Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Документална поредица разказва за "Ангелите на Варна"

Снимка: архив

"Ангелите на Варна" е документална поредица за хората, поставили основите на съвременния град Варна. След Освобождението, когато страната ни е била опустошена и омаломощена от петвековното иго, няколко десетки будни българи и чужденци със съвместни усилия и хъса на визионери, осъществяват първото следосвобожденско чудо - върнали отново Варна на картата на Европа!

Филмът е по идея на Даниела Георгиева.

"Дълго време търсих точното заглавие. Не можех да го намеря. И в процеса на работа то се роди. И мисля, че така му отива. Преди две години издадох книга за Варна - "Личностите, които промениха Варна". И това е вид продължение на проекта. Точно, когато я представях в сградата на Регионалната библиотека, част от гостите, които дойдоха, не познавах, а станахме приятели. Те ми дадоха тази идея да направя филм по книгата, да я документирам. Толкова предавания съм направила, докато бях в телевизията тип филмови, което всъщност е моята голяма страст. Даже не трябваше те да ми го казват. Аз сама може би трябваше да се сетя. Но съм им много благодарна, че го направиха. Защото днес, ето, това е факт и можем да се поздравим. За мен беше странно, че досега никой не се беше сетил да го направи."

Премиерата беше на 17 декември във Звездната зала на обсерваторията в града.

Повече за документалната поредица "Ангелите на Варна" чуйте в интервюто с Даниела Георгиева в звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Първият фестивал на Балчик "Процес - Пространство" за 35-и път обединява творци от различни държави

На 14 и 15 юни международният фестивал за съвременно изкуство „Процес – Пространство“ отбелязва 35-ия си рожден ден с поредното си издание в Балчик.   Арт програмата ще премине под мотото „3+5=∞/Допустимо бъдеще“, куратор е Христина Бобокова, а артистичен директор - Рада Якова. Фокусът на това издание е изкуството от Балканите, неговите проблеми,..

публикувано на 14.06.24 в 18:09

Максим Ялнъзов: Музиката е огромна част от живота ми

След успеха на първата си авторска песен “Все по-далеч”, с която спечели второ място в категорията "Най-добър изгряващ музикант (дебют)" за 2023 година на наградите на класацията БНР Топ 20, Максим Ялнъзов представя втората си авторска песен “Без тебе няма любов”. Тя е посветена на музиката, която заема специално място в живота на младия изпълнител...

публикувано на 14.06.24 в 15:47

Изложба “Кръговратът на квадрата” в Градската художествена галерия

Изложбата “Кръговратът на квадрата” на русенските художници Таня и Георги Пасеви откриха в Градската художествена галерия във Варна. Съвместната изложба на артистите, които съчетават семейния живот и изкуството, може да бъде видяна от варненска публика до 30 юни. Таня и Георги Пасеви са утвърдени художници, сценографи и дизайнери, с множество..

публикувано на 14.06.24 в 14:54

Дриймърс, Виена с албум и турне в България

Дриймърс, Виена са създадени през ноември 2021 към сдружение за култура „Лилавият лебед” от оперния певец Апостол Миленков и дългогодишния джаз-пианист, композитор и аранжор Любен Павлов. Към тях се присъединяват виртуозните музиканти Томас Шьон (сакс и кларинет) и Гералд Грюн (тромпет).  Групата започва историята си с успешни концерти, а през 2023..

публикувано на 14.06.24 в 13:35

Съвременни артисти от цял свят ще търсят възможности за ново сценично пространство във Варна

Артисти от цял свят пристигат във Варна, за да подкрепят идеята за създаване на ново сценично пространство за танц и други съвременни изпълнителски изкуства в града. На 16 и 17 юни творци от 15 държави ще обсъждат възможностите в морската столица да се създадат по-добри условия за развитие и обмен на местните творци и за представяне на съвременни..

публикувано на 14.06.24 в 12:02

Детски хор "Добри Христов" представя програмата си за Световния фестивал за мир във Виена

С участие в 13-тото издание на Световния фестивал за мир в австрийската столица Виена ще приключи 71-вият сезон на Варненския Детски хор "Добри Христов". Варненският детски хор и смелостта да отидеш на конкурс Хоровото пеене бори стреса и депресията Талантите на хор "Добри Христов" - без фанфари и грим Фестивалът е в средата на юли, а..

публикувано на 14.06.24 в 11:05
Кадър от филма на Божана Станева

Деца снимаха късометражни филми по стихове на Георги Господинов

"Кино убежища" – под това мото се състоя открит урок на кино школа „Братя Люмиер" към Общински детски комплекс, гр. Варна. Събитието се проведе на 12 юни в отдел "Изкуство" на Регионална библиотека "Пенчо Славейков". Тази година децата приключват своята работа в школата с различни късчета кино - те снимаха късометражни истории, инспирирани от..

публикувано на 13.06.24 в 16:34