Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Над 200-годишна джамия тъне в разруха

На около 90 км от Варна се намира Лопушна. Там живеят над 600 души и почти всичките са мюсюлмани. В дългополското село има новопостроена джамия, а до нея - друга, която тъне в разруха. Датира от 1802 година. Мечтата на кмета на селото е да се реставрира джамията, за да се съхрани тази забележителност, съградена от предците.

Дъбът, който е в основата ѝ, е дялан на ръка. Молитвеният дом е впечатляващо запазен за възрастта си. Кметът Халил Насуфов разказва, че старите майстори са знаели точно кога да отрежат дървото, за да построят стабилна конструкция:


"Винаги зимата са ги отсичали, защото тогава дървото се подготвя за студените месеци. Листата опадват, цялата течност през корените я пуска в почвата и тогава става твърда и червеи много трудно могат да го ядат. Знаели са кога да се отсече едно дърво, къде да се съхрани, как да се съхрани. Следели са луната, времето – дъжд, вятър, студ, сняг. Тези двете колони, 200-годишни, още си личат ръцете на майстора – как ги е дялал. И още е здраво!", казва Насуфов.

220-годишната джамия е претърпяла само частичен ремонт през 90-те години на миналия век – сменени са някои изгнили дъски и греди. Иначе всичко друго е автентично. В първата стая, в която се влиза, хората си говорят и обсъждат свои проблеми и радости.

Стаята в която вярващите общуват

Разговорите обаче спират, когато през малка и тясна вратичка се влезе в стаята за молитва.


След дъждовете една от стените се лющи, а греда е започнала да гние. Вътре си личи, че тук не е влизано с години. Халил Насуфов казва, че това е живата история на Лопушна и тя трябва да бъде съхранена:

"Не са толкова много пари, просто трябва да се направи една организация. Мисля че, ако се обърнем към населението тук и в съседните села, всеки ще даде по някой друг лев да може да се реставрира, да се направи някакъв частичен ремонт. Мисля че няма да има проблеми. Да се види къде, какво е нужно, керемида ако има за смяна, греди, дъски да се сменят. Да няма течове при дъжд."


Кметът се надява, че и държавата ще подпомогне реставрацията на старата джамия. Тогава думата ще има Община Дългопол, на чиято територия е Лопушна.

Чуйте целия репортаж в звуковия файл:


Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Над 100% ръст в пътуванията на българи в чужбина през декември 2021

През декември 2021 г. в условията на продължаващата епидемична обстановка пътуванията на български граждани в чужбина са 551.0 хил., или със 104.5% над регистрираните през декември 2020 година. През декември 2021 г. посещенията на чужденци в България са 475.1 хил., или с 92.4% повече в сравнение с декември 2020 г., като транзитните преминавания са..

публикувано на 28.01.22 в 11:24

Ресторантьорският бизнес е в шах

В шах! – така отвърна на въпроса как работят ресторантите в условия на ограничения и жестоки цени на тока Марияна Митанова – управител на един от най-старите ресторанти в Балчик – „Морско око“. Обектът, доскоро работил като целогодишен, спря работа през зимата заради намалялата клиентела при условието „зелен сертификат“ и неизвестните колко голяма ще..

публикувано на 27.01.22 в 12:35

Варна ще е домакин на Форум за индивидуални консултации относно инвитро с донорски яйцеклетки

Медицински център за репродуктивно здраве ще представи своята донорска програма за яйцеклетки в град Варна. Събитието ще се проведе на 29 януари, от 11 ч. в хотел на бул. "Княз Борис I" 111. Всички двойки, посетили Деня на отворените врати, ще получат възможността за безплатни консултации с ръководителя на донорска програма д-р Дарина Давидова...

обновено на 27.01.22 в 12:32

В Оброчище събират средства за рехабилитация на дете, спасено от лекарите след масивен инсулт

В средното училище „Христо Смирненски“ в балчишкото село Оброчище е поставена дарителска кутия, за да се подпомогне финансово семейството на 12-годишно дете, нуждаещо се от рехабилитация. Който иска да даде своята лепта, може да го направи в работните дни от 8:00 до 16:00 часа, съобщават от учебното заведение. Директорът Павлина Стоянова уточни,  че..

обновено на 26.01.22 в 17:00

Сокът от моркови бори хипертонията

Редовното пиене на сок от моркови намалява високото кръвно, съобщава „Експерс“. „Морковеният сок помага при високо кръвно. Анализът показва, че той понижава систолическото и диастолическото налягане“, заяви Хариет Уайтхед, автор на статията. В статията се цитират данни от проучвания, според които консумацията на моркови е в пряка връзка с ниското..

публикувано на 26.01.22 в 16:59

Село Бозвелийско - най-многолюдното в община Провадия

Последното преброяване на населението изведе Бозвелийско на първо място по брой население сред селата в община Провадия. С постоянен адрес в момента там са 1377 души, което е с 53 души повече в сравнение с 2011 година. С това Бозвелийско изпревари село Блъсково, което доскоро държеше първото място. Истината е, че село Бозвелийско в повечето време..

обновено на 26.01.22 в 10:19

Международен ден на митниците

На 26 януари митническите служители отбелязват Международния ден на митниците. Световната митническа общност празнува в чест на състоялата се на този ден през 1953 г. първа официална сесия на Съвета за митническо сътрудничество , познат днес като Световна митническа организация (СМО). Днес страните - членки на Световната митническа организация, са 183...

публикувано на 26.01.22 в 10:12
Подкасти от БНР