Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Отбелязваме Световния ден на думата "благодаря"

Днес е СВЕТОВНИЯТ ДЕН НА ДУМАТА "БЛАГОДАРЯ".

Целта е да привлече вниманието на обществото към вежливото отношение между хората.

Смята се, че идеята се e зародила в голяма международна компания, която искала да увеличи продажбите си, като изпраща на своите клиенти благодарствени картички и подаръци.

Материалната страна на нещата обаче не е най-важна. Тя е само израз на духовната благодарност.

На този ден благодарим на семейството си, на близките си и на колегите, на приятелите, и на всички, които са направили деня ни по-добър и по-ведър.

Юлиян Страшимиров, зам.-председател на БЧК-Варна, е благодарен на съдбата си, че дълги години е част от организацията. Казва, че срещата му с хората и техните тежки съдби са го направили още по-благодарен и ценящ малките неща.

Какво Ви даде БЧК?

Даде ми много широк поглед към света. Влязох на много места, до които не бих могъл да се докосна, ако не беше Червеният кръст. Червеният кръст е един универсален пропуск. Ако не бях в тази организация, едва ли щях да имам такава сетивност към проблемите на хората. Тъй като емпатията се случва тогава, когато се докоснеш до бита на другия, до неговите проблеми и страдание. За да не звучи общо, ние от ден първи още като ученици ходихме в детски домове, но не само в тези, които са в контурите на големия град и които малко или повече срещат помощ от обществото, а в детски домове в малки населени места, които изглеждат като от филм на Хичкок.

Какъв е сблъсъкът,  как се променяш във времето, след като видиш такава реалност?

Разбираш, че животът не е усмихнат към всички. Приемаш го като своя кауза - да предадеш това знание.  Масово хората няма представа за тегобите на такива места. Срещата с тази действителност ти дава понятие, че има и друга страна и винаги има една червена лампа, която ти подсказва, че има и друга страна. И до ден днешен съумявам да се радвам пълнoценно на хубавите неща, които ми се случвaт, защото знаеш, че всеки хубав момент е подарен и че има много съдби, които не се радват на такива дни.

Доколко в  момента хората са склонни на емпатия към другите? Кога човек може да прояви емпатия, дали само в критична ситуация?

Когато хората видят страдание, реагират. За съжаление така е устроена нашата психика. Страданието не трябва да се замита. Когато го има, трябва да се говори спокойно за него и да се показва. (...) 

Нека чуем още от разговора на Ваня Славова с Юлиян Страшимиров:


ВИЖТЕ ОЩЕ

77 години след ужаса на Холокоста: Човечеството не си е взело поука

На 27 януари отдаваме почит към милионите евреи и невинни хора, станали жертва на нацисткия геноцид по време на Втората световна война, по-известен като Холокост. Именно на този ден, през 1945 година са освободени малцината оцелели от концентрационния лагер "Аушвиц". В него са били избити над 6 милиона евреи , но освен тях са преследвани и убивани..

публикувано на 27.01.22 в 10:30

Пенка Илиева: Пътят до пристанище „Варна-Запад“ е опасен, институциите не реагират

650 хиляди тежкотоварни автомобили и 8 300 автобуса преминават, на година, по разбития път за пристанищен терминал „Варна-Запад“. Това съобщи за Радио Варна Пенка Илиева, която е председател на Пристанищния синдикат към КНСБ в порта. Пътят е осеян с дълбоки дупки и е опасен за движение, подчерта Илиева. Тя напомни, че синдикатите в..

публикувано на 26.01.22 в 08:28

Повече домашни посещения и единни стандарти за дейността искат акушерките

Да бъдат въведени единни стандарти за домашно посещение от акушерки, проследяващи бременността, искат от съсловието. Акушерството въпреки че е ориентирано към индивидуалния подход към всяка жена, трябва да има норми. Трябва да има ясно разписани правила, каза Ина Ненова, акушерка и председател на консултативния съвет на акушерките към..

публикувано на 25.01.22 в 09:05

Атанас Стойчев представя "Любов до повръщане"

Излезе от печат новата книга на Атанас Стойчев - "Любов до повръщане". Ревностните му читатели ще познаят повечето от разказите в нея. Те са обединени от еротичната тема в творчеството му.  В книгите му има и много други теми, с които е пълен живият живот. Просто тук те са потопени в стихията на Любовта и вечното противоборство между Мъжа и..

публикувано на 24.01.22 в 09:00

Фотографът Христо Момчаров: "В бизнес средата няма никаква възможност за отпускане"

Христо Момчаров е фотограф, който има студио от 2009 година. Основната му насоченост е фотография за бизнеса – продуктова фотография, снимки за онлайн магазини, рекламна фотография, снимки на продукти, бизнес услуги, събития, интериор, екстериор. Една от най-актуалните дейности за бизнеса, с които Христо Момчаров се занимава, са 360-градусови виртуални..

публикувано на 23.01.22 в 13:57

Акушерството като призвание

Навръх 21 януари, когато отбелязваме Бабинден по стар стил, ви срещаме с две млади акушерки от Варна, които са част от младата вълна в професията. Мерлин Бейтула и Кремена Панова определят акушерството като призвание е не като професия. "Акушерството изисква голямо сърце, отдаденост и много търпение", каза Мерлин, която завършва Медицинския..

публикувано на 21.01.22 в 08:58

Всеки сам си преценя, защото всеки знае мене си

Преценям, антиваксър и изчегъртване са най-употребяваните думи на 2021-ва. Това показа широко проучване, проведено на платформата за грамотност „Как се пише?“. След тях с броени гласове разлика оспорваната битка за третото място загубиха ваксина и зелен сертификат. В челната десетка влизат още промяна, избори, бустерна доза,..

публикувано на 20.01.22 в 10:32
Подкасти от БНР