Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

На гости в Антимовския хан на добричките писатели

Третият брой на изданието за животопис и култура „Антимовски хан“ се появи в края на тази година. То е общо творение на Сдружението на писателите в Добрич и включва стихове, разкази и критика.

"И като всеки хан той си има своите постоянни клиенти, своите далечни гости, има си и случайно замръкващи. Но словото не спира да се лее. Разнася ханджията поръчките сред дима от цигари, музика, викове, танци. И денем, и нощем вратите  са отворени", пишат създателите на изданието на интернет страницата му. С главния редактор на "Антимовски хан" Сашо Серафимов разговаря Светлана Вълкова.

Какво ново в Антимовския хан?

Вдигат се чаши, наливат се поетични слова, гледа се през прозореца колко мрак и светлина излъчва нашият разбъркан свят. Има много автори, които са седнали около масите в хана и са дали своите произведения, които ние включихме в последния брой за тази година. Той излиза и в книжен вариант, благодарение на пълната финансова подкрепа на Сашо Ставрев, който е наш приятел и съмишленик. Ние много му благодарим и се надяваме, че и през следващата година той ще ни помогне, ще си стъпим на краката и ще имаме електронен и книжен вариант.

Друго си е човек да има хартиен вариант в ръцете си.

Докато хората все още използват ръцете си за разгръщане на книга, то списанието може спокойно да влиза в ръцете им. А в него този път отбелязваме 80 години от рождението на поета Иван Цанев. Тук са публикувани и последните стихове на Марин Бодаков. Малко преди да почине, той ми изпрати 4-5 от своите последни стихове и сподели,  че пише все по-бавно. После като го потърсих, се оказа, че вече нямаме връзка... Има още чудесни стихове на Генка Петрова, Петранка Божкова, Марина Константинова, Катерина Стойкова от Бургас.

В категорията "проза" са разказът „Женитбата на Чироза“ от Красимир Бачков, продължението на пътеписа на Енчо Господинов „Градината на Магелан“, историята на котарака Плутон на Владимир Шумелов и разказ от Елена Петрова.

Георги Янев от Стара Загора ни изпрати щрихи от "Лондонския период" на Гео Милев и спомени за него от Димитър Смидов.

Това са неизвестни факти или малко известни?
Да, такива са. В този брой още д-р Кремена Митева коментира детските спомени на художника Петър Дачев за Добруджа.

Специално внимание отделяме на художниците, участвали във възродения пленер „Хартията“ в Художествената галерия - Добрич. Авторите от пленера илюстрират списанието и ние сме ги уважили с два текста.

В хумористичния раздел "Кукуряк" ви срещаме с талантливите сатирични творби на родения в Добруджа Кольо Чалъков и стихове на Даниил Хармс, преведени от Павел Белчев. Лалка Петрова е написала рецензия на "Небе за постигане".

Не спираме да се вълнуваме от литература в нашия затънтен край. Четем големите български автори днес. Четем и онези, които са починали отдавна, но все още живеят с духа си.

Не виждам твои стихове тук, но ти обеща да ни прочетеш нещо свое.

Стихотворението е от последната ми стихосбирка "Натрупване на незнание". Още не съм я представял официално.

Това ще е една малка предпремиера в нашия ефир.

Да. Стихотворението се казва "Искаха да кажат".

И в края на разговора искам да използвам един стих от Константинос Кавафис и да пожелая с него на всички да бъдат "великодушни, ако са богати, а ако са бедни, пак във малкото да бъдат щедри".

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Музеят в Бяла представя уникална скулптурна изложба, вдъхновена от Черно море

Общинският културен институт /музей/ - гр. Бяла организира авторска изложба „ОГЪН МОРЕ“, представяща творчеството на скулпторката Гергана Фауст. Родена в София, в семейство на творци, Гергана Фауст израства закърмена с голяма любов към природата и като дете мечтае да стане алпинист. Но следването ѝ в УНСС в София, я отвежда в Швейцария, където след..

публикувано на 13.07.24 в 13:49

Младежи от кино школа „Братя Люмиер“ с награди от Международния фестивал „Арлекин“

Децата от киношкола „Братя Люмиер“ на Общински детски комплекс - Варна, защитиха своите проекти пред компетентното жури на Международния детски и младежки медиен фестивал „Арлекин“.  Доц. Юрий Дачев, драматург, театрален критик и режисьор връчи наградите за операторско майсторство за филма „Д-И-Ш-А-Й“ и за режисура за „Тръгваме ли?“ на Божана Станева и..

публикувано на 12.07.24 в 17:16

Два концерта в събота и неделя от международния фестивал „Трикси“ в Балчик

С конкурсна програма започна първият ден от международния фестивал на изкуствата “Трикси”. В рамките на три дни  Мелницата  е домакин на това артистично събитие, включено в културната програма на Община Балчик. Организатор е артцентър "Стринджендо" в лицето на Емил и Светлана Струнджеви. Музикалния форум, който започва своето начало от 2007 година,..

публикувано на 12.07.24 в 16:47

Варненската градска галерия представя ретроспектива на Николай Николов

Графики и рисунки на една от знаковите фигури в графичното изкуство на Варна и България са събрани в изложба ретроспекция по повод 20-годишнината от кончината на художника. Николай Николов (1950 - 2004 г.) - едно от признатите имена, оформили облика на българското графично изкуство през 80-те и 90-те години на ХХ век, ще бъде почетен с..

публикувано на 12.07.24 в 10:54

Пленер и джаз на Русалка

Традиционният художествен пленер на ВС "Русалка" се проведе от 1 до 10 юли. Години наред там гостуват майстори на четката и длетото като сем. Паневи, Владо Пенев, Иван Парасков, Джузепе Страдо, Самадага, Румен Статков, Гроздан Грозев, Радостин Дамасков, Борислав Данев, Анатолий Станкулов и много други известни автори.  Тази година в пленера участваха..

публикувано на 11.07.24 в 18:25

XVII Международен фотографски салон Варна на входа на Морската градина

Откриване - 13.07.2024 г., от 18:30 ч.  Площад "Антон Новак", вход на Морска градина, Варна. В експонираната на открито изложба ще бъдат представени 124 великолепни кадри, за да радват всички любители на фотографията, жители и гости на града. Изложбата може да бъде разгледана до 27 юли. Международен фотографски салон Варна е..

публикувано на 11.07.24 в 14:51

Варна е домакин на Еврохор 2024

Тази година Варна е един от домакините на Еврохор 2024 – проект на Европейската хорова асоциация, съвместно с Българския хоров съюз. Всяка година той се провежда в различна държава и има за цел да популяризира европейската хорова музика и да насърчи културния обмен в Европа. Хоровото събитие води началото си от 1982 г. и предлага възможност на млади..

публикувано на 11.07.24 в 14:45