Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Ирена Методиева и Петя Митева - заедно за децата със специални нужди

Дарителска кампания набира средства за разширяването на дейността на двете сестри

През последните 10 години Ирена Методиева, клиничен психолог и психотерапевт, е отдадена на мисията да подпомага деца и хора със специални потребности. Чрез метода на асистираната с коне терапия, с помощта на коня Арни и кучето Леда, яздейки сред природата, децата участват в различни дейности под формата на игра, които стимулират справянето им с различни физически, поведенчески, сензорни, психо-емоционални и социални предизвикателства. Използвайки движенията на коня и пълния ресурс на заобикалящата природа, фокусът се поставя върху ефективната терапия за конкретното дете и неговата конкретна нужда, а не върху самата езда.

През 2020 г. Ирена започва да работи със сестра си Петя Митева - детско-юношески психолог и хомеопат. Двете стават изключителен екип и за да подобрят още повече процеса на работа с децата, започват своето обучение по ерготерапия, поведенчески анализ, антропософска специална педагогика и социална терапия.

Към момента двете сестри работят с над 70 деца с различни специални потребности - в това число деца от аутистичния спектър, с детска церебрална парализа, синдром на Даун, синдром на Рет, сколиоза и др.

През 2021 г. Ирена и Петя основават сдружение “ЗаЕдно можем”, което работи в полза на обществото. А следващата стъпка е да разширят дейността си, като създадат нов център за работа с деца в рамките на гр. Варна - къща с двор и две помещения. Дворното пространство ще бъде дом за две малки кончета - Ото и Лили, които ще помагат в терапевтичните сесии, а помещенията ще се превърнат в комбинирана солна/сензорна стая и ерготерапевтична стая.

За тази цел Ирена и Петя решават да стартират дарителска кампания, която да набави средства за цялостното оборудване на двете стаи и административните разходи на сдружението за срок от една година.


Какво означават понятията хипотерапия и ерготерапия?

Ирена: Ще говоря по-скоро за асистирана с коне терапия. Това е терапия, в която чрез движенията на коня в чисто биомеханичен план се оказва помощ на хора със специални потребности. В нашия случай това са деца - било то с детска церебрална парализа или от аутистичния спектър. Но освен движенията на коня използваме и психо-емоционалния контакт, който се създава между детето, животното и нас самите. Всъщност най-бързата връзка между терапевта и едно дете със специална потребност се осъществява през животното. Защото там няма осъждане, напротив - има моментално приемане.

А ерготерапията е насочена основно към дейностите. Тя помага на хората да участват в най-различни дейности, свързани със самообслужването, с играта и всичко, което им помага да участват по-пълноценно в обществения и социалния живот.


Петя: Ерготерапията дава възможност в максимална степен да се осигури самостоятелност и независимост на човек с физически, умствени или емоционални затруднения, за да може той да бъде активен в обществото и да има по-добро качество на живот.

Какво ще съдържат двете терапевтични стаи?

Ирена: В ерготерапевтичната стая коня Арни няма да го има, но за сметка на това ще има различни меки модули, люлка, шведска стена, триъгълник на Пиклер и всички дейности на тези уреди ще са под формата на игра. Освен това ще готвим с децата в тази стая, защото това е част от ежедневните дейности, в които те срещат затруднения.Също така много от тях се затрудняват да се обличат, събличат, да закопчават копчета, ципове - ще работим и върху това. Изобщо - развиване на фината моторика, като държане на химикал, молив, тебешир.

Петя: А сензорната стая е едно специално пространство, предназначено да помага на деца със сензорни проблеми. Помага им да се научат да регулират своите негативни реакции срещу силна светлина, силен шум и т.н. Подходяща е деца със специални потребности, от аутистичния спектър, за хиперактивни и такива с дефицит на вниманието, с ДЦП, със синдром на Даун, както и за хора със затруднение в комуникацията. В стаята ще има различни звуци, светлина, цветове, тактилни стимули, както и стимули за обонянието. В сензорната стая решихме да включим и солна терапия, която да подпомогне възстановяването на децата от различни респираторни заболявания.

Какви са вашите мечти отвъд това ново пространство?

