консултативен център ще заработи до дни в ДКЦ ”Св.Клементина” във Варна. Това съобщи д-р Иван Иванов, управител на здравното заведение. Лабораторията е  добре оборудвана за извършване на тестовете за коронавирус, обясни Иванов. Ковид зоната на здравното заведение вече не работи денонощно, но..

обновено на 30.11.21 в 14:37

Денков: Големите ученици се връщат в клас, когато дойдат обещаните от МЗ тестове

По-големите ученици – от 5 до 12 клас, ще се върнат в училище, когато бъдат получени обещаните от Министерството на здравеопазването тестове. Това заяви пред bTV министърът на образованието Николай Денков. В момента в склада в Лозен има около 400 хил. теста. Те ще бъдат разпределени за тестването на малките ученици до края на следващата седмица...

публикувано на 30.11.21 в 14:17