Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

От Андреевден денят започва да расте

Снимка: pravoslavieto.com

Православната църква почита на 30 ноември паметта на Св. Апостол Андрей Първозвани, който пръв от апостолите е бил повикан да тръгне след Христа.

Българският народ отбелязва Андреевден като празник на семето (зърното). Този ден се свързва с разбирането, че светлината в денонощието започва да расте – наедрява, затова някъде се нарича Едреевден, а слънцето да помръдва "както пиле в яйце", всеки ден по-малко денят се увеличава колкото с просено зърно. Макар и оскъдна, надеждата за светлина внася свежест и ведрина в душите на хората.

Според народното вярване Андреевден се нарича още и Мечкинден. Легендата разказва, че свети Андрей единствен от апостолите нямал празник, та възседнал една мечка и отишъл при Бога. Господ му казал "Който тебе не празнува, да го язди твоя кон". Затова на 30 ноември в определени региони на България варят царевица и я прехвърлят през комина, като викат: "На ти, мечко, варен кукуруз, да не ядеш суровия и да не ядеш стоката и човеците".

Традицията повелява сутринта рано да се взима от наедрялото зърно и да се хвърли в камината – нагоре, за да растат високо всички житни растения и да са едри като набъбналата царевица.

На особена почит на този ден са младите булки, а именно на тях се пада ритуалът с хвърлянето на варените семена, та както бързо наедряват те, тъй и булките да пълнеят с новите рожби.

На трапезата на този ден трябва да присъства жито, боб, леща, грах, просо или ечемик.

Имен ден празнуват Андрей, Андриян, Андрея, Андро, Храбър, Храбрин, Силен, Дешка, Първан и др.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Сателитите на Спейс-Х в нощно небе

SpaceX изстреля ракета със спътници Starlink

Американската компания SpaceX изстреля ракета Falcon 9 с група от микроспътници Starlink. Изстрелването от космодрума в Кейп Канаверал (Флорида) се състоя в 21:03 ч. местно време. Ракетата носител ще изведе в ниска околоземна орбита 49 микроспътника. Преди това първата степен на ракетата е използвана в девет изстрелвания. Служителите на SpaceX..

публикувано на 19.01.22 в 06:27

Къщата за бездомни в Добрич е запълнена

Къщата за временно настаняване на бездомни хора в община Добрич е запълнена. Пренощуване и храна се осигуряват за 8 нуждаещи се. В приюта за мъже към Фондация „Милостиво сърце“ са заети 4 от 6 места, като се очаква и те да бъдат запълнени до края на тази седмица. Общинският приют, в който все още тече ремонт, се очаква да започне да работи през месец..

публикувано на 18.01.22 в 17:23

Храмът "Св. Атанасий" отбеляза празника си с водосвет и рибен курбан (СНИМКИ)

 Храм „Св. Атанасий” във Варна отбелязва своя храмов празник днес. Ставрофорен иконом Дончо Александров, председател на храма, отслужи празничното богослужение , в съслужение със свещеници от морската столица. След светата литургия беше раздаден рибен курбан.  Даниела Стойнова с репортаж от празника, която разговаря и с именичката Атанаска..

обновено на 18.01.22 в 14:07

Майсторът няма работно време дори и на имен ден

На Атанасовден ви срещаме с майстор - кожаря Атанас Георгиев. Намираме го във Вълчи дол, а адресът е известен на всички местни хора - втората пресечка от входа на Вълчи дол, веднага след разклона за околовръстното. Там се намира неговата работилница, в която работи от време на време и по всяко време, защото майсторът, както казва Наско, няма работно..

публикувано на 18.01.22 в 11:10

Авокадото – новото „зелено“ злато

Авокадото, известно още като алигаторова круша, се превърна в новото злато в света заради високата си цена и огромното търсене. Това го превръща и в рисков бизнес, в който конкурентите се прецакват и дори се стига до смъртни случаи. Бизнесът с производство на авокадо в Кения е толкова печеливш, че организирани престъпни групировки вече започват да..

публикувано на 18.01.22 в 10:16

Ежедневието на един именик - Андон Донев

Той е програмист, музикант и бегач на дълго разстояние. От Шабла е, но с години живее и работи във Варна. Казва се Андон Донев. Постоянно работи по някакви музикални проекти и непрекъснато планира на кое състезание да се пусне, както у нас така и в чужбина. Често съчетава маратонските бягания с посещения на концерти. И не спира да пътува. Дори и в..

публикувано на 17.01.22 в 15:46

Жителите на Вълчи дол притеснени, че улиците ще останат тъмни заради икономии

Община Вълчи дол ще пести от улично осветление заради скъпия ток. Общата стойност на платената фактура от Община Вълчи дол за разходвана електроенергия през месец ноември 2021 година е 58 384,47 лева, докато за месец октомври 2021 потреблението на ел. енергия е било на стойност 20 951,47 лева. Разликата между двете фактури е 37 433,00 лева. Направената..

публикувано на 17.01.22 в 15:41
Подкасти от БНР