Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

По случай Мечкинден WWF разказва историята на мечока Живко

3
Мечокът Живко от Габровския Балкан, спасен от потенциална саморазправа на хора с него. Живко се радва на новия си дом в Национален парк „Централен Балкан“.
Снимка: WWF-България

Популацията на мечките в България намалява, от 500 през 2010 г. днес те са около 300. Страната ни, обаче е една от малкото държави в Европа с опазена полулация на това красиво и величествено животно. На Андреевден българският народ отбелязва и Мечкинден, защото според легендата Свети Андрей единствен от апостолите нямал празник, та възседнал една мечка и отишъл при Бога. Затова на 30-ти ноември в определени региони на България варят царевица и я прехвърлят през комина, като викат: "На ти, мечко, варен кукуруз, да не ядеш суровия и да не ядеш стоката и човеците". И до днес когато природаните дарове са оскъдни, мечките стигат до реколтата на хората. Подобна е историята на мечока Живко, която разказа Мария Качамакова от Спасителния мечешки отряд на WWF-България.

Спасен от потенциална саморазправа, Живко се радва на новия си дом

Спасителният отряд на WWF проведе успешна акция по преместването на мечка, определена като проблемна. Това е вторият път в историята на България, в който се състои подобна операция с цел спасяване живота на мечката и гарантиране сигурността и спокойствието на местните хора. Първата беше осъществена през септември също от Спасителния отряд на WWF, чиято мисия е да предотвратява потенциални конфликти между хора и мечки.

Експертът от Спасителния мечешки отряд на WWF Владимир Тодоров поставя GPS нашийник на мечока ЖивкоКакво се случи?

Поради липсата на достатъчно храна в гората тази година мечокът е принуден да потърси спасение в близост до населено място, където да си набави нужните за зимния сън запаси. Така е забелязан да напада ябълковите дървета и да рови в кофите за боклук на габровския квартал Горни Бакойци. Още при първия сигнал за навлязла в града мечка, Спасителният отряд на WWF, воден от опитния специалист Владимир Тодоров, заминава за мястото. Анализирайки ситуацията, експертите първоначално решават да прогонят животното от района с помощта на сигнални ракети. Мярката обаче дава частичен резултат – животното напуска трайно ябълковите градини, но, търсейки лесна плячка, се ориентира към местните стопанства, където намира домашни зайци и кокошки.

С оглед на новата ситуация специалистите преценяват, че е наложително мечокът да бъде уловен и преместен. За целта изграждат три хранилки, около които залагат фотокапани и примки. Тази стратегия им носи успех – животното се хваща в капана в близост до оградата на частен двор. Мечокът, който получава името Живко, е упоен, за да може да му бъде поставен нашийник с GPS (дарен от Южно-Централното държавно предприятие), с помощта на който експертите от Спасителния отряд да следят движението му в бъдеще. Измерването показва, че Живко е на възраст от около 4-5 години и тежи 120 килограма.

„Тези операции обикновено се провеждат в малките часове на денонощието. Понякога фотокапанът подава сигнал за заловена мечка в 2-3 часа през нощта и не можем да си позволим да чакаме до сутринта, защото животното може да се освободи дотогава. В тези случаи всяка минута е от огромно значение. За цялостното изпълнение на операцията освен задълбочени познания и добро оборудване е нужна и много воля, и отдаденост, но си заслужава. Удовлетворението е голямо, ако успееш да спасиш живот“, споделя Мария Качамакова, член на Спасителния мечешки отряд на WWF.

Докато трае упойката, Живко е преместен в отдалечена част на Национален парк „Централен Балкан“. По данни от нашийника става ясно, че до този момент мечокът се адаптира успешно към новия си дом, далеч от населени места.

Отвори очи, животните изчезват

WWF следва своята научно-базирана програма за превенция на конфликти между мечките и хората в рисковите райони на Родопите, Рила, Пирин и Централна Стара Планина. Експертите работят активно за намаляване нивата на бракониерство срещу мечките, както и срещу други защитени видове. За тази цел провеждат обучения на служителите в ресорните институции, правят редовни изследвания и мониторинги, анализират законодателството и процедурите на правоприлагане и изготвят препоръки за тяхното подобряване.

