Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"От фермата до трапезата" залага намаляване на пестицидите наполовина

Парламентът на ЕС подкрепи стратегията на Европейската комисия От фермата до трапезата.  До гласуване на резолюцията се стигна заради силна атака на фермерски организации срещу стратегията с мотивите, че европейският подход ще намали добивите на култури и ще повиши цените на храните. Резултатът от нея, според тях, ще е изнасяне на селскостопанското производство в трети държави, където изискванията към производството са занижени. За да се постигнат целите, заложени в Зелената сделка, в бъдеще трябва да се произвежда устойчива и здравословна храна. Съгласно стратегията „От фермата до трапезата“ използването на пестициди трябва да бъде намалено наполовина до 2030 г.  Херберт Дорфман,  докладчик от комисията по земеделие за резолюцията „От фермата до трапезата“ заяви след гласуването:

Целта е да гарантираме, че храната в Европа е по-здравословна и по-балансирана, че земеделските производители и потребителите заедно са отговорни за по-устойчиво земеделие. Нашите фермери вече правят много в тази посока. Ако ние ги помолим да използват още по-малко пестициди, торове и антибиотици, тогава ние също трябва да ги подкрепим. В противен случай отглеждането и производството може  да бъдат преместени в трети страни. Храната трябва да е на достъпни цени.

Европейските депутати искат да стандартизират нивото на хуманно отношение към животните с помощта на научно обосновани показатели. Отглеждането на селскостопански животни в клетки трябва да се прекрати постепенно. Продуктите от животински произход от трети страни следва да бъдат разрешени само ако отговарят на стандартите на ЕС, коментира Евродепутатът Аня Хазекамп, председател на интерпарламентарната група за хуманно отношение към животните:

Днес говорим за храната, за жизненоважния източник на енергия, който ни захранва и подобно на горивата, които захранват нашите фабрики и автомобили, нашата хранителна система трябва да претърпи преход, защото начинът, по който се храним днес, подкопава нашето бъдеще. Инвестирайки в преход към по-растителна диета, можем да пощадим животните от страданието, да се борим с болестите, свързани с храната, да спасим ценни земеделски земи и биоразнообразие и да ограничим въздействието върху климата на това, което е в нашите чинии. Предоставяйки храна с  чисти етикети и справедлива цена, ние можем да позволим на потребителите да правят по-информиран избор за околната среда, животните и собственото си здраве.

Има нужда от по-голяма устойчивост в цялата верига за доставки на храни. За тази цел всички участници – от ферми до домакинства – трябва да дадат своя принос. В същото време Комисията на ЕС трябва да гарантира, че фермите получават справедлив дял от печалбата. За тази цел правилата на конкуренцията трябва да бъдат адаптирани по такъв начин, че позицията на земеделските стопани във веригата на доставки да бъде укрепена, коментира комисарят здравеопазването и безопасността на храните Стела Кириакидис:

"Европейската храна вече поставя глобален стандарт за безопасна и висококачествена храна. И това е резултат от години на разработване на политики на ЕС, съчетани с усилията на всички участници в хранителната верига. Сега също така трябва да гарантираме, че храната е устойчива както за хората, така и за планетата, както и за производителите, за фермерите, за рибарите и производителите на аквакултури и предприятията в цялата хранителна верига. Трябва да ускорим прехода към устойчивост и природосъобразна хранителна система. Европа е първият двигател в тази област. Трябва да работим заедно с всички заинтересовани, за да засилим нашето лидерство. Системната промяна изисква постоянство, ангажираност и смелост за промяна."

Европейската стратегия „От фермата до трапезата“ отчита разхищението на храна като сериозен проблем и залага цели, които всяка държава членка трябва да постигне, за да намали безсмисленото пилеене на ограничени природни ресурси.  Общоевропейско проучване отчита, че всеки българин изхвърля годишно по 94 килограма храна, докато в съседна Гърция това количество е два пъти по-малко. Експерти припомнят, че за производството на 1 кг телешко месо се изразходват 10 хиляди литра вода, а за да се произведе една чаша кафе са нужни 100 литра вода. Похабявайки храната, ние изчерпваме ресурсите на планетата. 

Чуйте повече в прикачения звуков файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Движението на камиони над 20 тона ще бъде ограничено в някои области

Движението на камиони над 20 тона по пътни участъци на територията на областите Русе, Шумен, Велико Търново, Търговище, Разград и Силистра ще бъде ограничено от 13:00 до 21:00 ч. днес поради очакваните високи температури над 35 градуса. Това съобщиха от пресцентъра на Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ). В област Русе ще бъде..

публикувано на 15.07.24 в 06:57

Без ток на 15 юли

Поради извършване на обслужване на съоръженията за доставка на електроенергия във Варна и областта, ще бъде прекъснато електрозахранването на няколко места.  От 09:00 ч. до 16:30 ч. токът спира във Варна - ул. Антон Неделчев, ул. Доспат, ул. Ивайло, ул. Кап. Георги Мамарчев, ул. Кап. Райчо Николов, ул. Патриарх Евтимий, ул. Средна гора, ул. Стара планина,..

публикувано на 15.07.24 в 06:12

Слънчево и горещо

Днес ще е слънчево с временни увеличения на облачността, предимно висока. Без валежи. Ще духа до умерен вятър от изток-североизток. Остава горещо с максимални температури между 36° и 41°, по крайбрежието от 30° до 35°, за Варна около 34°. Вълнение на морето 2-3 бала. Температура на морската вода 26°-27°.

публикувано на 15.07.24 в 06:01

Пожарът до с. Слънчево е локализиран

По информация на оперативния дежурен в Областната администрация, към 22:30 пожарът до село Слънчево е локализиран. На място остават три пожарни, една се насочва към квартал "Владиславово", военнослужещите от Военноморските сили са освободени. Магистралата остава затворена до сутринта, когато ще бъде взето решение дали да бъде отворена.

публикувано на 15.07.24 в 03:08

12 противопожарни автомобили остават и през нощта на мястото на пожара край село Слънчево

12 екипа с противопожарни автомобили остават и през нощта на мястото на пожара край село Слънчево , община Аксаково.  От Висшето военноморско училище "Никола Вапцаров "са осигурили дронове, с които утре ще бъде обследван от въздуха района на пожара. В ъв Варна пожарите са овладeни.

публикувано на 14.07.24 в 21:53
Пожар

Два големи пожара продължават да гасят огнеборците във варненско

Останалите по-рано възникнали огнища на огнената стихия са овладени.  Това каза старши комисар Тихомир Тотев-директор на варненската пожарна служба. Тотев съобщи, че екипи от военноморските сили са пристигнали на мястото на пожара край село Слънчево и помагат за потушаването му.  Няма опасност този пожар да застигне населените места. Във Варна..

публикувано на 14.07.24 в 20:02

Доброволците да гасят огъня само под ръководство на пожарникарите

Разраства се пожарът, възникнал между летище Варна и село Слънчево, пламъците вървят към Игнатиево и селата Припек и Баново. Десет машини, осигурени от пътно-строителните фирми, са включени в овладяването на огъня. Областният управител на Варненска област проф.Андрияна Андреева е поискала от командира на ВМС контраадмирл Кирил Михайлов да бъдат..

публикувано на 14.07.24 в 18:28