Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Абстрактните пространства на Валентин Узунов

Десет години по-късно Валентин Узунов отново представя своя самостоятелна изложба във Варна. Абстрактните живописни платна са подредени в галерия "Папийон". И ще останат там до 9 декември. Експозицията е съставена от най-новите творби на автора, завършени в последните дни, както и картини от любими негови цикли през годините.

Да бъдат представени творбите на художника Валентин Узунов с думи е като да се използва нишката на Ариадна и да бъде преведена сетивността на зрителя през лабиринт от сложни цветове, структурни форми и обобщена емоция. Картините на Валентин Узунов предизвикват различни асоциации, но винаги усещане за стабилна хармония, плавност и дълбочина, събиращи в себе си натрупване от древногръцките легенди до сегашната ни действителност. Формите при него нямат ясно изграден контур. Цветовете са усложнени още от палитрата и многото решителни напластявания, отнемания, издрасквания, щрихи, които създават  нова динамика и дълбочина, които въвличат зрителя в новите пространства на Валентин Узунов.

"Това са последните ми работи. Те включват една серия цикъл "Диалози" и "Фрагменти". Просто съм ги обединил в едно. Някъде има фигуративност, някъде има само чисто живописно наслояване. Общо взето това е. В темата търсим с израстните средства на цвета, на живописта, на съотношението на стойностите в пространството. Искам да дам дълбочината на живописта, моето усещане към цвета."

Цялото интервю с Валентин Узунов чуйте в звуковия файл.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Нови отличия за децата от студио "Сарандев" в Добрич

С поредни отличия започна годината за Студиото за поп-рок певци „Сарандев“ в Добрич. Ванина Григорова, Мартин Стоянов и Росен Петров заслужено бяха удостоени от журито с призовите места в първия етап от Националния конкурс за млади изпълнители на популярна песен „Песенна палитра“ – град Карлово. Сред оценяващата комисия са имената на Маргарита..

публикувано на 19.01.22 в 15:11

Академия за създатели на културен живот

Академия за създатели на културен живот ще има във Варна. Организатори са от младежка формация "Аморфа". С енога ще бъдат изградени организационни умения на млади хора, които те ще могат да използват в личното и професионалното си развитие. Те ще се научат да развиват една дейност, да реализират идеите си, да се свързват с хора, които да им помагат, да..

публикувано на 19.01.22 в 10:53
Кукерски маски

Да победим злото чрез доброто

Национален конкурс за кукерска маска  "Да победим злото чрез доброто" организира Народно читалище  "Освобождение-1884" в село Шейново . В конкурса могат да вземат участие деца и младежи на възраст от 6 до 18 години . Целта на конкурса е да популяризира кукерските обичаи като част от културното наследство на Европа, разкриване на разнообразието..

публикувано на 19.01.22 в 10:00

Книга с пейзажи и разкази за Атанасовското езеро ще бъде представена в Бургас.

Книгата "Полет в солта" на младата художничка Биляна Дешева ще бъде представена тази вечер в Бургас. Денят е избран не случайно, защото на този ден езерото има своя имен ден. През юли 2020 г. Биляна прекарва един месец в рисуване на Атанасовското езеро и неговите пернати обитатели – пеликани, фламинго, лопатарки, чапли, рибарки, корморани и др...

публикувано на 18.01.22 в 17:00

Общината: Повече пари за "ВарнаЛит" само с промени в правилника

Литературният фестивал "Варна лит" не може да получи по-висока субсидия от предоставяните досега от фонд 'Култура", защото не изпълнява критериите.  Антония Йовчева - директор на дирекция „Култура и духовно развитие” в Община Варна коментира финансирането на литературния фестивал „ВарнаЛит”, който по решение на организаторите тази година няма да се..

публикувано на 18.01.22 в 15:39

Библиотеката при НЧ „Паисий Хилендарски” в Балчик отличи „Читател на година 2021”

За поредна година библиотеката отличи „Читател на годината 2021”. Инициативата има за цел да насърчи четенето сред всички възрасти и да подпомогне процеса на изграждане на читателски навици сред децата и тийнейджърите По регламент всяко от обслужващите звена на библиотеката излъчва между своите читатели носител на приза „Читател на..

публикувано на 18.01.22 в 14:43

140 години от рождението на бащата на Мечо Пух

„Колкото повече, толкова повече”! Или – „С каквито се събереш – с такива се събираш”. Или – „Когато не знаеш къде отиваш винаги отиваш другаде”. Сигурно тези цитати Ви звучат познато. Разбира се, че те са на най-известното мече в света – Мечо Пух. Днес е денят, в който отбелязваме 140-та годишнина от рождението не неговия създател Алън..

публикувано на 18.01.22 в 14:38
Подкасти от БНР