Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

На гости в Антимовския хан на добричките писатели

Третият брой на изданието за животопис и култура „Антимовски хан“ се появи в края на тази година. То е общо творение на Сдружението на писателите в Добрич и включва стихове, разкази и критика.

"И като всеки хан той си има своите постоянни клиенти, своите далечни гости, има си и случайно замръкващи. Но словото не спира да се лее. Разнася ханджията поръчките сред дима от цигари, музика, викове, танци. И денем, и нощем вратите  са отворени", пишат създателите на изданието на интернет страницата му. С главния редактор на "Антимовски хан" Сашо Серафимов разговаря Светлана Вълкова.

Какво ново в Антимовския хан?

Вдигат се чаши, наливат се поетични слова, гледа се през прозореца колко мрак и светлина излъчва нашият разбъркан свят. Има много автори, които са седнали около масите в хана и са дали своите произведения, които ние включихме в последния брой за тази година. Той излиза и в книжен вариант, благодарение на пълната финансова подкрепа на Сашо Ставрев, който е наш приятел и съмишленик. Ние много му благодарим и се надяваме, че и през следващата година той ще ни помогне, ще си стъпим на краката и ще имаме електронен и книжен вариант.

Друго си е човек да има хартиен вариант в ръцете си.

Докато хората все още използват ръцете си за разгръщане на книга, то списанието може спокойно да влиза в ръцете им. А в него този път отбелязваме 80 години от рождението на поета Иван Цанев. Тук са публикувани и последните стихове на Марин Бодаков. Малко преди да почине, той ми изпрати 4-5 от своите последни стихове и сподели,  че пише все по-бавно. После като го потърсих, се оказа, че вече нямаме връзка... Има още чудесни стихове на Генка Петрова, Петранка Божкова, Марина Константинова, Катерина Стойкова от Бургас.

В категорията "проза" са разказът „Женитбата на Чироза“ от Красимир Бачков, продължението на пътеписа на Енчо Господинов „Градината на Магелан“, историята на котарака Плутон на Владимир Шумелов и разказ от Елена Петрова.

Георги Янев от Стара Загора ни изпрати щрихи от "Лондонския период" на Гео Милев и спомени за него от Димитър Смидов.

Това са неизвестни факти или малко известни?
Да, такива са. В този брой още д-р Кремена Митева коментира детските спомени на художника Петър Дачев за Добруджа.

Специално внимание отделяме на художниците, участвали във възродения пленер „Хартията“ в Художествената галерия - Добрич. Авторите от пленера илюстрират списанието и ние сме ги уважили с два текста.

В хумористичния раздел "Кукуряк" ви срещаме с талантливите сатирични творби на родения в Добруджа Кольо Чалъков и стихове на Даниил Хармс, преведени от Павел Белчев. Лалка Петрова е написала рецензия на "Небе за постигане".

Не спираме да се вълнуваме от литература в нашия затънтен край. Четем големите български автори днес. Четем и онези, които са починали отдавна, но все още живеят с духа си.

Не виждам твои стихове тук, но ти обеща да ни прочетеш нещо свое.

Стихотворението е от последната ми стихосбирка "Натрупване на незнание". Още не съм я представял официално.

Това ще е една малка предпремиера в нашия ефир.

Да. Стихотворението се казва "Искаха да кажат".

И в края на разговора искам да използвам един стих от Константинос Кавафис и да пожелая с него на всички да бъдат "великодушни, ако са богати, а ако са бедни, пак във малкото да бъдат щедри".

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Напусна ни художникът Венцеслав Антонов

Напусна ни художникът Венцеслав Антонов. Българското изкуство изгуби един от безспорните авторитети в графиката, а варненската артистична общност - едно от най-ярките си лица. Творец на категоричния жест и изказ, Венци Антонов ще остане в сърцата ни със силата на своя дух и своите произведения, пишат за колегата си от Градската художествена галерия..

публикувано на 02.05.24 в 16:54

Писателят Атанас Стойчев за последните си книги

Писателят Атанас Стойчев се появява отново на сцената на Радио Варна и пред /по/читателите на неговото творчество с двете си последни книги: „Любов до повръщане“ / 2021/ и „Още една натрапница“ /2023/. Доколко невинни са фантазиите на автора, както той сам ги определя, читателите ще решат сами, но че е „наблюдателен и прозорлив събеседник“, по думите..

публикувано на 02.05.24 в 15:54

"Свободата води народа" е отново в Лувъра

Посетителите на Лувъра в Париж ще могат да открият истинските цветове на картината "Свободата води народа" на Йожен Дьолакроа след реставрацията й, която продължи повече от шест месеца, предаде АФП. Творбата, смяната за шедьовър на живописта, беше пожълтяла от натрупалите се в продължение на десетилетия слоеве лак и мръсотия. Картината, на..

публикувано на 01.05.24 в 15:44
Аладжа манастир

Само два музейни обекта във Варна работят днес

Днес, 1 май, както и в останалите празнични дни покрай Великден (от 3 до 6 май), отворени за посещение ще са само два музейни обекта във Варна , съобщават от Регионалния исторически музей във Варна. На днешния празник можете да посетите единствено "Аладжа манастир" и "Побити камъни" , а на 24 май, освен тях, отворен ще е и Музеят на Възраждането...

публикувано на 01.05.24 в 06:59

Концертът "Джаз в Първо студио" на група Soulbmoll ще звучи в ефира на Радио Варна

Концертът "Джаз в Първо студио" на група Soulbmoll ще се излъчи на 2 май от 12:30 часа в ефира Радио Варна. В програмата  групата изпълнява музика от първите им два албума „В този ред на мисли“ и „Причини“, аранжирана за биг бенд. SoulBmoll е една от най-успешните банди на българската сцена през последните  години. Музикантите са млади, амбициозни,..

публикувано на 30.04.24 в 23:34

Международният фестивал "Варненско лято" се открива с концерт на 22 юни

Откриването на фестивала е подчинено на идеята за обединена Европа, каза на пресконференция в община Варна артистичният директор Марио Хосен.  Ще има световна премиера на произведение на белгийския композитор Патрик Дюър, написано специално за фестивала, което е реверанс към председателството на Белгия на Съвета на Европейския съюз. Пианистът..

публикувано на 30.04.24 в 15:44

Военноморският музей откри изложба „Светци – воини и покровители на бойното поле“

Изложбата „Светци – воини и покровители на бойното поле“ бе открита в навечерието на 6 май – Ден на храбростта и Празника на Българската армия във Военноморски музей Варна. Иконите представят култа към светците воини, почитани по българските земи – св. Георги, св. Димитър, св. Теодор Тирон, св. Мина, както и архангел Михаил, водач на ангелите и..

публикувано на 30.04.24 в 12:57