Освен специалистите, основна роля за спасяването на Живко имат и всички дарители на WWF, които подкрепят дейността на организацията за опазването на дивата природа в България и правят подобни акции възможни! Тази Коледа WWF стартира и кампанията „Отвори очи, животните изчезват“, с която иска да насочи общественото внимание именно към престъпленията срещу дивата природа у нас, които сякаш остават незабелязани в ежедневието. Всеки може да се включи в усилието за ограничаване на криминалната дейност в горите, като подкрепи кампанията на wwf.bg/koleda.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

"Алфа Рисърч": ГЕРБ-СДС с преднина от 8 % пред ПП-ДБ

ГЕРБ-СДС води с 8% пред "Продължаваме промяната-Демократична България", които губят 200 хиляди гласа на старта на кампанията, сочи изследване на "Алфа Рисърч". Социолозите прогнозират, че в парламента ще влязат досегашните 6 формации и очакват ниска избирателна активност на вота 2 в 1 след месец. Изследването на "Алфа Рисърч" е проведено сред 1000..

публикувано на 08.05.24 в 11:15

Кабинетът ще назначи нови областни управители

Кабинетът ще смени някои областни управители. Това става ясно от предварителния дневен ред на правителственото заседание, което ще де проведе този следобед от 14 часа, предаде БНР.  Това е първата точка като проект за решение, от която не става ясно в кои области ще са промените, но вероятно смените са заради изборите 2 в 1 на 9 юни.  В дневния ред..

публикувано на 08.05.24 в 10:32

На 15 май започва електронният прием в първи клас във Варна

Електронният прием в първи клас в общинските училища на територията на община Варна започва на 15 май. Заявления ще могат да се подават чрез електронната платформа https://school.uslugi.io в периода от 10:00 часа на 15 май до 23:59 часа на 27 май. 3 065 свободни места в 37-те общински училища, в които има прием за първокласници, са обявени за..

публикувано на 08.05.24 в 10:14

Измама: Възрастна жена купи масажор и "подаръци" за 4 390 лева

Възрастна жена беше измамена с 4 390 лева, с които да си купи масажор и "подаръци" след спечелена томбола. За нелоялната практика съобщи експертът по потребителски права Габриела Руменова.  Покана чрез телефонно обаждане уж за масаж е отвела жената на презентация, на която са демонстрирани масажори и след проведена томбола тя и нейната приятелка се..

публикувано на 08.05.24 в 10:05

Избори 2 в 1 в Република Северна Македония

Президентски и парламентарни избори се провеждат днес в Република Северна Македония. Във втория тур на изборите за президент участват кандидатът на основната опозиционна партия ВМРО-ДПМНЕ - Гордана Силяновска-Давкова, и настоящият държавен глава Стево Пендаровски, подкрепен от управляващия Социалдемократически съюз на Македония. На проведения на 24..

публикувано на 08.05.24 в 09:42

До края на месеца пускат минералната вода от новата чешма до бившия "Дом Младост"

До края на месец май се очаква да бъде пусната водата от новоизградената чешма до бившия "Дом Младост". Това съобщи за Радио Варна заместник-кметът Илия Коев.  Към днешна дата в начален етап е изграждането на металната конструкцията за емблематичната чешма в квартал "Младост". Предстоят още строителни и монтажни работи. Тя ще бъде..

публикувано на 08.05.24 в 09:00

Адреси без вода

Без вода днес са в ЖК "Дружба" и на ул. "Хан Тервел" в Добрич, както и в  селата в региона - Подслон, Карапелит, Вичово,  Тервел - Портал Север и Мали Извор. Вода нямат и живеещите на ул. "Братя Миладинови" в Каварна. Заради водния цикъл в Крушари без вода ще са селата Лозенец и Северци.  Във Варна без вода от 8:30 до 16 часа ще бъдат абонатите..

публикувано на 08.05.24 в 08:52