Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Февруари отпускат още 150 лв. от еднократната помощ за 1 и 8 клас

През месец февруари ще бъдат отпуснати още 50 процента от средствата за еднократна финансова помощ на ученици от първи и от осми клас.

Независимо от доходите на родителите, всички деца от първи и осми клас имаха право на помощ в размер на 300 лева, ако учат в държавно или общинско училище през учебната 2021-2022 година.

Изключението е само за учениците от частните училища, които не получават такава помощ.

Чуйте още от разговора на репортера ни Ваня Славова със Силвия Наумова- изпълняващ длъжността директор на Агенцията за социално подпомагане във Варна:


Не е необходимо да бъдат подавани заявления за помощта отново.

Важно условие е учениците да не правят до 5 неизвинени отсъствия.

Всеки месец от МОН предоставят файлове с отсъствията на учениците в Агенцията за социално подпомагане.

2926 са подадените заявления за първокласници, а 2727 са осмокласниците през миналата година, които са кандидатствали за помощта във Варна.

Средствата се отпускат независимо от доходите на родителите при условие, че децата им живеят постоянно в страната и не са настанени за отглеждане извън семейството. Помощта се предоставя и за деца, настанени в семейства на роднини и близки и приемни семейства, както и на настойник/попечител, който отглежда такова дете. Финансовата подкрепа се отпуска след подаване на заявление-декларация по настоящ адрес до съответното районно кметство, като крайният срок за подаване на заявления бе 15 октомври миналата година.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Ресторантьорският бизнес е в шах

В шах! – така отвърна на въпроса как работят ресторантите в условия на ограничения и жестоки цени на тока Марияна Митанова – управител на един от най-старите ресторанти в Балчик – „Морско око“. Обектът, доскоро работил като целогодишен, спря работа през зимата заради намалялата клиентела при условието „зелен сертификат“ и неизвестните колко голяма ще..

публикувано на 27.01.22 в 12:35

Варна ще е домакин на Форум за индивидуални консултации относно инвитро с донорски яйцеклетки

Медицински център за репродуктивно здраве ще представи своята донорска програма за яйцеклетки в град Варна. Събитието ще се проведе на 29 януари, от 11 ч. в хотел на бул. "Княз Борис I" 111. Всички двойки, посетили Деня на отворените врати, ще получат възможността за безплатни консултации с ръководителя на донорска програма д-р Дарина Давидова...

обновено на 27.01.22 в 12:32

В Оброчище събират средства за рехабилитация на дете, спасено от лекарите след масивен инсулт

В средното училище „Христо Смирненски“ в балчишкото село Оброчище е поставена дарителска кутия, за да се подпомогне финансово семейството на 12-годишно дете, нуждаещо се от рехабилитация. Който иска да даде своята лепта, може да го направи в работните дни от 8:00 до 16:00 часа, съобщават от учебното заведение. Директорът Павлина Стоянова уточни,  че..

обновено на 26.01.22 в 17:00

Сокът от моркови бори хипертонията

Редовното пиене на сок от моркови намалява високото кръвно, съобщава „Експерс“. „Морковеният сок помага при високо кръвно. Анализът показва, че той понижава систолическото и диастолическото налягане“, заяви Хариет Уайтхед, автор на статията. В статията се цитират данни от проучвания, според които консумацията на моркови е в пряка връзка с ниското..

публикувано на 26.01.22 в 16:59

Село Бозвелийско - най-многолюдното в община Провадия

Последното преброяване на населението изведе Бозвелийско на първо място по брой население сред селата в община Провадия. С постоянен адрес в момента там са 1377 души, което е с 53 души повече в сравнение с 2011 година. С това Бозвелийско изпревари село Блъсково, което доскоро държеше първото място. Истината е, че село Бозвелийско в повечето време..

обновено на 26.01.22 в 10:19

Международен ден на митниците

На 26 януари митническите служители отбелязват Международния ден на митниците. Световната митническа общност празнува в чест на състоялата се на този ден през 1953 г. първа официална сесия на Съвета за митническо сътрудничество , познат днес като Световна митническа организация (СМО). Днес страните - членки на Световната митническа организация, са 183...

публикувано на 26.01.22 в 10:12

Защо имаме нужда и от "Предприемачи в клас"

Предприемаческото мислене от най-ранна възраст и промяната в образователния модел в тази сфера влизат все повече във фокуса у нас. Една от най-успешните инициативи в тази насока - "Предприемачи в клас", която беше възстановена след първата година и половина пандемия, цели да срещне ученици и младежи с вдъхновяващите истории на предприемачите у нас. Зад..

публикувано на 26.01.22 в 08:00
Подкасти от БНР