Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

"От фермата до трапезата" залага намаляване на пестицидите наполовина

Парламентът на ЕС подкрепи стратегията на Европейската комисия От фермата до трапезата.  До гласуване на резолюцията се стигна заради силна атака на фермерски организации срещу стратегията с мотивите, че европейският подход ще намали добивите на култури и ще повиши цените на храните. Резултатът от нея, според тях, ще е изнасяне на селскостопанското производство в трети държави, където изискванията към производството са занижени. За да се постигнат целите, заложени в Зелената сделка, в бъдеще трябва да се произвежда устойчива и здравословна храна. Съгласно стратегията „От фермата до трапезата“ използването на пестициди трябва да бъде намалено наполовина до 2030 г.  Херберт Дорфман,  докладчик от комисията по земеделие за резолюцията „От фермата до трапезата“ заяви след гласуването:

Целта е да гарантираме, че храната в Европа е по-здравословна и по-балансирана, че земеделските производители и потребителите заедно са отговорни за по-устойчиво земеделие. Нашите фермери вече правят много в тази посока. Ако ние ги помолим да използват още по-малко пестициди, торове и антибиотици, тогава ние също трябва да ги подкрепим. В противен случай отглеждането и производството може  да бъдат преместени в трети страни. Храната трябва да е на достъпни цени.

Европейските депутати искат да стандартизират нивото на хуманно отношение към животните с помощта на научно обосновани показатели. Отглеждането на селскостопански животни в клетки трябва да се прекрати постепенно. Продуктите от животински произход от трети страни следва да бъдат разрешени само ако отговарят на стандартите на ЕС, коментира Евродепутатът Аня Хазекамп, председател на интерпарламентарната група за хуманно отношение към животните:

Днес говорим за храната, за жизненоважния източник на енергия, който ни захранва и подобно на горивата, които захранват нашите фабрики и автомобили, нашата хранителна система трябва да претърпи преход, защото начинът, по който се храним днес, подкопава нашето бъдеще. Инвестирайки в преход към по-растителна диета, можем да пощадим животните от страданието, да се борим с болестите, свързани с храната, да спасим ценни земеделски земи и биоразнообразие и да ограничим въздействието върху климата на това, което е в нашите чинии. Предоставяйки храна с  чисти етикети и справедлива цена, ние можем да позволим на потребителите да правят по-информиран избор за околната среда, животните и собственото си здраве.

Има нужда от по-голяма устойчивост в цялата верига за доставки на храни. За тази цел всички участници – от ферми до домакинства – трябва да дадат своя принос. В същото време Комисията на ЕС трябва да гарантира, че фермите получават справедлив дял от печалбата. За тази цел правилата на конкуренцията трябва да бъдат адаптирани по такъв начин, че позицията на земеделските стопани във веригата на доставки да бъде укрепена, коментира комисарят здравеопазването и безопасността на храните Стела Кириакидис:

"Европейската храна вече поставя глобален стандарт за безопасна и висококачествена храна. И това е резултат от години на разработване на политики на ЕС, съчетани с усилията на всички участници в хранителната верига. Сега също така трябва да гарантираме, че храната е устойчива както за хората, така и за планетата, както и за производителите, за фермерите, за рибарите и производителите на аквакултури и предприятията в цялата хранителна верига. Трябва да ускорим прехода към устойчивост и природосъобразна хранителна система. Европа е първият двигател в тази област. Трябва да работим заедно с всички заинтересовани, за да засилим нашето лидерство. Системната промяна изисква постоянство, ангажираност и смелост за промяна."

Европейската стратегия „От фермата до трапезата“ отчита разхищението на храна като сериозен проблем и залага цели, които всяка държава членка трябва да постигне, за да намали безсмисленото пилеене на ограничени природни ресурси.  Общоевропейско проучване отчита, че всеки българин изхвърля годишно по 94 килограма храна, докато в съседна Гърция това количество е два пъти по-малко. Експерти припомнят, че за производството на 1 кг телешко месо се изразходват 10 хиляди литра вода, а за да се произведе една чаша кафе са нужни 100 литра вода. Похабявайки храната, ние изчерпваме ресурсите на планетата. 

