Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

120 години Варненско археологическо дружество

Археологически музей-Варна

120 години от създаването на Варненското археологическо дружество се отбелязват през тази година. За начална дата се приема 12.12.1901 година, но в действителност основите са поставени още през 1887 година. Тогава група учители от варненската Мъжка гимназия под ръководството на Карел  Шкорпил и Янани Явашов започват събирателска дейност.

Още за създаването на дружеството разказва археологът д-р Васил Тенекеджиев в разговор със Светлана Вълкова.

Още в края на 19 век във Варна пристига Карел Шкорпил, който е един от бащите на археологията в България. Той е бил учител и започва да се занимава със събирането на следи от древното минало на града и да създава първата археологическа сбирка. Той създава и едно неформално дружество с участието на интелектуалци, които имат интерес към историята. Заедно те обикалят околностите на града, и на практика тяхното "Ученолюбиво дружество" представлява предшественик на Варненското археологическо дружество, което е създадено на 12.12.1901 година.

Защо се обединяват тези хора?

Идеята е много възрожденска. Те искат да привлекат вниманието на обществеността към древното минало на Варна и България, да създадат знание и усещане за гордост от това минало. Разработването на миналото и знанието за него по онова време е било една непозната сфера. Не само интелектуалците, но и местните хора въобще са проявявали много силен интерес към това познание. Вече 120 години по-късно ние знаем много повече за миналото на нашия град и колко важни неща са ставали тук. Варна се е превърнала в една от основните исторически и археологически туристически дестинации в България.

Вероятно една от големите цели на това дружество е създаването на музей, което и се случва по-късно.

Да. Създаването на музей легитимира цялата тази дейност и я прави видима за всички. От административна гледна точка това не е никак лесно. 120 години по-късно ние продължаваме да срещаме подобни трудности в археологическата си работа.

Може би сграда е липсвала?

Да, но и административна възможност за създаването на такава институция. Карел Шкорпил създава малка сбирка с представителни антични паметници. По това време се създава нов закон, с който най-хубавите паметници от цяла България са преместени в София за създаването на музей. Местните варненски дейци обаче не се отказват и създават нова сбирка, която влиза в музея, създаден през 1906 година.

А знае ли някой къде са тези първи археологически паметници сега?

Те не са били толкова много. Но, да. Те се пазят. В Националния археологически институт с музей в София е запазена и показана една скулптурна група, която представя Афродита и Адонис и богът на любовта Ерос от елинистическата епоха в Одесос. Това е пример за тези първи паметници, преместени в София. Със създаването на Варненския музей вече има и законово основание интересните паметници да остават в града. Това е голямо постижение за варненската наука.

Къде се е намирал музеят? Какви сгради и помещения е обитавал през годините?

Първото помещение на Варненския музей е в сградата на тогавашната Девическа гимназия. За нуждите на музея е било предоставено едно таванско помещение, а достъпът до там не е бил много лесен. Въпреки това интерес към експозицията е имало. Имаме и няколко снимки от нея. Тя изглежда много старинно. Много интересно е да разпознаем на снимките някои от паметниците, които се пазят и до днес.

По-късно след много перипетии музеят бива разположен до 80-те години в района на сегашния Куклен театър. След това музеят заема цялата сграда на Девическата гимназия, както е и до днес.

Каза, че Археологическото дружество е създадено с възрожденски дух. Как той е пренесен до днес?

Бих казал, че част от този дух е пренесен и до днес, и това се дължи на екипа. Това са едни традиции, които с радост мога да кажа, че се препотвърждават с всяко поколение. Сега обстановката е много по-различна. Науката е много по-канализирана и уредена със закони и наредби. Но това донякъде "изсушава" нашата работа и дори понякога я затруднява. Нашият археологически екип в музея продължава много от проектите на Варненското археологическо дружество и до днес. Изследването на един обект обикновено отнема десетилетия, а понякога дори повече от столетие. Днес някои от най-известните археологически обекти са открити от братя Шкорпил и техните съмишленици още от онова време и ние продължаваме да работим по тях.

