Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Жител на с. Червенци: На село рядко има от коронавирус да боледуват хора

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Ваксинирани ли са жителите на вълчидолското село Червенци? Как приемат противоречивите твърдения за ваксинацията срещу Ковид 19 и страхуват ли се от вируса?

На село нямат нужда от зелен сертификат, защото там няма заведения, културни институции като театър, опера, киносалон, камо ли големи магазини над 300 кв. м. или молове. Мотивацията за ваксина, обаче е друга.

Чуйте от анкетата в прикачения звуков файл:

Животът на село е в пъти по-спокоен от този в големите градове. Липсата на обществени места за събиране на много хора, на заведения и големи търговски обекти ограничава контактите и разпространението на зараза.

Има няколко души от Червенци, които са се сблъскали с вируса, разказа жителка на селото: "Има случаи, но рядко. На село рядко има от коронавируса да боледуват хора."

По-голямата част от жителите на Червенци, които срещна екипът ни, са ваксинирани. Хората вярват в медицината и че ваксинацията е единственият път към спасението от опасния вирус.

ВИЖТЕ ОЩЕ

Младежи от Варна се включват в дългосрочна доброволческа инициатива

11 доброволци от Варна се включват в дейностите на различни организации, за да подпомагат ежедневната им работа, чрез проект на Сдружение „За теб“ по програмата “Европейски корпус за солидарност”. Това обяви за Радио Варна Мирела - Александра Захариева, от сдружението. Младите хора ще работят в продължение на една година в дейности,..

публикувано на 25.01.22 в 15:47

Радио Варна с две номинации за наградата "Сирак Скитник"

На 25 януари отбелязваме Деня на Българското национално радио. На тази дата през 1935 година цар Борис ІІІ издава указ, с който радиоразпръскването у нас става държавна собственост. Ежегодно на този ден се връчват наградите „Сирак Скитник“ за изключителни постижения в радиожурналистиката и радиопроизводството през изтеклата година и за принос в..

обновено на 25.01.22 в 10:38

Платформа насърчава прилагането на кръговата икономика

Как да "произвеждаме" по-малко отпадъци и да удължим жизнения цикъл на продуктите, които ползваме в ежедневния си живот? Отговорите на тези, а и още много други подобни въпроси дава заработилата само преди броени месеци безплатната онлайн платформа за кръгова икономика CEMIS (oт Circular Economy Management Information System). Акцентът е насърчаване..

публикувано на 25.01.22 в 08:00

JAMBA или как в бизнеса да излезем извън кутията със стереотипи

След като у нас заработи първият по рода си в Източна Европа кариерен център за хора с различни възможности - “JAMBA -   Хъб на възможностите”,  вече имаме и първите успешни истории с интегрирането на хора в работоспособна възраст и с различни възможности на пазара на труда. Това каза за Радио Варна председателят на фондация "Сошъл Фючър" Йоана..

публикувано на 24.01.22 в 12:00

Лесна работа: Овесена каша, инфлация, бъдеще

В динамична среда живеем, нали? Дрешката на инфлацията бързо отеснява. Успя да забие рекордния XL размер и върви към следващия – с двата хикса. В случай, че държим периодично да си сверяваме часовника по темата, първо трябва да изчислим личната си инфлация, след това - да променим някои разходи, така че поне в личен план да ограничим..

публикувано на 24.01.22 в 08:05
Хижа „Семково“

Категоризация на хижите

Категоризацията ни хижите е една от задачите за 2022 година, за която ще настоява членът на Инспектората на БТС Ивайло Мирчев. Според него отдавна връзката между туристическите дружества и Българския туристически съюз е прекъсната. От тук и проблемът за това как се управляват хижите и как се предлагат услугите в тях. Според него правилникът за вътрешния..

публикувано на 23.01.22 в 12:40

Терапевтка посочи витамина, който предотвратява стареенето

Гастроентерологът Елена Тюлпина посочи, че рибофлавинът или витамин В2, осигурява здрава кожа и коса . Предотвратява и стареенето на организма. Според лекаря всички биохимични процеси в организма протичат с участието на витамини от група В, включително В2. Необходим е за метаболизма на протеини, мазнини и въглехидрати. Нарича се още „витамин..

публикувано на 22.01.22 в 17:05
Подкасти от БНР