Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В приюта на "Милостиво сърце" дават надежда и подкрепа на десетки изпадали в беда

Фондация „Милостиво сърце“ в Добрич от години се грижи за бездомни хора. Тя разполага с малка къщичка, осигурена от община Добрич, и със земеделска земя от около три декара и половина, но истинската ценност на фондацията, а и на всички изпаднали в нужда е нейният председател Александър Иванов. Той е човекът, който въпреки трудностите, успява да помогне и да върне обратно към системата и самостоятелния начин на живот десетки мъже от цяла България. Хората, които могат да получат помощ от фондацията, трябва да отговарят на някои условия – да са мъже, да нямат проблем с алкохола и може би най-важното самите те да искат да им бъде помогнато. 

Изпадналите в крайна бедност и недоимък хора често намират в кофите за боклук храна, вода, понякога дори и скъпи неща, но никога не могат да открият в контейнерите онова, от което имат най-много нужда – а то е подкрепа, любов и внимание. Никой не се ражда бездомен, той става такъв и никой, за съжаление, не е застрахован животът му да се преобърне така, че да загуби покрива над главата си. Това са думите, които ми каза преди години Александър Иванов, председател на фондацията „Милостиво сърце“, които вероятно никога няма да забравя.


  Росен Пирински е художник на свободна практика, който от години рисува и продава картините си в Морската градина във Варна.

През изминалото лято обаче приходите му стават все по-малко, трудно успява да осигури дори храната си и така остава на улицата, а малко по-късно попада и в приюта на фондация „Милостиво сърце“.


Тошко Иванов, който е на 71 години, преди месеци претърпява тежка катастрофа, в която губи жена си и зрението си, а малко по-късно губи и единствения си имот – къщата на село. Сляп, беден и отчаян среща Александър Иванов, който със средства на фондацията успява да му помогне.

Във фондацията преди години попада и Светослав Жечев. Преди това е работил в кравеферма, разболява се, остава без работа, без доходи и живее почти две години в гората. Александър Иванов го намира, приютява го, връща му документите, намира му и работа и Светослав Жечев вече четири години е отново самостоятелен човек.

Благодарение на стопанството си и усиления труд през лятото и есента фондацията разполага с достатъчно храна и топлина за зимните месеци. По думите на Александър Иванов с идването

на зимата капацитетът на къщата, който е за 6 човека, понякога се запълва и за ден. Шест човека, всеки със своята съдба и проблеми и всеки с нуждата от индивидуален подход, любов внимание, които откриват в топлото пристанище на човещината – фондацията „Милостиво сърце“ и Александър Иванов.

Повече за фондацията и кои са настанените в къщата в момента, чуйте в репортажа на кореспондента ни в Добрич Мая Щърбанова.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Градски земеделци

Трета градина откриха създателите на „Градско земеделие“ във Варна

Желаещите варненци да имат градина и да отглеждат собствена земеделска продукция се увеличават. Доказателство за това е инициативата „Градско земеделие“, която се разраства и вече разполага с трета градина, каза за Радио Варна Десислава Цветкова, координатор на проекта „Градско земеделие“. Градското земеделие стартира във Варна преди 5..

публикувано на 25.04.24 в 10:30

"Царствените ботаници" в Ботаническата градина - Балчик

В Университетска ботаническа градина - Балчик е подредена изложба "Царствените ботаници". Тя е посветена на 130-годишнината от рождението на Цар Борис III Обединител и цели да покаже приноса на българските царе Фердинанд I и Борис III за развитието на ботаническата наука и естествознанието в България. Баща и син, те са едни..

публикувано на 25.04.24 в 08:40

Благотворителна кампания в Добрич осигурява храна за бедни семейства и самотни възрастни хора преди Великден

Благотворителна кампания в Добрич осигурява храна за бедни семейства и самотни възрастни хора в навечерието на великденските празници. Инициативата се организира вече осма година и е плод на общите усилия на Фондация „Милостиво сърце“, Клуба за народни танци „Жътври“, както и на десетки доброволци. Хранителните пакети винаги се подготвят и раздават до..

публикувано на 24.04.24 в 14:58

Благотворителен базар "Да помогнем на малката Софи" организират в ОУ "Ангел Кънчев"

Благотворителен великденски базар в помощ на дарителската кампания "Да помогнем на малката Софи" организират на 29 и 30 април в III Основно училище "Ангел Кънчев" във Варна.  В двора на учебното заведение в двата дни от 8 до 18 часа ще се предлагат изработени от учениците изделия.  Благотворителната инициатива е по идея на учителите, училищното..

публикувано на 24.04.24 в 11:10

24-ти април – Международен ден в памет на жертвите на геноцида над арменците

Първоначално обявен като Международен ден за солидарност с арменския народ от Европейския парламент през 1987 г. по повод годишнина от началото /1915/ на геноцида над арменците в Османската империя. За първи път се отбелязва през 1989 год. Отбелязва се от всички арменци по света. Арменският геноцид е извършен умишлено и систематично..

публикувано на 24.04.24 в 07:36

По темата "Планета срещу пластмаси" Балчик поставя кошчета за разделно събиране в детските градини

420 кг е резултатът от кампанията за разделно събиране на отпадъци от опаковки „За чиста околна среда“, организирана от Община Балчик във връзка с Деня на Земята – 22 април. Основно беше предадена хартия и по-малко пластмаса, обобщи днес управителят на сметосъбиращото предприятие БКС инж. Павел Павлов, отчитайки, че месечно машините събират между 400 и..

публикувано на 23.04.24 в 14:55

Филмират живота около влажните зони от Дуранкулак до Казашко

Започват снимки на пет късометражни филма за влажните зони в региона от Дуранкулак до Казашко. Филмите ще бъдат ползвани за обучителни срещи и ролеви игри, които ще насочат ученици да генерират идеи за устойчиво развитие на района. През август в с. Езерец ще се организира и четиридневен еко лагер, на който участниците ще се запознаят със значимостта..

публикувано на 23.04.24 в 11:23