Кои са те?

Аладжа манастир, както и манастирите в местностите Джанавара и Караач Теке.

Още за тези и други обекти в околностите на Варна можете да чуете в звуковия файл.

 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Магърдич Халваджиян: Успешните хора не обвиняват другите и признават грешките си

Магърдич Халваджиян е един от най-успешните продуценти у нас. Описва себе си като мечтател. Обича да казва, че „хвърчи в облаците, но в същото време е здраво стъпил на земята“.  В годините разбрах, че мечтите са много хубаво нещо, но трябва да ги подплатиш с много можене и знаене. Чак тогава разбираш, че те се сбъдват, категоричен е той. Този урок..

публикувано на 23.07.24 в 08:00
Мария Славкова

Мария Славкова: РИМ-Варна се нуждае от лаборатория за реставрация

Годината е 1972, когато светът е разтърсен от откритието на най-старото злато в света в древен некропол от халколитната епоха. Мястото е бреговете на Варненското езеро, където са открити 294 гроба, за които е характерно голямо разнообразие на погребални ритуали. Открити са и голям брой керамични съдове, каменни и кремъчни сечива, предмети..

публикувано на 22.07.24 в 07:05

Морски еколог: Високите температури са пагубни за част от живите организми в Черно море

Наблюдаващата се тенденция от последните 8-9 години за изместване на сезоните и удължаване на лятото остава. Високите температури започват още от края на май и вече в началото на юли достигат своя пик, както на атмосферния въздух, така и на морската вода . Тези фактори носят последици за живите организми в Черно море.  Това каза доц. д-р Виолин Райков..

публикувано на 20.07.24 в 16:05

Пламена Иванова: Възрастните губят радостта от живота, когато забравят игрите от детството си

Варненският психолог и психоаналитик във формиране Пламена Иванова-Бучинска събра в една увлекателна книга "70+ игри от нашето детство". Пламена Иванова е създател на Център за терапия, приложни изкуства и обучения във Варна и на Зона за свобдни игри за деца от 7 месеца до 3 години. Опитът и там, заедно с вдъхновението от игрите с малката и..

публикувано на 19.07.24 в 08:30

Geoff Bub (JUNGLE ROT): Страхотно е, че можем да се срещнем и да говорим лице в лице с всички фенове

Интервю с Geoff Bub (JUNGLE ROT) Американската дет метъл банда JUNGLE ROT ще направи първи концерт в нашата мила родна страна на 21.07.2024 година. Поканата е от „Sofia Waste Water System”. Мястото – традиционно за подобни танцови забави - „Grindhouse Skateboard Club” в София. Съпорт бандите са CONCRETE, ПРОКАЗА и UNBAPTISED. Интервюто с..

публикувано на 19.07.24 в 08:05

От актриса до военен кореспондент: пътят на Горица Радева от Велико Търново до Донбас

Тя е актриса. Играла е на няколко български театрални сцени. Работила е като PR на Шуменския театър. Повече от 10 години събира стари театрални афиши и пиеси. Сред тях са оригинални ръкописи на Йордан Йовков, част от кореспонденцията му до Елин Пелин, първото издание на пиесата "В полите на Витоша" на Пейо Яворов.  Последната сцена, на която застава -..

публикувано на 18.07.24 в 08:05

Белослава: Имам един вдъхновяващ живот, който ценя от сърце

На 18 юли в клуб Ментол   посрещаме Белослава с проекта “Welcome to 74th street” . Заедно с нея на сцената ще бъдат музикантите от J P3: Живко Петров - пиано, Димитър Семов - ударни, Димитър Карамфилов - контрабас и Младен Димитров (Mr. Moon) програминг и перкусии. Събитието е с начален час 21 часа . Чуйте цялото интервю с Белослава в..

публикувано на 18.07.24 в 07:05