Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Божествена комедия” - графика с калиграфия и добавена реалност

На 15-ти декември 2021 г. от 18 часа в Арт Галерия Ларго ще се открие изложбата графика /литография/ с добавена реалност „Божествена комедия“ на търновския художник Светослав Косев. Събитието се реализира под патронажа на г-н Антонио Таркуинио, Почетен консул на Република Италия във Варна. С изложбата ще бъде отбелязана годината на Данте - през 2021-ва се навършват 700 години от смъртта на италианския поет. Експозицията представя графики, вдъхновени от безсмъртната му творба „Божествена комедия“. Включени са 16 литографии, осем от които са посветени на песни от „Ад“, пет на „Чистилище“ и три на „Рай“.

Особеното в настоящата изложба е, че напускаме зоната на двуизмерното и преминаваме в триизмерното пространство. На практика всяка от творбите има две състояния – реално, което зрителите ще могат да видят окачено на стените в галерията, и виртуално – което ще могат да видят чрез специално приложение през своите телефони или таблети. Това става възможно, благодарение на колаборацията на автора с двама негови колеги - Атанас Марков и Симеон Желев. Тримата създават преди няколко години арт групата Co-Interaction, чиято дейност е насочена към създаването на проекти, които включват използването на високотехнологични средства. Светослав Косев е двигател на артистичната, концептуалната и визуална част на проектите, техническата и технологичната част е поета от Атанас Марков, който е автор и на приложението за добавена реалност, чрез което се визуализират интерактивно проектите. Третият член на групата Симеон Желев разработва калиграфията, като неговата работа зрителите ще могат да видят в творбите от цикъла „Божествена комедия“.

В изложбата естетическите въздействия върху зрителя ще идват от няколко посоки. Всяка от избраните шестнайсет песни от поемата на великия Данте, които са вдъхновили Косев, той е интерпретирал върху графичния лист със средствата на класическата графика. Ще открием интерпретирани образа на дявола, на любовта в Песен 21, на светлината и надеждата в Песен 20. Но всеки един от образите е представен и във виртуална сцена, което дава възможност за добиване на различно въздействие. Така сюжетът не само се развива и дообогатява, но и създава у зрителя пълнокръвно усещане за присъствие на героите от творбите толкова близо, че сякаш могат да бъдат докоснати.

Добавената реалност в графиките на Светослав Косев може да бъде видяна и на екраните на компютъра от всеки, който изтегли на своя телефон приложението, създадено от Атанас Марков от тук: http://www.co-interaction.com/co-interaction/app/ и сканира чрез него снимките на творбите в сайта на Арт Галерия Ларго www.largogallery.com.

Изложбата продължава до 10 януари 2022 година.

Повече за авторите:

Светослав Косев е завършил средното си образование в Средно специално художествено училище по Приложни Изкуства в гр. Троян – специалност керамика, през 1991 година. През 1998 година се дипломира от Великотърновския университет "Св. Св. Кирил и Методий със специалност "Графика" в класа на проф. Христо Нейков. През 2002 година започва работа във ВТУ като редовен преподавател, а през 2019 година става Декан на Факултета по изобразителни изкуства. Работи в областта на тримерната графика, графичния дизайн, плаката, живописта, витража, пространственото оформление и всички съвременни форми на визуалното изкуство. Участва редовно в общи художествени изложби, биеналета и триеналета в различни области на изкуството, някои от които: Международно триенале на плаката – Лахти, Финландия (2003), „АртРозалиада“ – Изложба на преподаватели и студенти от Факултета по изобразително изкуство – Велико Търново (2012 - 2019), Есенен салон на Великотърновските художници- Велико Търново (2004 - 2019), II издание на Национална изложба „Графичен форум“ - Стара Загора (2019), Триенале за съвременно изкуство „Велико Търново – пространство за вдъхновение“ (2020) и др. Носител е на Награда за компютърна графика в раздел “Абстракция” – Х-ти конкурс на Coreldraw, Канада (2000) и Награда на Община Велико Търново в Национална изложба на художниците – педагози, В.Търново – (2009). Живее и работи във Велико Търново.

Ето какво разказа авторът за проекта пред Светлана Вълкова:

