Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Валентин Събков представи сборника си "Без борба - няма свобода" пред варненската общественост

Валентин Събков представи сборника си "Без борба - няма свобода", посветен на 80 - годишнината от Крайовския мирен договор и борбата за свободата на Добруджа. Събитието се проведе в Национален пресклуб БТА - Варна. Участие взеха още проф.д.ик.н. Нина Дюлгерова, Съюз на учените в България, секция "История", доц.д-р Масис Хаджолян, Съюз на учените - Варна, както и представители на Тракийския научен институт.

Валентин Събков заслужава поздравления и добри оценки за работата си в архивите на няколко бивши социалистически страни, защото направените благодарение на проучените фондове изследвания допринасят за обогатяване на изворовата база за Новата и Най-новата българска история, каза по време на представянето на сборника проф. Нина Дюлгерова. Всичко това прави сборника „Без борба – няма свобода” ценен, защото поднесената информация е нова, при това защитена с неподправена документалност, което я окачествява като важна за българската историческа наука, допълни проф. Дюлгерова. 


Валентин Събков отправи благодарност на двама души, без чиято помощ тази книга нямаше да бъде факт. Това са Тодор Тодоров от Силистра и Георги Лилицов от Пловдив.

Историкът Валентин Събков е с алфатарски родов корен, възпитаник е на Великотърновския университет и живее във Варна. Десет години работи над сборника, с принос във военно-историческото наследство на България, проучил ценни документи в наши архиви и в Русия, Румъния и Украйна.

Следващият проект на Валентин Събков е книга с бележитите личности на Алфатар. Авторът работи над втори сборник от тази поредица, като се надява да има и трети.

Валентин Събков ще вземе участие в кръгла маса на тема „75 години от Парижката конференция от 1946 г. – исторически уроци и съвременни измерения“. Събитието ще се проведе утре от 17.00ч. Организатори са Съюз на учените в България – секция история, Съюз на учените – гр. Варна, Тракийски научен институт – филиал Варна, със съдействието на Генералното Консулство на РФ в гр.Варна. Модератор на кръглата маса ще бъде доц. д-р Иво Стамболийски.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Животът е хубав, когато е рокендрол - сборник (с) "Акорди" на Георги Връбчев

Сборникът „Акорди” е композиция от житейски акорди с либрето, странстващо в светове на трепет и изпитания, философски енигми, страст, предателства и стилно напомняне, че понякога животът е рокендрол и точно тогава е хубав. "Подписвам се с две ръце под това твърдение. Това е и една от причините последният разказ в този сборник да се казва "Рокендрол". Ние..

публикувано на 23.01.22 в 14:54

Почина маестро Борислав Иванов

Доайенът на българските диригенти - маестро Борислав Иванов, чийто 90-годишен юбилей във Варна беше отбелязан през лятото на 2021 г., почина рано тази сутрин. Това съобщи в профила си в социалните мрежи директорът на ТПМЦ Варна Даниела Димова. Борислав Иванов има огромни заслуги за утвърждаване на българската музикална култура и българските оперни..

обновено на 22.01.22 в 16:30

Рали Ралев-Jokozzo с нов сингъл

Рали Ралев е едно от имената на варненската музикална сцена, които обичат да стоят извън светлините на прожекторите. Но през последните 20 години той е неизменна част от същата тази сцена, участвайки като барабанист в редица групи, последната от които е Funkaround. Успоредно с ролята си зад ударните инструменти той развива и самостоятелния си..

публикувано на 22.01.22 в 15:36

За осма поредна година ще има нощ на книгите за Хари Потър в България

Поредицата от 7 романа с автор Джоан Роулинг завладява сърцата на читатели от всички възрасти вече четвърт век. Първият от тях, Философският камък" се появява през 1997 година, а идеята за нето застига писателката по време на едно пътуване с влак. Самата история е писана в Англия, Португалия и накрая в Шотландия. Приключенията на Хари, Рон и..

публикувано на 21.01.22 в 14:21
Хаджи Димитър и Стефан Караджа

В Добрич са подредени книги и документи за живота на Стефан Караджа

Експозицията е подредена по случай 90-та годишнина от рождението на краеведа Георги Топалов /1932-2015 г./. Дълги години той си занимава с проучване сродниците на Стефан Караджа в Добруджанския край и съставя родословно дърво на революционера. Топалов е автор на 11 книги и множество публикации в печата. Изложбата е разположена в регионалната..

публикувано на 21.01.22 в 07:24

Държавна опера Варна с премиера на "Веселата вдовица"

С „Веселата вдовица“ от Франц Лехар Държавна опера Варна открива оперната 2022 година, в която отбелязва и 75-годишен юбилей. Актьорът и режисьор Александър Мутафчийски прави своя прочит върху постановката на холандеца Марк Кроне от 2012 г.  Действието във „Веселата вдовица“ се развива в Париж. Барон Зета, посланикът на Понтеведро във френската..

публикувано на 21.01.22 в 07:05

Добричкият театър с първа постановка за тази година

Драматичният театър "Йордан Йовков" в Добрич ще представи днес "Свекърва" на Антон Страшимиров. Режисьор на спектакъла е Стефан Спасов. Участват актьорите Мария Гинкова, Мария Генова, Георги Георгиев, Татяна Христова, Любов Николова, Красимир Демиров и Филип Янев. В творческия екип е авторът на сценографията Димитър Митев. Следващата покана към..

обновено на 20.01.22 в 07:03
Подкасти от БНР