Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Заспаха ли зимен сън мечките в Белица?

Ноември си отива, природата с всеки изминал ден ни напомня за наближаващата зима, която „чука на вратата“. И част от обитателите на Парка за танцуващи мечки край Белица вече заспаха своя зимен сън, а останалите се подготвят активно.

Подготовката за т.н. хибернация при мечките е започнала още през септември с консумиране на по-голямо количество храна. В този период гледачите осигуряват повече мазна храна, а количествата се удвояват, за да могат обитателите на парка да натрупат достатъчно мазнини за зимните месеци.

19 мечки преоткриват своите диви инстинкти в Парка. По-голяма част от спасените мечки са били танцуващи, откъдето идва и името на парка край Белица. Това разказа в интервю за Радио Варна Величка Тричкова, която работи в Парка за танцуващи мечки от 12 години.

Целия разговор с нея, чуйте в прикачения звуков файл: 

"Най-възрастната мечка в парка в момента е на 34 години, а най-младата на 5. Мечките в природата живеят между 20 и 25 години, но тук при нас те живеят много по-дълго. Това се дължи на факта, че им осигуряваме храна и ежедневни грижи. Имаме и медицински център", разказа Величка Тричкова.


През есента една мечка изяжда средно около 20 килограма храна дневно, а зимата, когато заспи, не се храни изобщо.

Зимният сън обикновено започва от ноември и продължава до март, но при всяка една от мечките е индивидуално, обясни специалистът. По време на хибернацията мечките не се хранят и не пият вода, но могат да бъдат провокирани да се събудят или от дразнители, или от наводняване на бърлогата им.

"Макар че всички жизнени функции, ударът на сърцето, броят на вдишванията са много намалени, с цел да пести кислород, мечката без проблем може да излезе от бърлогата си и много бързо да възвърне всички жизнени функции, дори да тича.", каза Тричкова.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Благотворителна кампания в помощ на 7-годишната Кали от Варна

Калина Димова е на 7 години от Варна. Детето расте жизнерадостно и щастливо, обградено от любовта и грижите на своите родители. През декември миналата година обаче изведнъж се преобръща. Детето е диагностицирано с тумор на десния яйчник, който засяга и гръбначния стълб. В началото на януари, детето е транспортирано до Турция, където са му..

обновено на 21.01.22 в 10:15

Ден на родилната помощ - 58 393 са новородените през 2021 г.

На 21 януари се празнува Денят на родилната помощ, известен още като Бабинден (по стар стил, по нов празникът е на 8 януари). От 1951 година 21 януари е обявен за Ден на родилната помощ и на акушерките и гинеколозите. Празник, на който общество ни отдава дължимото на всеотдайния и високоотговорен труд на акушер-гинеколозите и акушерките и почита..

публикувано на 21.01.22 в 10:14

По следите на изгубеното време в "Младост"

Слънцето прелестно огрява панелните сгради в квартал "Младост". Лек вятър суши прането пред блока. Времето е спряло в делнична дрямка.  Привидната простота на битието, а зад всичко това: постоянно нарастваща ковид статистика, безкрайна инфлация и увеличаване цените на стоките от първа необходимост и най-вече драстичното поскъпване на тока. За последното..

публикувано на 20.01.22 в 14:23

Обработват /ли/ пътищата във Варна при валеж и температура под 0

Зимата, която в истински вариант все по рядко виждаме във Варна, всяка година се превръща в огромен проблем и предизвикателство за хора, почистващи фирми и организация по придвижването. Парадоксално, но факт. Само няколко градуса под нулата, малко дъжд примесен със сняг и последвали заледявания по кварталните пътища преди два дни се..

обновено на 20.01.22 в 09:59
Андре Токев

Андре Токев влиза в затвора

Известният готвач Андре Токев влиза в затвора за 7 месеца. Софийският районен съд е одобрил споразумение между Андре Токев и Софийска районна прокуратура за лишаване от свобода за срок от 7 месеца. От този срок се приспада времето, през което Токев е бил задържан за 72 часа, както и времето, през което подсъдимият изтърпява мярка за неотклонение..

публикувано на 19.01.22 в 15:52

Съборени пътни знаци и много автомобили до ОУ "Йордан Йовков"-Варна

Трафикът около училището винаги е голям: сутрин, обед или вечер, когато родителите отиват да водят или да взимат децата си. В следващите минути ще се фокусираме около обстановката до Основно училище „Йордан Йовков”   и по-точно до улица „Д-р Петър Берон” до кръстовището с улица „Пенчо Славейков”. Сигналът за съборени пътни знаци,..

публикувано на 19.01.22 в 14:10
Сателитите на Спейс-Х в нощно небе

SpaceX изстреля ракета със спътници Starlink

Американската компания SpaceX изстреля ракета Falcon 9 с група от микроспътници Starlink. Изстрелването от космодрума в Кейп Канаверал (Флорида) се състоя в 21:03 ч. местно време. Ракетата носител ще изведе в ниска околоземна орбита 49 микроспътника. Преди това първата степен на ракетата е използвана в девет изстрелвания. Служителите на SpaceX..

публикувано на 19.01.22 в 06:27
Подкасти от БНР