Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Международният фестивал за късометражно кино "Карантината" - инкубатор за млади творци

Международният фестивал за късометражно кино "Карантината" се завръща за своето 8-мо издание през 2022 година.

Освен в рибраското селище "Карантината" в Аспарухово, превърнало се в център на феситвала, от няколко години проявата има и изнесени издания в други градове в страната. Това каза в интервю за "Радио Варна" Дарин Сотиров, ръководител на школата по изкуства "Дедал", която е организатор на фестивала.

"Решихме да има изнесени издания за да можем да популяризираме изкуството на младите, както и да подобрим културния обмен между градовете. Идеята е градовете, които домакинстват,  да направят свои собствени фестивали за кино и изкуство след известен период от време", каза Сотиров. 

През миналата година фестивалът е имал изнесени издания в Пловдив, Бургас и Велико Търново.

"Във Велико Търново направихме истински фурор. Хората бяха очаровани. Местната община ни помогна много. И ни помолиха и тази година пак да отидем", поясни Дарин Сотиров.

Център на феситвала обаче засега си остава Варна.

"Рибарското селище "Карантината" е едно прекрасно кътче извън централните части на града. То се превръща в космополитно място, което може да е част от всяка една напреднала културно държава.

Дарин Сотиров изрази задоволството си от факта, че с всяка следваща година интересът към феситвала се увеличава, както от страна на участниците, така и от публиката.

"Преди две години публиката наброяваше между 400 и 600 човека. През миналата година те скочиха на 1000-1200 зрители, което показва, че се развиваме добре. Входът е свободен, а всички знаят как работим ние от школата - изцяло на доброволни начала", коментира Сотиров.

Той и екипът му въвеждат и джаз музика на живо във времето между отделните кино сетове.

"Тази година, освен музиката на живо, обмисляме и провеждането на изложба на автор от Япония, но все още сме на етап разговори", разкри Дарин Сотиров.

Вече са постъпили сериозна бройка филми за изданието през 2022 година.

"Едновременно гледаме и селектираме изпратените филми. Условията за участие и тази година са същите. Продукциите трябва да са до 30 минути, а авторите трябва да са на възраст под 35 години. Разделили сме филмите по жанрове. Имаме още игрални филми, документалистика, анимация, видео арт и експериментални филми. Крайният срок за изпращане на филмите е до края на февруари", поясни организатора.

Всяка година, Дарин Сотиров и екипът му селектират филми измежду автори от над 120 държави. За финалната селекция остават между 40 и 60 продукции.

Участниците няма да имат обединяваща тема.

"Смятам че творчеството е свободна константа и дали ще засегнат актуални теми като здравеопазване или военни конфликти, си е изцяло избор на авторите", каза Сотиров.

"Всяка година каним авторите да присъстват. За съжаление, можем да поемем само разходите им за хотел, но не и пътните. Това е е по разбираеми причини, тъй като в нашия град се развиват повече кръчмите, отколкото културата", допълни още организатора. 

Все още не е ясно дали тази година ще има зимно издание на "Карантината".

"Всичко зависи от ситуацията в страната. Ако технически нямаме възможност да проведем зимното издание в камерния кино салон в школата, ще помислим за вариант филмите да могат да се гледат онлайн", каза Дарин Сотиров.

Чуйте интервюто на Мартин Николов с Дарин Сотиров:



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ
Провадия-Солницата

Започна 20-ият археологически сезон на „Провадия-Солницата“

В началото на месеца започна 20-ият археологически сезон за Праисторическия солодобивен и градски център Провадия-Солницата. С неговото начало обектът отваря врати и за посещения на туристи. Посещения ще се организират всеки ден, без неделя, като на всеки кръгъл час може да влиза група до 50 души. Посетителите се водят от екскурзовод, който ги..

публикувано на 06.08.24 в 09:30

Rick Casais Miranda (BLANKET HILL): Постепенното израстване е по-добро за една група

Интервю с David Masion и Rick Casais Miranda (BLANKET HILL) BLANKET HILL е хардкор банда от Люксембург. Предстои й първи концерт във Варна. Заедно с BLANKET HILL на сцената ще се качат родните BEHIND BARS и MILLION SUSPECTS. Датата е 9 август. Мястото – „Хале 3”. През 2023 BLANKET HILL стигат и до Япония. Иначе са били на една сцена с TERROR,..

публикувано на 05.08.24 в 09:00

Марина Великова представя "Ледовете на Антарктика" във Варна

Изложбата "Ледовете на Антарктика" на колегата Марина Великова от Българското национално радио е подредена на входа на Морската градина във Варна.  Снимките са направени по време на участието и в 32-рата антарктическа експедиция, ръководена от проф. Христо Пимпирев. Представянето е по повод отбелязването на три години от влизането на..

публикувано на 04.08.24 в 07:40

Етническият българин Алексей Куцарев: Украйна се бори с недостиг на ток и на работници

Липсата на ток, заради руските удари по енергийната система на Украйна и дефицитът на работници са основните проблеми, с които се сблъсква бизнеса там. Имаме над 1000-км фронтова линия, много работници са на фронта и това води до недостиг на кадри, разказва Алексей Куцарев, чието семейство – етнически българи, се занимава със земеделие в..

публикувано на 02.08.24 в 08:05
Ивелина Кадири

Ивелина Кадири: ДНК данните са нещо неприкосновено, към което маркетингът трябва да се отнася с уважение

Ивелина Кадири е магистър по икономика и по арт мениджмънт, маркетолог с многостранни интереси и убеденост в интердисциплинарното бъдеще на науката. Има дългогодишен професионален опит в областта на авиацията и енергетиката, а в момента е мениджър регулаторни дейности в българска софтуерна компания, световен лидер в управлението на електрозарядни..

публикувано на 01.08.24 в 08:30
Сияна Георгиева и Симеон Георгиев

Защо да се доверим на интериорен дизайнер при обзавеждането на имот

Един имот придобива по-висока стойност, ако е бил обзаведен от интериорен дизайнер. Това споделят специалисти в областта на интериорния дизайн у нас изхождайки от практиката, която имат. В България, и конкретно във Варна, все повече хора наемат интериорни дизайнери, когато обзавеждат жилището си, хотели, заведения и др. Архитект Сияна..

публикувано на 31.07.24 в 09:55

„Небето - риза нетъкана”- изложба на Александър Габровски

Поредната изложба във варненската галерия A&G Art Meeting в разгара на лятото ще ни изстреля в небесните простори не само заради мотото, а и поради смелото, неочаквано приключение, в което ни въвлича младият творец Александър Габровски. Откриването е днес,  31 юли, от 18:30 ч . на ул. "Любен Каравелов" 8. Изразът „Небето, риза нетъкана” в една..

обновено на 31.07.24 в 09:28