Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Тютюнопушенето - първата причина за рак на белия дроб

Доц. Николай Цонев

Ноември е международният месец за борба с рака на белия дроб. Кои симптоми издават заболяването, фактор ли е тютюнопушенето и кои са рисковите групи. На тези и още въпроси отговори потърсихме от доц. Николай Цонев - ръководител на направление „Онкология“ в УМБАЛ „Света Марина“ във Варна.

Цялото интервю с него може да чуете в прикачения звуков файл:

Доц. Цонев, кои са най-характерните симптоми за заболяването - рак на белия дроб?
За съжаление всички онкологични заболявания, в това число и рака на белия дроб, в ранните стадии или нямат симптоми, или те са неспецифични. Все пак има някои симптоми, които в по-късните стадии са добре изразени. Такива са появата на хронична кашлица, изхрачването на кървави жилки, както и загубата на тегло. В някои случаи самите пушачи установяват промяна в така наречената тяхна тютюнджийска кашлица, в характера й, което е и алармиращ симптом.
Възрастта и начинът на живот определящ фактор ли са?
Несъмнено възрастта е фактор за развитието на рака на белия дроб. Най-висока честота има между шестата и седмата декада на живота. Докато факторите, които са свързани с начина на живот, естествено най-изразеният е тютюнопушенето. Това е факторът с най-голяма тежест в съвременния живот като при пушачите рискът е над 13% за развитие на рак на белия дроб. Съществуват естествено и други фактори - замърсяването на околната среда или на градската среда, също така професионалните вредности, запрашените среди, работа с азбест.
А кои симптоми не бива да подминаваме и подценяваме, и е важно да се консултираме със специалист навреме?
Всички симптоми, които пациентът сметне за нередни, са алармиращи и той е добре да се консултира поне с личния си лекар. Споменах водещите - промяната в характера на кашлицата, новопоявилата се хронична кашлица. Други симптоми са например рецидивиращите пневмонии в рамките на една година на едно и също място, които след антибиотично лечение се повлияват, но по-късно рецидивират на същото място. Това е друг симптом, който е важен.
Идват ли навреме пациентите или се открива заболяването в късен стадий в повечето случаи?
За съжаление за България над 70% от пациенти са открити в късен стадий, а това корелира и с общата им преживяност. От друга страна и затруднява лечението. Всъщност тези пациенти не могат да бъдат лекувани радикално, което означава, че мерките са единствено за подобряване на качеството на живота или удължаване на живота.
Можем ли да кажем кой от двата пола е по-засегнат?
При напреднала възраст доминира мъжкият пол, но за съжаление при младите пациенти е едно към едно - мъжки и женски пол.
ВИЖТЕ ОЩЕ

77 години след ужаса на Холокоста: Човечеството не си е взело поука

На 27 януари отдаваме почит към милионите евреи и невинни хора, станали жертва на нацисткия геноцид по време на Втората световна война, по-известен като Холокост. Именно на този ден, през 1945 година са освободени малцината оцелели от концентрационния лагер "Аушвиц". В него са били избити над 6 милиона евреи , но освен тях са преследвани и убивани..

публикувано на 27.01.22 в 10:30

Пенка Илиева: Пътят до пристанище „Варна-Запад“ е опасен, институциите не реагират

650 хиляди тежкотоварни автомобили и 8 300 автобуса преминават, на година, по разбития път за пристанищен терминал „Варна-Запад“. Това съобщи за Радио Варна Пенка Илиева, която е председател на Пристанищния синдикат към КНСБ в порта. Пътят е осеян с дълбоки дупки и е опасен за движение, подчерта Илиева. Тя напомни, че синдикатите в..

публикувано на 26.01.22 в 08:28

Повече домашни посещения и единни стандарти за дейността искат акушерките

Да бъдат въведени единни стандарти за домашно посещение от акушерки, проследяващи бременността, искат от съсловието. Акушерството въпреки че е ориентирано към индивидуалния подход към всяка жена, трябва да има норми. Трябва да има ясно разписани правила, каза Ина Ненова, акушерка и председател на консултативния съвет на акушерките към..

публикувано на 25.01.22 в 09:05

Атанас Стойчев представя "Любов до повръщане"

Излезе от печат новата книга на Атанас Стойчев - "Любов до повръщане". Ревностните му читатели ще познаят повечето от разказите в нея. Те са обединени от еротичната тема в творчеството му.  В книгите му има и много други теми, с които е пълен живият живот. Просто тук те са потопени в стихията на Любовта и вечното противоборство между Мъжа и..

публикувано на 24.01.22 в 09:00

Фотографът Христо Момчаров: "В бизнес средата няма никаква възможност за отпускане"

Христо Момчаров е фотограф, който има студио от 2009 година. Основната му насоченост е фотография за бизнеса – продуктова фотография, снимки за онлайн магазини, рекламна фотография, снимки на продукти, бизнес услуги, събития, интериор, екстериор. Една от най-актуалните дейности за бизнеса, с които Христо Момчаров се занимава, са 360-градусови виртуални..

публикувано на 23.01.22 в 13:57

Акушерството като призвание

Навръх 21 януари, когато отбелязваме Бабинден по стар стил, ви срещаме с две млади акушерки от Варна, които са част от младата вълна в професията. Мерлин Бейтула и Кремена Панова определят акушерството като призвание е не като професия. "Акушерството изисква голямо сърце, отдаденост и много търпение", каза Мерлин, която завършва Медицинския..

публикувано на 21.01.22 в 08:58

Всеки сам си преценя, защото всеки знае мене си

Преценям, антиваксър и изчегъртване са най-употребяваните думи на 2021-ва. Това показа широко проучване, проведено на платформата за грамотност „Как се пише?“. След тях с броени гласове разлика оспорваната битка за третото място загубиха ваксина и зелен сертификат. В челната десетка влизат още промяна, избори, бустерна доза,..

публикувано на 20.01.22 в 10:32
Подкасти от БНР