Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Концерт в Добрич в памет на Петко Стайнов

С концерт на Българския камерен оркестър добричката общественост ще отбележи 125-годишнината от рождението на композитора и публицист академик Петко Стайнов. Събитието е организирано съвместно от фондация „Петко Груев Стайнов“ и диригента на оркестъра маестро Иван Янакиев.

Незрящият майстор на тоновото изкуство Петко Стайнов е признат като един от най-видните класици на българската музикална култура, допринесъл изключително много за създаването на българския музикален стил. Значимата му роля се определя преди всичко от самобитното му творчество. Той поставя началото на българската симфонична музика и има основополагаща роля за формирането и за развитието на хоровото дело у нас. Петко Стайнов е и първият директор на Народната опера. Добрич е поредният град, който ще отбележи неговата годишнина. Концертът на Българския камерен оркестър е тази вечер от 18.30 часа в Огледалната зала „Нели Божкова“. Продажба на билети ще се извършва на място.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Проблясъци - изложба от поредицата „Гурковлии, майсторлии“

Проблясъци“ е петата изложба от поредицата „Гурковлии, майсторлии“, в която представя  уникалните метални релефи на Ирина Андреев а. Тя е майстор в приложните изкуства, а любимата техника, която използва, е металното щамповане. Отскоро тя експериментира с удоволствие и в течната акрилна живопис. Ирина Андреева е финалист в миналогодишното издание на..

публикувано на 27.05.22 в 15:26

Хоротека 2022 - на 29 май в с. Бранище, Добричко

Покана към всички любители на фолклора отправят организаторите на утвърдилото се вече събитие в село Бранище в община Добричка - Хоротека 2022, което ще се проведе на 29 май. Покана е отправена и към клубове за народни танци в Добрич, Варна и Силистра. Очаква се участието на групите „Веселчани“, „Жътвари“, „Моряци“, „Троп, троп“ - Балчик,..

публикувано на 27.05.22 в 06:37

Детски моноспектакъл "Магазин за приказки" представят във Варна

,,Магазин за приказки" отваря врати тази неделя в морската столица във Варна. Това е нов детски моноспектакъл, който разказва истории за чудесата, свободата, пътешествията, приятелите и вълшебствата, които са край нас. Това сподели в интервю за Радио Варна актрисата Мартина Михайлова, която влиза в ролята на приключенката Тарантела, разказвачка на..

публикувано на 26.05.22 в 14:49

„Тютюн“ - най-успешното национално турне на Варненския драматичен театър

„Тютюн“, юбилейната постановка за 100-годишнината на Драматичен театър „Стоян Бъчваров“, реж. Бина Харалампиева, драматургичен вариант Юрий Дачев, сценография и костюми Свила Величкова и Ванина Цандева, композитор Асен Аврамов, удостоена с Награда „Варна“ 2022, е най-търсеното заглавие в най-новата история на театъра. От премиерата на..

публикувано на 26.05.22 в 11:31
Георги Господинов

Писателят Георги Господинов е предложен за Нобелова награда

Писателят и поет Георги Господинов е предложен за Нобелова награда за литература, съобщи порталът "Аз Чета", цитирайки българския ПЕН център. Предложението е подписано от председателката Здравка Евтимова. Кандидатурата на България е изпратена още преди няколко месеца, но до момента няма отговор от Шведския нобелов комитет, предаде БГНЕС. Георги..

публикувано на 25.05.22 в 17:41

Връчват наградите "Аскеер"

Наградите за постижения в театралното изкуство "Аскеер" ще бъдат връчени тази вечер на церемония в театър "Българска армия". Голямата награда за цялостен принос ще получи актрисата Цветана Манева, а на Меглена Караламбова ще бъде дадена почетна статуетка.  В категорията "Водеща женска роля" призът ще си оспорват Елена Атанасова,..

публикувано на 24.05.22 в 09:59

Връчиха награди "Варна"

Археологът Александър Минчев е носител на Голямата награда „Варна“ за 2021 година. На официална церемония в Юнашкия салон с приза бяха отличени общо 28 личности и колективи с ярки постижения в сферата на културата, науката и образованието. Наградата за Александър Минчев е за дългогодишната му работа като археолог и цялостния му принос към..

обновено на 23.05.22 в 14:43