Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Заспаха ли зимен сън мечките в Белица?

Ноември си отива, природата с всеки изминал ден ни напомня за наближаващата зима, която „чука на вратата“. И част от обитателите на Парка за танцуващи мечки край Белица вече заспаха своя зимен сън, а останалите се подготвят активно.

Подготовката за т.н. хибернация при мечките е започнала още през септември с консумиране на по-голямо количество храна. В този период гледачите осигуряват повече мазна храна, а количествата се удвояват, за да могат обитателите на парка да натрупат достатъчно мазнини за зимните месеци.

19 мечки преоткриват своите диви инстинкти в Парка. По-голяма част от спасените мечки са били танцуващи, откъдето идва и името на парка край Белица. Това разказа в интервю за Радио Варна Величка Тричкова, която работи в Парка за танцуващи мечки от 12 години.

Целия разговор с нея, чуйте в прикачения звуков файл: 

"Най-възрастната мечка в парка в момента е на 34 години, а най-младата на 5. Мечките в природата живеят между 20 и 25 години, но тук при нас те живеят много по-дълго. Това се дължи на факта, че им осигуряваме храна и ежедневни грижи. Имаме и медицински център", разказа Величка Тричкова.


През есента една мечка изяжда средно около 20 килограма храна дневно, а зимата, когато заспи, не се храни изобщо.

Зимният сън обикновено започва от ноември и продължава до март, но при всяка една от мечките е индивидуално, обясни специалистът. По време на хибернацията мечките не се хранят и не пият вода, но могат да бъдат провокирани да се събудят или от дразнители, или от наводняване на бърлогата им.

"Макар че всички жизнени функции, ударът на сърцето, броят на вдишванията са много намалени, с цел да пести кислород, мечката без проблем може да излезе от бърлогата си и много бързо да възвърне всички жизнени функции, дори да тича.", каза Тричкова.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Варна

Мият ларгото във Варна

Работници мият ларгото във Варна, видя репортер на Радио Варна. От месец май центърът на Варна ще се мие два пъти седмично, съобщиха от община Варна. Ще се чистят улици, кошчета за боклук и пейки. Нови кошчета за боклук са сложени в Морската градина на места където досега нямаше такива.

публикувано на 07.05.24 в 08:00

200 фирми ще участват в Специализираното изложение за земеделие БАТА АГРО от 13 до 17 май на Летище Стара Загора

Шестнадесетото издание на Специализираното изложение за земеделие БАТА АГРО ще представи 200 фирми върху над 35 800 кв.м. нетна изложбена площ. То ще се проведе от 13 до 17 май на традиционното място – Летище Стара Загора. Посещението на изложението е безплатно, но е необходима регистрация – на място или предварително в уебсайта на БАТА АГРО ...

публикувано на 07.05.24 в 08:00

Ден на отворени врати в Радио Варна

Радио Варна отбелязва със специално събитие 7-ми май -  Денят на радиото и телевизията, а именно Ден на Отворените Врати Радио Варна отваря вратите си за своите слушатели! Елате в най-дълголетното радио в родния ефир, вече на стъпка от 90-тия си рожден ден! Заповядайте да видите как работят журналистите, звукорежисьорите, музикалните..

публикувано на 07.05.24 в 06:43

7 май - Ден на радиото и телевизията

Днес е Международният ден на радиото и телевизията и е професионален празник на работещите в тези две сфери. На 7 май 1895 г. инж. Александър Попов представя своето откритие - радиоприемникът. Осъществено е първото безжичното предаване на съобщение на разстояние.  Изобретеният от Попов апарат давал възможност да се приемат радиосигнали,..

публикувано на 07.05.24 в 06:01
Света Богородица

Светли вторник - почитаме Света Богородица

Днес, на Светли вторник, отдаваме почит на Света Богородица. Седмицата се нарича Светла, защото Възкресението на Христос донася просветление за всички и надежди за вечен живот. Това е вторият ден от Светлата седмица, в която се благославят светиите. Тя завършва на Томина неделя, защото в този ден се чете евангелското четмо за..

публикувано на 07.05.24 в 06:00

Лесна работа: Празнична наздравица

Светъл празник! Възкресение. И животът зарпочва отначало – още по-вълнуващ, ярък, красив, смислен и вдъхновяващ. Градът ухае на домашен козунак. Хората изглеждат по-благи. С Великден винаги идва преосмислянето. Затваряш очи и през мислите ти, като на филмова лента, преминават красивите и незабравими моменти: Тройната дъга, която неочаквано..

публикувано на 06.05.24 в 16:30
Конна база Виница

Квалификации за Държавното първенство се проведоха в Конната база във Виница

Близо 30 състезатели по конен спорт се включиха в квалификациите за Държавното първенство, които се проведоха днес на Конната база във Виница. Участниците са от Варна, Добрич, Бургас, Русе, Шумен и др.градове, каза за Радио Варна ръководителят на проявата Даниел Манев, който е главен треньор и председател на спортния клуб по конен спорт..

публикувано на 06.05.24 в 13:50