Ирена: Мечтаем си за наше място близо до Варна, до гора, по възможност да има и вода, където да създадем голям център за работа с деца. Ще има още няколко кончета като Арни, още едно-две кучета, кози, кокошки, биодинамична градина. Ще има и логопед, а Елена Драганчева, която също е член на сдружението и е специалист по хляба, също ще бъде част от това голямо пространство. Идеята ни е, когато едно дете дойде там, да бъдат покрити всички негови нужди на едно място. Така и децата, и родителите ще бъдат по-спокойни и удовлетворени.

Целия на разговор на Ирена Методиева и Петя Митева с Добо Мързов в предаването Улица "Събота" чуйте в прикачения звуков файл.


Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Атанас Стойчев представя "Любов до повръщане"

Излезе от печат новата книга на Атанас Стойчев - "Любов до повръщане". Ревностните му читатели ще познаят повечето от разказите в нея. Те са обединени от еротичната тема в творчеството му.  В книгите му има и много други теми, с които е пълен живият живот. Просто тук те са потопени в стихията на Любовта и вечното противоборство между Мъжа и..

публикувано на 24.01.22 в 09:00

Фотографът Христо Момчаров: "В бизнес средата няма никаква възможност за отпускане"

Христо Момчаров е фотограф, който има студио от 2009 година. Основната му насоченост е фотография за бизнеса – продуктова фотография, снимки за онлайн магазини, рекламна фотография, снимки на продукти, бизнес услуги, събития, интериор, екстериор. Една от най-актуалните дейности за бизнеса, с които Христо Момчаров се занимава, са 360-градусови виртуални..

публикувано на 23.01.22 в 13:57

Акушерството като призвание

Навръх 21 януари, когато отбелязваме Бабинден по стар стил, ви срещаме с две млади акушерки от Варна, които са част от младата вълна в професията. Мерлин Бейтула и Кремена Панова определят акушерството като призвание е не като професия. "Акушерството изисква голямо сърце, отдаденост и много търпение", каза Мерлин, която завършва Медицинския..

публикувано на 21.01.22 в 08:58

Всеки сам си преценя, защото всеки знае мене си

Преценям, антиваксър и изчегъртване са най-употребяваните думи на 2021-ва. Това показа широко проучване, проведено на платформата за грамотност „Как се пише?“. След тях с броени гласове разлика оспорваната битка за третото място загубиха ваксина и зелен сертификат. В челната десетка влизат още промяна, избори, бустерна доза,..

публикувано на 20.01.22 в 10:32

Експерт: Трябва да се ин­вес­ти­ра прио­ри­тет­но в ри­бар­ско­то прис­та­ни­ще в Бал­чик

Нел­ко Йор­да­нов - из­пъл­ни­те­лен ди­рек­тор на МИРГ Шаб­ла - Ка­вар­на - Бал­чик :  На югед­но до дру­го мо­дер­ни съо­ръ­же­ния, а на се­вер ня­ма­ме ни­що. Ис­кре­но се на­дя­вам да дой­де ред и на на­шия ре­гион и да се по­доб­ри ин­фрас­трук­ту­ра­та Рибарската общност се надява на държавна политика в този сектор,..

публикувано на 20.01.22 в 10:13
Тома Белев

Тома Белев: Екоминистерството иска да изкупи дюните по крайбрежието

Да бъдат изкупени дюните, попадащи в терени частна собственост, предвижда Министерството на околната среда и водите. 5440 декара имат собственици, а придобиването на имотите е станало преди приемането на Закона за устройство на Черноморското крайбрежие, който определя дюните като изключително държавна собственост. Това обясни за Радио Варна ресорният..

публикувано на 19.01.22 в 12:31
Георги Манолов

Ковачеството - умиращо изкуство и занаят

Атанасовден е празник на ковачите, железарите, ножарите и налбантите. Оказва се, че ковачеството е сред 20-те най-търсени професии у нас. Но за съжаление майсторите ковачи са се превърнали в изчезващ вид. Ковачеството не се учи по книга или по интернет, трябва да го носиш в себе си. Повече от 20 години Георги Манолов се занимава и развива този занаят...

публикувано на 18.01.22 в 06:00
Подкасти от БНР