Чуйте повече в прикачения звуков файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ
трафик

Интензивен трафик по бул."Сливница" във Варна

Натоварено е към този час движението по основните артерии в града. На бул. "Сливница" има лека катастрофа между лек и тежкотоварен автомобил с материални щети, видя репортер на Радио Варна. Вследствие на инцидента се образуват колони от автомобили в посока от центъра към кварталите.

публикувано на 12.02.25 в 18:13

Община Добричка обмисля нов референдум за ветропарковете

Община Добричка обмисля инициирането на нов референдум във връзка с инвестиционните намерения за изграждането на ветроенергийни паркове на територията ѝ. През 2024 г. общинската администрация подготвяше провеждането на референдум, заедно с парламентарните избори на 27 октомври, който беше отменен ден преди датата за местното допитване. Като..

публикувано на 12.02.25 в 16:32

В два козметични салона във Варна откриха опаковки ботокс и хиалурон, проверките продължават

В два козметични салона във Варна откриха празна ампула от ботокс и ампули с хиалуронова киселина. Проверки са извършени в 15 обекта. Това каза д-р Петър Янев-директор на дирекция "Медицински дейности" в Регионалната здравна инспекция във Варна. Вече тече разследване, но студиата за красота не са затворени. Тези обекти са предназначени за предоставяне..

публикувано на 12.02.25 в 15:35
Снимката е илюстративна

Изграждат кабинети в училищата в община Балчик

Предстои из­граж­да­не­то на два STEM ка­би­не­та в Основно учи­ли­ще "Антим I" в Балчик. Еди­ният ще бъ­де по ма­те­ма­ти­ка и ин­фор­ма­цион­ни тех­но­ло­гии за 5-7 клас, а дру­гият - по при­род­ни нау­ки за де­ца­та от на­ча­лен курс, съоб­щават от учебното заведение. Два­та STEM ка­би­не­та по проект "Из­граж­да­не на учи­лищ­на STEM сре­да" са на..

публикувано на 12.02.25 в 14:51
Магистър-фармацевт Димитър Маринов, председател на Българския фармацевтичен съюз.

Сдвояваме е-здраве и в аптеките

И в аптеките да се извършва т.нар. сдвояване с приложението е-здраве. Тази възможност беше обсъдена между министъра на електронното управление Валентин Мундров и председателя на УС на Българския фармацевтичен съюз /БФС/ Димитър Маринов. Понастоящем приложението може да инсталира всеки, който има електронен подпис, в противен случай сдвояването се..

публикувано на 12.02.25 в 13:56

Всеки трети ученик в Балчик с наднормено тегло, увеличават се децата със СОП

В об­щи­на Бал­чик има 11 дет­ски гра­ди­ни, в които са об­хва­на­ти об­що 572  де­ца. Всич­ки­те шест учи­ли­ща в об­щи­на­та са сре­дищ­ни и в тях се обу­ча­ват 1264 уче­ни­ци от пър­ви до 12. клас. Цен­тъ­рът за спе­циал­на об­ра­зо­ва­тел­на под­кре­па (ЦСОП) с ин­тер­нат "Ака­де­мик То­дор Са­мо­ду­мов" - се­ло Кра­не­во е преоб­ра­зу­ва­но­то..

публикувано на 12.02.25 в 13:36
Снимката е илюстративна

На първо четене НС одобри забраната на реклама и продажба на вейпове

Народното събрание одобри на първо четене забраната на вейповете. С решението се забранява продажбата и рекламата на продукти, съдържащи наркотични вещества, прекурсори или техни аналози,  продажбата и рекламата на продукти, съдържащи наркотични вещества, прекурсори или техни аналози,  предаде БНР.  ГЕРБ-СДС предложиха проект за решение за..

публикувано на 12.02.25 в 12:25