Атанас Марков е роден на 12 март 1976 година. Завършил е Великотърновския университет "Св. Св. Кирил и Методий" през 2000 година със специалност "Информатика", а през 2016 година получава докторска степен със специалност „Изкуствознание и изобразително изкуство - Графичен дизайн и визуални комуникации”. От 2009 година работи като преподавател във ВТУ по компютърна графика, мултимедийни технологии и фотография. Има множество участия в сборни и конкурсни изложби в страната и в чужбина, някои от които: „Интерактивен Графичен Форум” (ИГФ) – Велико Търново (2000), Проект “Трансформацията” – изложбени зали “Рафаел Михаилов” – Велико Търново (2006), Визуален проект “Черно в черно” (Троян, Велико Търново, София) – Куратор: Антоанета Илчева (2007), Арт-клуб „Апостроф” - Дома на хумора и сатирата – Габрово (2008), „Преподаватели и студенти“ – ВИВАКОМ АРТ ХОЛ, София (2014), Дигиталната инсталация „Интерактивно-генеративни формации“ - 8.12.2017, Музей „Дом на хумора и сатирата“, Габрово (2017), The International Competition Constantinethe Great, FacultyofArtsoftheUniversityofNiš, Serbia (2019, 2021) и др. Живее и работи във Велико Търново. Симеон Желев е роден на 07.10.1992 г. в гр. Попово. Завършва  бакалавърска степен със специалност - Графичен дизайн и визуални комуникации във ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий“ през 2015 г. и магистърска - Графичен дизайн и визуални комуникации през 2016 г. в същия университет. Защитава успешно своя дисертационен труд на тема „Графити изкуството и социализация на калиграфията в края на XX и началото на XXI век“ през 2020 г. към катедра „Графичен дизайн и визуални комуникации”, ФИИ към ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“. Понастоящем е асистент към катедра „Графичен дизайн и визуални комуникации”, ФИИ към ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий“. Реализира множество участия в национални и международни  изложби и кураторски проекти, някои от които: Участие в арт фестивал ON!FEST, София, Интер Експо Център (2017), Участие в международна изложба FinalShow 2, Лодз, Полша (2017), Колективна изложба "Буквите Говорят" заедно с Петър и Полита Караилиеви- галерия Дориан, гр. Плевен (2018), Участие в изложба "Кирилица - графити азбука от А до Я", Галерия Gifted, София (2019), участие в младежка изложба „Продължавай/Go ahead“, Изложбени зали „Рафаел Михайлов“, гр. Велико Търново (2019, 2021), участие в международен стрийт арт пленер “Цветен град” (Colourfulsity) в гр. Кешан, Турция (2020), Авторска изложба и ателие за ръчно правени книги, Културен фестивал „Реката“, Художествена галерия Николай Павлович, гр. Свищов (2021) и др. Отличен е с Награда за творчески постижения в изложба „АртРозалиада“ 2018; Второ място в Националните фантастични награди 2016, раздел Любим комикс за 2015 г.; Първо място в категория „Калиграфия“ и второ място в категория „Акцедентен шрифт“ в международната изложба- състезание за шрифт и калиграфия „Панграм- 2016“, Харков, Украйна. Живее и работи във Велико Търново.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Три гостуващи изложби в Двореца в Балчик

Н а 26 април от 17.00 часа ще се представи младата самоука художничка Дарина Пенева, която влага в своите картини любовта си към природата-творец и към всяко цвете, което тя е създала. Изложбата и "Цветна феерия" може да видите от 26.04. до 09.05.2024 г. в Галерия "Тунела " в ДКИ КЦ "Двореца".Дарина Пенева е дарявала..

публикувано на 24.04.24 в 17:36

Илюстраторката Дияна Нанева гостува на варненската библиотека днес

Илюстраторката Дияна Нанева ще представи днес във Варна първата част от юбилейното издание на детската поредица за Червенокоска от Златко Енев. Събитието ще бъде от 18 часа в отдел "Изкуство" в Регионалната библиотека "Пенчо Славейков". С тази нова визия „Червенокоска в гората на призраците“ прави своя дебют във Варна – родния град на художничката..

публикувано на 24.04.24 в 14:35

Етнически групи в креативен спектакъл на Арлекин

Всички деца имат таланти и всички ги проявяват по различен начин. Младите таланти на "Арлекин" в партньорство с Международната асоциация на театър за деца и младежи ASSITEJ NORWEY - осъщетсвиха спектакъла "Какво мислиш за мен? /Приятелство чрез изкуства/". Участниците са от  Суворово, Пет могили, Игнатиево, Казашко, Каменар...

публикувано на 24.04.24 в 11:19

Цигуларят Марио Хосен и оперната прима Красимира Стоянова ще музицират с виртуозите на Миланската La Scala във Варна

Цигуларят Марио Хосен и оперната прима Красимира Стоянова ще музицират с виртуозите на Миланската La Scala във Варна. Концертът на 29 април е финален за 20-тото издание на Европейския музикален фестивал - Варна и първи от съпътстващата програма на ММФ „Варненско лято“ 2024. „Работата с такива изключителни професионалисти е едно творческо..

публикувано на 23.04.24 в 16:34

Фестивал на любителските състави в Балчик на Лазаровден

Традиционният общински фестивал на любителските състави “Лазаровден” ще се проведе и тази година в Балчик.  19-ото издание ще събере na 27 април колективи от общинските читалища и пенсионерските клубове.  Тази година обичайната сцена на проявата се променя и мястото ще бъде информационният център "Мелницата", като за първа година там ще се организира и..

публикувано на 23.04.24 в 14:39

Маратон на четящите хора във Варна

И тази година на 23 април (Международния ден на книгата и авторското право) празнуваме книгите и четящите хора в една инициатива, родена във Варна, и превърнала се вече в национална кампания. 22-то издание на „Маратон на четящите хора“ се провежда под мотото „Литературата среща образите” и търси връзките между пространствата на въображението, които..

публикувано на 22.04.24 в 19:04

Седмица на камерната музика започва днес в Добрич

Седмица на камерната музика започва от днес в Добрич. Настоящото ѝ издание е посветено на 100-годишнината от рождението на създателя ѝ проф. Константин Илиев – диригент, композитор, музикален педагог и критик. Програмата е избрана внимателно и с професионализма на диригента на Българския камерен оркестър маестро Арто Чифчиян.  Проф. Константин Илиев..

публикувано на 22.04.24 в 10:30