Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Представиха календара "Стара Варна" за 2022 година

12 художествени фотографии разказват за живота в морската столица в края на XIX и началото на XX век

За 23-та поредна година излезе от печат календарът „Стара Варна”. Изданието за 2022 година беше представено днес в едноименния музей в морската столица, намиращ се на улица „Цар Калоян” 5 в центъра на града.

Календарът съдържа 12 уникални фотографии, разказващи за живота и духа на Варна в периода между 1880-та и 1970-та година.

"Календарът е един прекрасен албум, в който има вълшебни прозорци към доброто старо време, което е нашето бъдеще", каза в началото на представянето основателят на музея хаджи Ламбрин Сотиров.


По-голямата част от фотографиите са непоказвани досега пред широката варненска публика. На корицата е изобразено Пристанище Варна от края на XIX век. На снимката има и надпис „Хубав живот” или "Dolce vita", тъй като надеждата на хаджи Ламбрин Сотиров е 2022 година ще бъде по-добра.

"Фотографията на месец януари е една загадка. На преден план се виждат типичните за Варна обли прозорци", каза създателят на календара и предизвика широката общественост да разгадае кое точно е мястото на фотографията.

Снимката на февруари показва сградата на страрата митница.


"Тя е заснета от мачтите на един параход, който влиза в пристанището. Известна е заповедта на началника на митницата от края на XIX век, с която той забранява на младите митничари да се разхождат по покрива в обедно време, защото чупят керемидите и започва да вали върху документите в митницата", разказа с усмивка хаджи Ламбрин Сотиров.

Той акцентира и върху изображението за юли, което показва първият луксозен дървен ресторант, намиращ се на мястото на сегашния Фестивален и конгресен център.

"В дъното на изображението се вижда входа на Морската градина, която първоначално е имала ограда от ковано желязо. На входа е пишело "Забранено за войници и кучета", каза Ламбрин Сотиров.


В календара могат да бъдат видяни още стари фотографии на улиците „Княз Борис” и „Преславска”, Двореца в „Евксиноград”, манастирът „Св. Св. Константин и Елена”, Побити камъни, крайцерът „Надежда” и торпедоносецът „Дръзки”, както и Катедралният храм "Свето Успение Богородично" със старите кубета отпреди подмяната им през 1937 година. Една от най-любопитните фотографии, хаджи Ламбрин Сотиров е оставил за декември. Тя представлява панорамна снимка на Варна от Север.


Всички изображения в календара са от фонда на музея, съдържащ 6500 фотографии от Варна, както и още 2500 стари снимки от други градове в страната.

Чуйте повече в репортажа на Иван Барбов:Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Колекциите на Етнографската къща в Добрич вече и в интернет

В края на миналата година екипът на Етнографската къща към Регионалния исторически музей в Добрич започва нова инициатива , чрез която целта е в онлайн пространството да бъдат представени колекциите, които се съхраняват там. През последните две години, заради сложната епидемична обстановка, голяма част от идеите на музейните работници се реализират..

публикувано на 17.01.22 в 16:36

Нено Белчев представя изложбата „Художнико, отрежи езика си”

Изложбата е част от поредицата "ПОКАЖИ МИ ЕЗИКА СИ!", а повечето рисунки са изпълнени с акрилни бои върху черна хартия. Някои са цветни, но повечето са черно-бели. За разлика от заглавието на изложбата, което е перафраза на Матис, рисунките са съвсем непретенциозни, твърди авторът и определя себе си като "свободен електрон, който си бръмчи, ей тъй, без..

публикувано на 17.01.22 в 12:48

"Кървава сватба" на Федерико Лорка ще се играе премиерно във Варна

Представленията са на 18 и 19 януари 2022 от 19.00 часа на сцената на Драматичен театър "Стоян Бъчваров". Пиесата „КЪРВАВА СВАТБА“ на най-значимия испански поет и драматург на XX век Федерико Гарсия Лорка е втората от селската трилогия, която режисьорът Стоян Радев Ге. К. поставя на Варненска сцена . Чувствената, романтична и страстна история за..

публикувано на 17.01.22 в 06:10

Тази година няма да има "Варна Лит"

Международният литературен фестивал „Варна Лит“ няма да се проведе през тази година, оповестиха организаторите. Според тях миналогодишното издание на феста с мото „Герои сега“ е пожънал истински успех, но този успех е постигнат въпреки съкратения бюджет в сравнение с предишни години, и то бюджет, предоставен едва 3 дни преди началото на..

публикувано на 14.01.22 в 15:00

Градската художествена галерия във Варна с нов директор

Градската художествена галерия във Варна има нов директор. Доротея Павлова наследява поста от изкуствоведа Пламена Рачева. Сред основните й приоритети са дигитализация на фонда на галерията, образователна програма за формиране на публики.  Ще се постарая да продължа традицията на галерията, която има 70-годишна история, да продължа това, което е..

публикувано на 14.01.22 в 14:51

Десетте читалища в община Балчик очакват изпълнение на общинската субсидия през 2022

Пламен Банчев остава начело на Общинското читалищно сдружение след проведено отчетно-изборно събрание на неправителствената организация. Запазва се и Управителният съвет от трима членове, в състава му влизат още  Елица Стайкова - секретар на НЧ „Васил Левски“ - Балчик, и Надя Куртева от НЧ „Бачо Киро“ – с. Кранево. Основната дейност на организацията..

публикувано на 13.01.22 в 15:59

13 януари – Ден на българското кино

На 13 януари – датата на първата публична прожекция на филма на легендарния пионер в киното Васил Гендов „Българан е галант”, българската филмова общност чества своя професионален празник. В немия черно-бял филм, разказващ за любовните неволи на бонвивана Българан,..

публикувано на 13.01.22 в 07:22
Подкасти от БНР